Érdeklődés

+36 1 255 2212

+36 20 498-2208

info@almavia.hu

1137 Budapest,

Radnóti u. 2.

Koszovó

Koszovó körutazás

Látogatás Európa legfiatalabb államában

2018.május 18 – 25.

8 nap/7 éj

Koszovó körutazás

Az egy hetes utazás során felfedezzük és megismerjük Koszovót, Európa legfiatalabb és a világ talán egyik legvendégszeretőbb országát. Az Experience Balkan-nal (www.facebook.com/experience.balkan) együttműködésével létrejött utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat.

Koszovó körutazás – Utunk látnivalói

 • Prishtina
 • Gracanica-kolostor
 • Novo Brodo
 • Ulpiana
 • Ferizaj
 • Brezovica
 • Prizren
 • Mamusha
 • Velika Hoča
 • Rahovec
 • Gjakova
 • Junik
 • Dranoc
 • Decan
 • Peja
 • Rugova-völgy
 • Skenderaj
 • Mitrovica
 • Rigómező

Koszovó körutazás – Utunk során felkeresett Világörökségek

 • Decani kolostor
 • Gracanica-kolostor

 

Koszovó körutazás

Látogatás Európa legfiatalabb államában

2018.május 18 – 25.

8 nap/7 éj

 

1.nap Budapest > Prishtina

Indulás a késő délutáni órákban a Wizzair menetrendszerinti járatával. Érkezés után transzfer a szállodába.

Szállás: Prishtina (2 éj)

2.nap Prishtina > Gracanica-kolostor > Medve Park > Novo Brdo

A mai napunkat Prishtina egykori óvárosban kezdjük, megtekintjük a  XV. századi Fatih-, és Bazár-mecseteket, és az óratornyot, majd a régi bazár közepén álló, egykoron gazdag albán család, autentikus házaiban berendezett Etnográfiai Múzeumban ismerjük meg Koszovó hagyományait, népviseletét, szokásait. Délután szabadidő, vagy főváros körüli fakultatív körutazásra indulunk, mely során megnézzük a Világörökség részét képző szerb ortodox templomot, a XIV. századi Gracanica-kolostort, mely minden Koszovóba utazóznak kötelező látnivaló. Utána a Négy tenyér állatvédő civil szervezet támogatásával létrejött Medve Parkba látogatunk, ahol egykor a vendéglátóiparban „dolgozó medvék” töltik nyugdíjas éveiket, napunk zárásaként pedig a középkorban metropolisznak számító, a bányászatáról híres Novo Brdo várának romjait nézzük meg.

Szállás: Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Gracanica

Koszovó körutazás-Gracanica

3.nap Ulpiana > Ferizaj > Brezovica > Prevalla-hágó > Prizren

Reggeli után dél felé vesszük az irányt, hogy a legszebb koszovói városba  Prizrenbe utazzunk, melyről a helyiek csak azt mondják, hogy: „fél úton vagyunk Isztambul és Velence között”. Útközben megállunk Ulpiana egykori római és bizánci város archeológiai helyszínén, majd Ferizaj városában, mely Koszovóban egyedülálló látványosság, hogy egy telken áll egy ortodox templom egy mecset szomszédságában. Ezután utunkat  festői környezetben, – a medvét is megtámadni képes vadászkutyáiról híres –  Šar-hegységen keresztül folytatjuk, melynek járásaiban a szerbek élnek többségben.  Rövid időre megállunk szerb és albán emlékműveknél, Brezovica síközpontban, illetve az 1500 méter magasan lévő Prevella-hágón kicsit kirándulunk, ahol még májusban is hófödte csúcsok alatt kávézhatunk.

