Érdeklődés

+36 1 255 2212

+36 20 498-2208

info@almavia.hu

1137 Budapest,

Radnóti u. 2.

Közép-Amerika

Közép-Amerika körutazás

Guatemala-Honduras-El Salvador-Nicaragua-Costa Rica-Panama

2018. október 21 – november 7.

18 nap/16 éj

 

Közép-Amerika körutazás

Guatemala indián neve „tűzokádó hegy”, amelyre rászolgált, hiszen az ország nagy részét a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják, melyek váltakoznak a parti síksággal és a trópusi őserdőkkel. Az elképesztően gyönyörű természeti látnivalók mellé színpompás folklór is társul, hiszen egész Közép-Amerikában itt őrződtek meg leginkább az indián hagyományok. Tobzódó színek, pogány hagyományok, nyakon öntve az egykori spanyol anyaország koloniális stílusával: ez mind Guatemala, amelyet kiválóan lehet társítani egy utazáson belül a közép-amerikai földhíd országaival. Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica bővelkednek természeti és kulturális látnivalókban, utazunk földön, vízen és levegőben, majd levezetésként megcsodáljuk Panamaváros felhőkarcolóit és a csatornán átkelő hajókat.

Közép-Amerika körutazás-Utunk látnivalói

 • Guatemalaváros
 • Antigua
 • Atitlán-tó
 • Tikal
 • Copán
 • San Salvador
 • Joya de Cerén
 • Managua
 • León
 • Granada
 • Nicaragua-tó
 • San José
 • Poás Vulkán Nemzeti Park
 • Braulio Carrillo Nemzeti Park
 • Panama City
 • Gatún-tó
 • Portobelo

Közép-Amerika körutazás- Utunk során felkeresett Világörökségek

 • Antigua
 • Tikal
 • Copán
 • Joya de Cerén Régészeti körzet
 • León Katedrálisa
 • Panama Óvárosa
 • Portobelo

Közép-Amerika körutazás

Guatemala-Honduras-El Salvador-Nicaragua-Costa Rica-Panama

2018. október 21 – november 7.

18 nap/16 éj

1.nap Budapest > Guatemalaváros > Antigua

Elutazás menetrend szerinti járattal, átszállással Közép-Amerikába. Guatemalába érkezés után a koloniál kisvárosba, a hangulatos Antiguába megyünk, ahol az éjszakát töltjük.

Szállás: Antigua (1 éj)

2.nap Chichicastenango > Atitlán-tó

Reggel indulás Chichicastenango színpompás indián piacára, mely Guatemala egyik legnagyobb látványossága. Körbejárjuk a piacot, bemegyünk a zöldség- és gyümölcsárusok közé, majd megnézzük a Santo Tomás templomot, ahol a vallási szinkretizmus jegyében láthatjuk a maja-quiche indiánok pogány rituáléit is. A Santo Tomás templom arról is híressé vált, hogy itt találták meg a maják szent könyvének, a Popol Vuhnak is az egyik példányát.  Programunk után továbbutazunk a meseszép Atitlán-tóhoz.

Szállás: Atitlán (1 éj)

Közép-Amerika körutazás-Chichicastenango

Közép-Amerika körutazás-Chichicastenango

Közép-Amerika körutazás-Chichicastenango

Közép-Amerika körutazás-Chichicastenango

3.nap Atitlán-tó > Antigua

A mai nap bejárjuk kishajóval az Atitlán-tavat, ahonnan fantasztikus fotókat készíthetünk az Atitlán, San Pedro és Tolimán vulkánokról. Az Atitlán-tó 1560 méterrel található a tengerszint felett, az ország 2. legnagyobb tava: 18 km hosszú, legnagyobb szélessége 10 km, és több mint 300 méter mély. Hajózásunk közben több ízben is kiszállunk, hogy megismerhessük a környék ősi indián falvait. Egész Közép-Amerikában Guatemala, azon belül is az Atitlán-tó környéke az a hely, ahol az őslakosok leginkább megtartották a hagyományaikat. Ez nem skanzen, hanem a valóság! Meglátogatunk egy szövőműhelyt, és Santiago de Atitlán híres templomát, majd egy rövid szabadidő keretében lehetőség van vásárlásra is. Hajós programunk után visszatérünk Antiguába.

