Érdeklődés

+36 1 255 2212

+36 20 498-2208

info@almavia.hu

1137 Budapest,

Radnóti u. 2.

Albánia-Ohridi-tó

Albánia-Ohridi-tó

 A felfedezetlen Balkán

2018. október 20 – 27.

8 nap/7 éjszaka

 

 Albánia-Ohridi tó körutazás – A felfedezetlen Balkán

A legenda szerint, amikor Isten teremtette a világot, körbeküldte az egyik arkangyalát, hogy egy teli zsákból szórjon szét szépségeket a jövendő világ minden zegzugában. Arkangyalunk zsákja azonban fennakadt egy hegycsúcson, és tartalma egy apró kis területre – 29 ezer négyzetkilométerre – hullott. Ez ma Albánia, a szkipetárok, Világörökségek és lélegzetelállító hegyi utak földje, amelyet a világgal szakító albán vezér, Enver Hodzsa mintegy 800 ezer tengerparti bunkere sem tudott tönkretenni. Albánia, a Balkán-félsziget legkevésbé ismert országa még ma is számos titkot rejt. Tudta például, hogy Trója pusztulása után Butrintba menekültek a város lakói? Hogy az Albán Királyság volt Európa legrövidebb életű monarchiája? Vagy, hogy az egyetlen albán királyné egy magyar grófnő volt?

Ha szeretné alaposan megismerni Albániát, akkor most itt az alkalom, hogy keresztül-kasul bejárja velünk ezt a különös országot.

 

Albánia-Ohridi-tó körutazás – Utunk látnivalói

 

 • Tirana
 • Shkodra
 • Kruja
 • Berat
 • Apollonia
 • Vlora
 • Saranda
 • Butrint
 • Syri i Kalter
 • Gjirokastra
 • Durrës
 • Elbasan
 • Struga
 • Ohrid

 

Albánia-Ohridi-tó körutazás – Utunk során felkeresett Világörökségek

 • Butrint
 • Berat
 • Gjirokastra
 • Ohrid régió

 

Albánia-Ohridi-tó körutazás 

A felfedezetlen Balkán

2018. október 20 – 27..

8 nap/7 éjszaka

1.nap Budapest > Tirana

Indulás Budapestről a Wizzair közvetlen járatával, érkezés Tiranába a délutáni órákban.

Szállás: Tirana (2 éj)

2.nap Tirana > Kruja > Shkodra

Délelőtt gyalogos városnézés Albánia fővárosában. Tirana központja a Szkander bég-tér, ahol megtalálható a Et’hem Bey-mecset, a hozzá tartozó óratorony,  Szkander bég lovas szobra, valamint a kormányzati épületek, a Történeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár.

Ezután szabadprogram, vagy fakultatív kirándulás a festői Kruja városkába. A városka történeti emlékei a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok, felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros bazár. Kruja vára az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: Szkander bég szülőhelye és hadiszállása, amely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. A program után folytatjuk utunkat Shkodrába, mely az albán katolikusok legfontosabb városa. A város legfőbb nevezetessége az illír időkre datálható, de mai alakjában középkori Rozafa vára, a várhegy aljában elterülő 18. századi bazár és az Ólom-mecset

Szállás: Tirana

Albánia körutazás-Tirana

Albánia körutazás-Tirana

Albánia körutazás-Kruja

Albánia körutazás-Kruja

3.nap Tirana > Durrës > Ardenica kolostor > Gjirokastra

Reggeli után indulunk Albánia egyik legősibb városába, Durrësbe. Ahogy az ország más részein, itt is számtalan betonbunkerral találkozhatunk. A város több kilométeren át húzódó fövenyes tengerparti strandja évente több ezer látogatót vonz ide, a tiranaiak egyik kiemelt üdülőhelye mindössze 30 percnyi autózással elérhető a fővárostól. Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum, amelyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül kútásás közben. Az amfiteátrumot részben, a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnát teljes egészében feltárták. Következő állomásunk a XIII. százaban épült orthodox Ardenica kolostor, mely gyönyörű környezetben, egy hegytetőn található. Programunk után Gjirokastrába utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

Szállás: Gjirokastra (1 éj)

Albánia körutazás-Durres

Albánia körutazás-Durres

Albánia körutazás-Ardenica

Albánia körutazás-Ardenica

4.nap Gjirokastra > Syri i Kalter > Saranda > Butrint

Délelőtt megismerkedünk Gjirokastrával, mely a Drino-folyó völgyében fekszik. Szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa 2005 óta szerepel az Unesco Világörökségi listáján, mint „a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”. Megtekintjük a városka fölé magasodó 18. századi fellegvárat, amelyben található egy fegyvermúzeum, de itt állították ki például az Albán Néphadsereg dicső hadizsákmányát, az albán légtérbe tévedt, 1957-ben lelőtt amerikai Lockhead T–33-as vadászrepülőt is. Ezután ellátogatunk a Syri i Kalter, azaz a „Kék szem” forráshoz, majd Sarandába utazunk, az albán Riviéra kedvelt üdülőhelyére. Szállásunk elfoglalása után pihenés a Jón-tenger partján, vagy fakultatív kirándulás a Világörökség részét képező Butrint romvárosba, melynek épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. Megnézzük a Kr. e. 4. századi Aszklépiosz-szentélyt, a széles promenádot az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint a színházat. A római uralom korából fennmaradt egy mozaikpadlós fürdő, az ókeresztény kor tanúi a pedig egy bazilika és egy mozaikpadlós keresztelőkápolna.