Szállás: Prizren (2 éj)

Koszovó körutazás-Ferizaj

Koszovó körutazás-Ferizaj

Koszovó körutazás-Pravalla

Koszovó körutazás-Pravalla

4.nap Prizren

Utazásunk negyedik napján Koszovó kulturális fővárosát, a mindig élettel teli, kézművesiparáról, grill-bárjairól, pékségeiről híres Prizrent ismerjük meg. Reggeli után a város felé magasodó, csodálatos kilátást nyújtó fellegvárba megyünk fel, mely 500 éven át volt az Oszmán Birodalom katonai erődítménye. Egy autentikus török kávé vagy a világhírű koszovói macchiato elfogyasztása után a belváros legfontosabb látnivalóit, épített emlékeit nézzük meg, mint pl. a Prizreni Liga épületkomplexumot, a Szent-György ortodox katedrálist, a Bistrica folyó felett átívelő szép Öreg-hidat, Sinan pasa mecsetjét, és a Marash-negyedet, melyben egykor a város kiváltságosai laktak. A nap hátralévő részében a helyiekkel korzózunk, cukrászkülönlegességeket kóstolunk, fakultatív grill-vacsorán veszünk részt. 

Szállás: Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

5.nap Mamushka > Velica Hoča > Rahovec > Gjakova

Mai programunkon először Mamusha kisvárosban állunk meg, melynek különlegessége, hogy lakói 95 %-ban még ma is törökök. Megnézzük a mecsetet és a mellette álló óratornyot.  Törökök után egy kis enklávéba, Velika Hoča-ba, a 13(!) templommal rendelkező és a bortermeléséről híres szerb faluba érkezünk, ahol finom borokat és különleges rakijákat vásárolhatunk. A koszovói borok megismerését folytatva Rahovec városában rövid borkóstolón veszünk részt, majd röviden megállunk a Fehér-Drin-en átívelő hídon, hogy a folyó szépséges kanyonját megtekintsük. Délután a bazárjáról híres Gjakovát fedezzük fel, az apró, akár évszázadokkal ezelőtt megnyitott kis üzletek között sétálunk. Megnézzük az óratornyot, Hadum-mecsetet és az iszlám sufi ágának különleges szent helyeit, a tekkéket.

Szállás: Gjakova (2 éj)

Koszovó körutazás-Gjakova

Koszovó körutazás-Gjakova

Koszovó körutazás-Velica Hoca

Koszovó körutazás-Velica Hoca

6.nap Gjakova > Dranoc > Decan > Peja > Rugova-völgy

Egész napos fakultatív kirándulásunk során egy autentikus albán kulla faluba utazunk, megismerjük a hegyvidéki albánok elzárt, még ma is tradicionális világát, ősi szokásjogát (pl. vérbosszú, fogadott szüzek stb.), majd interkulturális váltásként a világ egyik leghíresebb szerb ortodox templomát, a decáni kolostort látogatjuk meg, mely 2006 óta a Világörökség része. Peja városában felderítjük a bazárt, és megnézzük az osztrák-magyar katonai temetőt, illetve a mindenkit megragadó, csodálatos Rugova-völgyben sétálunk.

Szállás: Gjakova

Koszovó körutazás-Junik

Koszovó körutazás-Junik

Koszovó körutazás-Rugova-völgy

Koszovó körutazás-Rugova-völgy

7.nap Skenderaj > Mitrovica > Rigómezei-csata emlékhely > Prishtina

Délelőtt egy kis kirándulással indítunk, melynek végén a hegyek közül előbukkan a Mirusha-vízesés, mely tavasztól őszig a fürdőzők és a piknikelők kedvenc helye. (Jó idő esetén a vízesések alatti tavakban fürdeni is lehet!) Következő állomásunk: Skenderaj, mely a koszovói albánok szerint a „függetlenség egyik legszentebb helye”. Ez után (Kosovska) Mitrovicába a kettéosztott városba érkezünk, melynek északi részén főleg szerbek, a déli részén kizárólag albánok laknak, megnézzük a híres belvárosi hidat, mely még mindig gyakran szerepel a hírekben. Ebéd után, visszaúton Prishtinába megállunk a Rigómezei csata emlékművénél, illetve a csatában elesett Murad szultán sírjánál is.