Szállás: Antigua (1 éj)

Közép-Amerika körutazás-Atitlán-tó

Közép-Amerika körutazás-Atitlán-tó

Közép-Amerika körutazás-Atitlán-tó

Közép-Amerika körutazás-Atitlán-tó

4.nap Antigua > Flores

Reggeli után a világörökségek körébe tartozó, barokk jellegű kisvárossal, Antiguával ismerkedünk. A város egykoron Guatemala harmadik fővárosa volt, s történelme során az 1773-as vulkánkitörésig a Guatemalai Alkirályság központjaként jegyezték. Sétálunk a város főterén, megnézzük a San José Katedrálist, a Kapucinus templomot, a Jáde Múzeumot és régi udvarházakat. Antigua két vulkán ölelésében fekszik, a város híres főutcájában járva elkészíthetjük a jellegzetes fotót az Agua vulkánnak, kis szerencsével este pedig láthatjuk a Fuego vulkánon izzó lávát is. Délután elutazunk Guatemalavárosba, onnan pedig repülünk Floresbe.

Szállás: Flores (2 éj)

Közép-Amerika körutazás-Antigua

Közép-Amerika körutazás-Antigua

Közép-Amerika körutazás-Antigua

Közép-Amerika körutazás-Antigua

5.nap Tikal

Mai napunk a Világörökséghez tartozó Tikal romterületén telik, a Jaguár-templom, piramisok és egyéb műemlékek között. Tikal – a hangok helye – a legnagyobb volt a maják által alapított városok közül. A maja birodalom volt Mezo-Amerika legfejlettebb és leghosszabban tartó civilizációja, melyben az egyes városállamok önállóan, vagy laza szövetségben léteztek. A mai Guatemala, Honduras, Salvador és Mexikó déli részén építették az első városaikat. Tikal romjai mélyen az őserdőben találhatók, ceibák és mahagónik jellemzik a tájat; tukánok, jaguárok, koatik, agutik, bőgőmajmok és pókmajmok élnek errefelé. Tikal virágkorát a III-IX. század között élte, és népessége egykoron meghaladta a százezer főt. Műemlékeinek csak töredékét tárták fel eddig a régészek.

Szállás: Flores

Közép-Amerika körutazás-Tikal

Közép-Amerika körutazás-Tikal

Közép-Amerika körutazás-Tikal

Közép-Amerika körutazás-Tikal

6.nap Tikal > Quiriguá > Copán

Reggeli után utazás busszal Hondurasba, Copánba. Hosszú út áll előttünk, bár a látnivalók kárpótolnak bennünket! Délutáni megállónk Quiriguá romvárosa lesz, mely  az egykori maja civilizáció déli részének egyik jelentős városa volt. Romterülete a maiGuatemala keleti részén, Izabal megyében, a hondurasi határ közelében elterülő Quiringuá Nemzeti Park területén, a Motagua folyó alsó részének északi partján áll. A monumentális épületegyüttes piramisok, teraszok és lépcsők összetett rendszeréből áll. 1981 óta az Unesco kulturális világörökségnek része. A ma látható legszebb műemlékek a 8. századból valók, köztük sztélék, amelyek feliratai fontos információkat hordoznak a maja történelemmel, benne politikai és katonai eseményekkel, valamint az időszámítással kapcsolatban. A legnagyobb sztélé az úgynevezett E sztélé a maja kor legnagyobb fejtett kőtömbje, magassága több mint tíz méter, súlya eléri a hatvan tonnát.

Szállás: Copán (1 éj)

Közép-Amerika körutazás-Copán

Közép-Amerika körutazás-Copán

Közép-Amerika körutazás-Copán

7.nap Copán > Joya de Cerén > San Salvador

Reggeli után megismerkedünk Copánnal, mely a klasszikus maja korszak egyik jelentős városa volt, més virágkora Kr.u. 600 és 800 közé tehető. Jellegzetessége az egymásba épült piramisok, templomok, teraszok valamint két udvar, amelyek különböző szinten épültek és lépcső köti össze őket. Két, majdnem párhuzamos sorban szinte teljes szobor formájú, leggyakrabban zöld tufakőből készült sztéléket láthatunk, előttük szintén szobor formájú oltárokkal. A város 15. uralkodójának idejében épült az ún. hieroglifalépcső, amely több mint 2200 hieroglifát tartalmaz és a város akkor 300 éves történetét beszéli el. Programunk után El Salvadorba indulunk: első utunk Közép-Amerika Pompeiébe visz, ahol egy vulkánkitörés betemetett egy egész falut, és így megnézhetjük, hogyan éltek a lakosai mintegy 1400 évvel ezelőtt.