Szállás: Saranda (1 éj)

Albánia körutazás-Gjirokastra

Albánia körutazás-Gjirokastra

Albánia körutazás-Syri i Kalter

Albánia körutazás-Syri i Kalter

5.nap Saranda > Vlora > Apollonia > Berat

Reggeli után megkezdjük utazásunkat egy fantasztikusan szép tengerparti úton, ahol megállunk a független Albánia első fővárosában, Vlorában, mely egyúttal az ország egyik legnagyobb kikötője is. Ezután meglátogatjuk Apolloniát, mely az ókori Illyria jelentős városa volt, az Adriai-tengerbe torkolló Aóosz jobb partján. A görög telepesek alapította várost kereskedelme tette naggyá, a római időkben Apollón isten egyik kultuszhelye, és kulturális központ volt. Fénykorának egy földrengés vetett véget, s az ókor végére csaknem teljesen elnéptelenedett. Ma romváros Közép-Albániában, ahol megnézzük az amfiteátrumot, és egy XIV. századi bizánci kolostort. Programunk után utazunk tovább Beratba.

Szállás: Berat (1 éj)

Albánia körutazás-Saranda

Albánia körutazás-Saranda

Albánia körutazás-Berat

Albánia körutazás-Berat

6.nap Berat > Elbasan > Ohrid

Albánia legősibb városa Berat, melyet az „1000 ablak városának” is neveznek, és a Világörökség része. Berat az élő tanúja a különböző vallások és kultúrák évszázados együttélésének. Bejárjuk a város történelmi negyedeit, majd a várat és az Onufri Múzeumot, ahol 16. századi ikonokat is láthatunk. Ezután folytatjuk utunkat Elbasanba, mely az ország közepén található. Megtekintjük az oszmán időkből származó mecsetet, majd Macedóniába utazunk.

Szállás: Ohrid (2 éj)

Albánia körutazás-Struga

Albánia körutazás-Struga

Albánia körutazás-Ohrid

Albánia körutazás-Ohrid

7.nap Ohrid

Reggeli után sorra vesszük Ohrid látnivalóit, mely Macedónia kulturális és vallási székhelye. A Balkán Jeruzsálemének is nevezik, vallási központként Ohrid évszázadokon keresztül pezsgő kulturális élettel rendelkezett. A ma is megcsodálható, bizánci stílusú egyházi építészeti remekek még a bolgár és a bizánci időben, kisebb részük a szerb fennhatóság alatt épült. Egyes feltételezések szerint itt dolgozták ki a cirill ábécét. Bejárjuk az Óvárost: Szent Zsófia templom, római színház, Szent Kelemen Egyetem romjai. Ezután a X. századi Szent Naum kolostorhoz utazunk. Szent Naum Cirill és Metód tanítványa volt, ő építtette a kolostort, mely halála után fontos zarándokhellyé vált. Mai programunkat egy hajózással zárjuk a Fekete-Drin folyón, mely a festői Ohridi-tavat táplálja.

Szállás: Ohrid

Albánia körutazás-Ohrid

Albánia körutazás-Ohrid

Albánia körutazás-Tirana

Albánia körutazás-Tirana

8. nap Tirana > Budapest

Reggel visszautazunk Tiranába. (150 km) Szabadidő a piacon, majd indulás a repülőtérre.

Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

Albánia-Ohridi-tó körutazás 

A felfedezetlen Balkán

2018. október 20 – 27.

8 nap/7 éjszaka

 

 

 

 

Részvételi díj *

149.000 Ft/fő

Egyágyas felár

28.000 Ft/fő

 

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1€ = 315 Ft árfolyamig érvényesek

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, buszok a körutazás során
 • elhelyezés 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető

 

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy Wizzair kb. 40.000 Ft
 • csomagjegy kb.7.000 Ft/út
 • félpanzió 28.000 Ft
 • Kruja-Shkodra fakultatív program: 35 €
 • Butrint-fakultatív program: 30 €

*A fakultatív programok min. 10 fő esetén érvényesek, és a helyszínen fizetendők!

 

Jelentkezés az útra

 • Előleg: A részvételi díj 40%-a a jelentkezéskor
 • Fennmaradó összeg: Legkésőbb 30 nappal az indulás előtt

 

Szállások 

Tirana: Hotel La Boheme****

http://www.labohemetirana.com/

Saranda: Hotel Brilant****

http://www.brilanthotel.com/

Berat: Hotel Mangalemi***

http://www.mangalemihotel.com/

Gjirokastra: Hotel Argjiro****

http://www.hotelargjiro.al/

Ohrid: Hotel Tino****

http://www.hoteltino.com.mk/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

Albánia-Ohridi-tó körutazás 

A felfedezetlen Balkán

2018. október 20 – 27.

8 nap/7 éjszaka

 

 

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges. 

 

Nagykövetség, konzulátus

Cím: Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Telefon: + 335 4 22 32 238 vagy + 335 4 22 34 903
Ügyelet:+ 335 4 22 32 238
Fax: + 335 4 22 33 211 vagy + 335 22 25 411

 

Pénznem

Hivatalos pénznem: 1 lek = 100 qintar ( 1 ALL ̴  2,18 HUF)

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet már bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.  

 

Nyelv

albán, görög 

 

Vallások

Iszlám hívő / szunnita kb. 65 %; keresztény ortodox kb. 20 %; római katolikus kb. 13 %; egyéb kb. 2 %      

 

Időzóna

GMT + 1óra

 

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

 

Egészségügy

A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:

“Nene Tereza” Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

 

Éghajlat

Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.

 

Időjárás

Várható időjárás az utazásunk során

Várható időjárás a körutazásunk során.

Október-November

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Tirana

23

10

150

Vlore

23

14

110

 

 

Idegenvezető

zoli1

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte a kultúráját, szereti a népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Alapítója az Experience Balkan nemzetközi baráti társaságból alakult Balkan Calling Egyesületnek.