Szállás: Prishtina (1 éj)

Koszovó körutazás-Mirusha Falls

Koszovó körutazás-Mirusha Falls

Koszovó körutazás-Mitrovica

Koszovó körutazás-Mitrovica

8.nap Prishtina > Budapest

Ma megnézzük a belváros legfontosabb látnivalóit, pld. a különleges építészeti stílusáról híres Nemzeti Könyvtárat, a befejezetlen szerb templomot, a Balkán legújabb és legnagyobb templomát a Teréz Anya katedrálist, a függetlenség állandóan változó, de örök emlékművét a NEWBORN kültéri installációt, végigsétálunk a belvárosi korzón, megnézzünk a legfontosabb államférfiak (pl. Szkander bég, Ibrahim Rugova stb.) szobrait, élvezzük Koszovó különleges ételeit, ízeit, csemegéit. Majd a délutáni órákban transzfer a repülőtérre, és az esti órákban megérkezünk Budapestre.

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Fotók: Balkan Calling Egyesület

Koszovó körutazás

Látogatás Európa legfiatalabb államában

2018.május 18 – 25.

8 nap/7 éj

 

 

Részvételi díj *

169.000 Ft/fő

Egyágyas felár

28.000 Ft/fő

 

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1€ = 315 Ft árfolyamig érvényesek

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, mikrobuszok a körutazás során
 • elhelyezés 3* hotelekben, reggelivel
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető

 

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy Wizzair kb. 10.000 Ft
 • csomagjegy kb.7.500 Ft/út
 • félpanzió 29.000 Ft
 • Fakultatív: Gracania-Medve Park Novo Brdo 25 €
 • Fakultatív: Dranoc-Dekán-Peja-Rugova-völgy  35 €
 • Storno+ BBP biztosítás
 • Egyéni kiadások, borravaló….

*A fakultatív programok min. 10 fő esetén érvényesek, és a helyszínen fizetendők!

 

Jelentkezés az útra

 • Előleg: A részvételi díj 40%-a a jelentkezéskor
 • Fennmaradó összeg: Legkésőbb 30 nappal az indulás előtt

 

Szállások

Prishtina: Hotel Prishtina****

http://www.hotelprishtina.com/home.html

Gjakova: Hotel Carshia e Jupajve***

http://www.qarshiaejupave.com/about_us.html

Prizren: Hotel Kacinari****

http://hotelkacinari.com/

 

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

Koszovó körutazás

Látogatás Európa legfiatalabb államában

2018.május 18 – 25.

8 nap/7 éj

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Koszovóba, és egyszeri belépéssel 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges. 

Pénznem

Hivatalos pénznem: Euró

Az UNMIK (ENSZ koszovói békefenntartó misszió) 2001-ben egy pénzügyi reform keretében bevezette a tartományban az eurót, mint hivatalos pénznemet. Feladata a korábban széles körben használt német márka leváltása volt, amely az 1999-es háború előtt ténylegesen használt pénznem volt. Ennek ellenére, a szerb dinár maradt a hivatlos fizetőeszköz, noha leginkább a koszovói szerbek által lakott területeken használják csak. Ezeken kívül csak elszórtan van forgalomban. A kereskedelemben főként euróban számolnak, a koszovói közigazgatás kizárólag eurót fogad el, és az összes kereskedelmi banknak is euró az elsődleges pénzneme. A többi nemzetközi pénznem közül az USA dollár és a svájci frank a legelterjedtebb.

 

Nyelv

albán, szerb

 

Vallások

Koszovó lakosságának mintegy 90%-a szunnita muszlim. A koszovói háború előtt több mint 500 mecset  volt és sok szufi tekke (imahely). Ezek felét a háborúban megsemmisítették. A háború óta többségüket újraépítették, és szaúdi támogatással számos új mecset épült és épül. Koszovóban mintegy 65 000 katolikus is él, akik albánok vagy horvátok. A szerb kisebbség ortodox vallású.

 

Időzóna

GMT + 1óra

 

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

 

Egészségügy

A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

 

Éghajlat

Koszovó klímája kontinentális, meleg nyarakkal és hideg, havas telekkel.

 

Időjárás

Várható időjárás a körutazásunk során.

Május

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Prishtina

21

10

80

Idegenvezető

zoli1

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte a kultúráját, szereti a népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Alapítója az Experience Balkan nemzetközi baráti társaságból alakult Balkan Calling Egyesületnek.