Szállás: San Salvador (1 éj)

Közép-Amerika körutazás-Izalco vulkán

Közép-Amerika körutazás-Izalco vulkán

Közép-Amerika körutazás-Ilamatepec

Közép-Amerika körutazás-Ilamatepec

8.nap San Salvador > Managua

Reggeli megismerkedünk San Salvador nevezetességeivel. A főváros az ország belsejét kitöltő széles fennsík, a Meseta Central középső részén fekszik egy hegyektől övezett medencében, a Río Acelhuate völgyében. Északnyugaton a San Salvador-vulkán kettős kúpja, az 1959 méter magas, kihűlt El Picacho és a szunnyadó, de még aktív, 1893 méter magasságú El Boquero magasodik a város fölé, míg dél felől valamivel alacsonyabb erdős hegyek határolják, és régi vulkánok maradványai zárják el a Csendes-óceánól. Városnézésünk során felkeressük a Kormányzati negyedet, a Katedrálist, a Rosario-templomot, az Archeológiai Múzeumot és az 1000 méter magasan található Planes de renderos kilátót is. Ezután a repülőtérre megyünk, hogy Managuába induljunk.

Szállás: Managua (2 éj)

Közép-Amerika körutazás-San Salvador

Közép-Amerika körutazás-San Salvador

Közép-Amerika körutazás-San Salvador

Közép-Amerika körutazás-San Salvador

9.nap  León

Nicaragua Magyarországnál másfélszer nagyobb ország, a közép-amerikai kontinenshídon. Elnevezésében egy Nicarao nevű indián törzsfőnök emlékét őrzi. Az egykori spanyol gyarmat 1821-ben nyerte el függetlenségét. Területének nagy részét a Kordillerák vulkanikus láncai uralják. Ma Leónba utazunk, mely virágzó egyetemi város,és nemcsak Nicaragua egyik legrégebbi városa, hanem az ország politikai és szellemi központja is egyben. A Momotombo vulkán kitörésének következtében 1610-ben a várost új, mai helyére, a Subtiava nevű indián falu közelébe költöztették. Sétálva, gyalogosan fedezzük fel a város főterét, Havannára emlékeztető utcácskáit és a Katedrálist. Egyetemét 1813-ban alapították, ezzel az ország szellemi központjává vált. Nicaragua mai fővárosával, Managuával egészen annak fővárossá nyilvánításáig versengett a vezető szerepért. A programunk után visszatérünk Managuába.

Szállás: Managua

Közép-Amerika körutazás-Managua

Közép-Amerika körutazás-Managua

Közép-Amerika körutazás-Managua

Közép-Amerika körutazás-Managua

10.nap Managua > Granada

Ma délelőtt megismerkedünk Managua nevezetességeivel. Az ország fővárosa 1858 előtt León volt, Managua ekkor még kis falu volt, még az 1846-os függetlenség kikiáltása táján is. 1858-ban azonban Managua lett az ország új fővárosa, s ettől kezdve gyors fejlődésnek indult. Felmegyünk a kilátódombra, ahol egykor a Somoza diktátorok rezidenciája állt, majd megnézzük a Főteret, ahol az egykori Katedrális és Kongresszusi Palota látható. A Belvárosban nagy károkat okozott az 1972-es földrengés, az egykori elegáns épületek helyére modern stílusú lakóházak kerültek.Sétánk után Granadába tartunk, de előtte még hajókázunk a Nicaragua-tavon, melyben több száz kis sziget található. Ezután érkezünk meg Granadába, mely Nicaragua legrégibb koloniális városa, ahol gyalogosan és hangulatos fiákereken  járjuk be az Óvárost, és megnézzük a San Francisco kolostort, a Casa de los Leonest, valamint a Katedrálist.

