Érdeklődés

+36 1 255 2212

+36 20 498-2208

info@almavia.hu

1137 Budapest,

Radnóti u. 2.

Észak-Albánia

Észak-Albánia

Túrázás az Albán-Alpokban

2018.augusztus 2 – 7.

6 nap/5 éj

Észak-Albánia: Túrázás az Albán-Alpokban

Túráztál már a csodálatos Albán Alpokban, az albánok (illírek) ősi földjén? Hajóztál már a világ egyik legszebb hajóútvonalán, festői hegyek között? Ismered az északi albánok évezredes, különleges szokásjogát, ősi törvényeit? Ha nem, akkor gyere velünk a „Sas fiai” országának északi, „félelmetes” és lenyűgöző hegyei közé, valamint túrázz át Albánia egyik nemzeti parkjából (Thethből) a másikba (Valbonába)

Észak-Albánia – Utunk látnivalói

 • Shkodra
 • Theth
 • Grunasi-vízesés
 • Valbona
 • Komani-tó
 • Shengjin
 • Kruja
 • Tirana

Észak-Albánia

Túrázás az Albán-Alpokban

2018.augusztus 2 – 7.

6 nap/5 éj

 

1.nap Budapest > Tirana > Shkodra

Indulás Budapestről Tiranába a déli órákban, majd érkezésünk után a repülőtérről Észak-Albánia felé, az Albán Alpok déli nyúlványainál található városba, Shkodrába indulunk. Útközben röviden megállunk minden idők legnagyobb albán vezérének sírhelyénél, Lezha-ban, mely egy ősi illír város volt. Késő délután megnézzük a belváros látnivalóit, így pl. a Szent-István bazilikát, illetve Albánia legnagyobb mecsetét is. Este a helyiekkel együtt korzózunk, izgatottan várjuk már a következőn nap különleges utazását.

Szállás: Shkodra (1 éj)

Shkodra

Shkodra

Shkodra

Shkodra

2.nap Shkodra > Theth

Kora reggeli órákban elindulunk az Albán Alpok hegyláncai közé, csodálatos természetben, festő hegyek között autózunk, útközben a Terthora-hágón, hogy megemlékezzünk az egyik legkalandosabb életű magyar báróról, Nopcsa Ferencről, aki majdnem Albánia királya lett és aki hosszú éveket élt az észak albán törzsek elzárt világában. Theth felé haladva megismerjük az albánok ősi szokásjogát (pl. vérbosszú, vendégszeretet, fogadott szüzek), megértjük, hogy az oszmán hadsereg miért nem mert bemenni a félelmetes hegyek közé. Szállásunk elfoglalása után felfedezzük Theth szórványtelepülést,  megnézünk egy autentikus albán kullát (erődített lakótornyot), a község kis templomát, az etnográfiai múzeumot.

Szállás: Theth (2 éj)

Theth

Theth

Theth

Theth

3.nap Theth Nemzeti Park

Autentikus albán reggelink elfogyasztása után a Theth Nemzeti Parkban először a Grunasi-vízeséshez, majd az azonos nevű kanyon mentén, egy meseszép a „Kék Szem-forráshoz” kirándulunk, illetve felfedezzük a környék természeti látnivalóit. Este finom albán borok és grill húsok fogyasztása mellet ráhangolódunk következő nap különleges túrájára.

Szállás: Theth

Albán-Alpok

Albán-Alpok

Kék-Szem-forrás

Kék-Szem-forrás

4.nap Theth > Valbona

Reggel poggyászainkat öszvérekre rakjuk és lélegzetelállító természeti környezetben az Albán Alpok másik nemzeti parkjába Valbonába túrázunk (táv: kb. 18 km, 6-7 óra normál tempóban, szintkülönbség: +/- 1000 m) Útközben folyamatosan megismerjük a hegyvidéki albánok életét, különös szokásait, történeteit. Este fakultatív hegyvidéki albán vacsorán veszünk részt.

Szállás: Valbona

Valbona

Valbona

Valbona

Valbona

5.nap Valbona > Komani-tó > Shengjin > Kruja > Tirana

Valbonai szállásunkról kora hajnalban Bajram Curri városán keresztül a Fierze-be utazunk, ahol megkezdődik felejthetetlen utazásunk a Komani-tavon.  A hegyvonulatok közötti hajóút nem véletlenül a környék és mondhatni az egész Balkán fő látványossága, sőt sokak szerint a világ legszebb hajóútvonala, szépsége a skandináv fjordokéval vetekszik. Amint Komannál véget ért a hajóút, Shengjin ősi kikötőváros tengerpartjára megyünk, néhány órát strandolunk, majd a délutáni órákban a „bevehetetlen”  Kruja várának, az albánok ősi fészkének megtekintése után Tiranába utazunk.

Szállás: Tirana

Komani-tó

Komani-tó

Kruja

Kruja

6.nap Tirana > Budapest

Utazásunk utolsó napjának délelőttjén felfedezzük az albán főváros különleges látnivalóit. különösképpen a Szkander bég teret, az óratornyot, a rendkívül szép, festett falú Ethem Beum-mecsetet melyben található a világ legkisebb koránja. Végezetünk egy nagyon hangulatos tiranai piacra látogatunk el, ahol mindenki sok-sok finomságot vásárolhat az albán bio-termékekből, pl. sajtokból, olajbogyókból, hegyvidéki teákból, olajos magvakból. Ezután transzfer a repülőtérre, majd érkezés Budapestre a késő délutáni órákban.

Tirana

Tirana

Tirana

Tirana

Észak-Albánia

Túrázás az Albán-Alpokban

2018.augusztus 2 – 7.

6 nap/5 éj

 

 

Részvételi díj *

99.000 Ft/fő

Egyágyas felár

16.000 Ft/fő

 

*A részvételi díj minimum 15 fő esetén érvényes.

10-14 fő esetén a felár + 10.000 Ft/fő

*A programban feltüntetett árak 1€ = 315 Ft árfolyamig érvényesek

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, minibuszok a körutazás során
 • elhelyezés: Tirana, Shkodra 3* szállodák, Theth és Valbona: vendégházak (2-3-4 fős szobák)
 • reggeli
 • kompjegy Fierza – Koman
 • magyar nyelvű idegenvezető

 

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy Wizzair kb. 50.000 Ft
 • csomagjegy 8.500 Ft/út
 • félpanzió 16.000 Ft
 • storno+BBP biztosítás
 • egyéni kiadások, borravaló…

 

 

Szállások

Tirana: Villa Tafaj***

http://www.villatafaj.com/

Shkodra: Hotel Tradita***

http://www.hoteltradita.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

Észak-Albánia

Túrázás az Albán-Alpokban

2018.augusztus 2 – 7.

6 nap/5 éj

 

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges. 

 

Nagykövetség, konzulátus

Cím: Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Telefon: + 335 4 22 32 238 vagy + 335 4 22 34 903
Ügyelet:+ 335 4 22 32 238
Fax: + 335 4 22 33 211 vagy + 335 22 25 411

 

Pénznem

Hivatalos pénznem: 1 lek = 100 qintar ( 1 ALL ̴ 2,18 HUF)

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet már bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.  

 

Nyelv

albán, görög

 

Vallások

Iszlám hívő / szunnita kb. 65 %; keresztény ortodox kb. 20 %; római katolikus kb. 13 %; egyéb kb. 2 %

 

Időzóna

GMT + 1óra

 

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

 

Egészségügy

A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:

“Nene Tereza” Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

 

Éghajlat

Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.

 

Időjárás

Várható időjárás az utazásunk során

Várható időjárás a körutazásunk során.

Augusztus

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Tirana

29

18

30

Theth

22

14

30

 

 

Idegenvezető

zoli1

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte a kultúráját, szereti a népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Alapítója az Experience Balkan nemzetközi baráti társaságból alakult Balkan Calling Egyesületnek.