Szállás: Granada (1 éj)

Közép-Amerika körutazás-Granada

Közép-Amerika körutazás-Granada

Közép-Amerika körutazás-Nicaragua-tó

Közép-Amerika körutazás-Nicaragua-tó

11.nap Granada > San José

Ma elköszönünk Nicaraguától, és Costa Ricába indulunk. (390 km) A Karib-tenger és a Cendes-óceán ölelésében található ország magja egy 1500 méter magas fennsík, melyet a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai fognak közre. Keleti partjait Kolumbusz 1502-ben fedezte fel. A nyugati partoknál 1519-ben járt először spanyol hajós, míg a belső magasföldet csak 1561-ben sikerült meghódítani. A spanyol gyarmati időkben a közlekedési nehézségek miatti viszonylagos elszigeteltségben a spanyol koronától való függés aránylag laza volt. Míg a többi spanyol gyarmat telepesei indiánokat dolgoztattak földjeiken, Costa Ricában kénytelenek voltak maguk megművelni azt. Így Costa Rica fejlődése különbözött szomszédaitól, és nem is alakultak ki oly mértékű társadalmi egyenlőtlenségek, mint a pld. Guatemalában. Mára Costa Rica az egyik legélhetőbb hely lett a világon, Közép-Amerika Svájcának is nevezik. Határátlépés, majd délután megérkezünk San Joséba, az ország fővárosába.

Szállás: San José (3 éj)

Közép-Amerika körutazás-San José

Közép-Amerika körutazás-San José

Közép-Amerika körutazás-San José

Közép-Amerika körutazás-San José

12.nap Poás Vulkán Nemzeti Park

Mozgalmas nap vár ránk, csodálatos természeti környezetben! Reggeli után kezdjük és délutánig tart a programunk, miközben páratlan látnivalókban és élményekben lesz részünk! Mindenekelőtt felkapaszkodunk egy máig aktív tűzhányó, a Poás kráterén (nem gyalog, hanem autóval), ahonnan bele is látunk a Föld fortyogó gyomrába. Ez a háromkráteres közép-amerikai vulkán a világ leghatalmasabb gejzírje; ma már csak egyikük működik. A Costa Rica-i Poás vulkán 1910-ben vált híressé, amikor 6,4 km magas gőzoszlopot lövellt az ég felé, és ezzel elnyerte a világ legnagyobb gejzírje címet. Azóta többször is előfordult, hogy 300 m magasra tört fel belőle a forrásban lévő víz. A vulkán után a La Paz-vízesések következnek; ennél őserdei ösvényeken járunk, jobbról-balról zuhatagok között. A természeti látnivalók után visszatérünk San Joséba, majd megismerkedünk a főváros nevezetességeivel.

Szállás: San José

Közép-Amerika körutazás-Poás NP

Közép-Amerika körutazás-Poás NP

Közép-Amerika körutazás-Poás NP

Közép-Amerika körutazás-Poás NP

13.nap Braulio Carrillo Nemzeti Park

Reggeli után a fővárostól 23 km-re fekvő, szintén trópusi esőerdőkkel borított, 47.500 hektár kiterjedésű Braulio Carrillo Nemzeti Parkba utazunk. A lombkorona-szint felett vezetett, nyitott gondolás drótkötélpályán haladva élvezzük a tájat, a vadon lüktetését. A parkban tett séta során megfigyeljük a különleges növény- és állatfajokat, majd hajózunk a Sarapiqui-folyón, a leguánok, kajmánok, denevérek és különféle madarak birodalmában. Costa Ricát példamutató természetvédelem jellemzi, számtalan nemzeti parkját az ökoturizmus jegyében üzemelteti.

Szállás: San José

Közép-Amerika körutazás-Sarapiqui-folyó

Közép-Amerika körutazás-Sarapiqui-folyó

Közép-Amerika körutazás-B.Carrillo NP

Közép-Amerika körutazás-B.Carrillo NP

14.nap San José > Panamaváros

Reggeli után elrepülünk Panamavárosba. A várost 1519-ben alapította Pedro Arias de Ávila.  A város a Peruból irányuló kereskedelem egy tranzitállomása lett. 1671-ben Henry Morgan a kalózaival megtámadta és kifosztotta a várost, mely ezután egy tűzvészben teljesen elpusztult. 1673-ban építették újjá az eredeti várostól 5 mérföldre délnyugatra. A 19. század közepén vasutat építettek Panamában, mely fellendítette a gazdaságot, melyet betetőzött a csatorna építése.  Érkezés után már elkezdünk ismerkedni a történelmi múltú város nevezetességeivel: Ó-Panama, koloniális városrész, katedrális, Új-Panama: Balboa szobra, közigazgatási épületek, Főtér. Délután kirándulunk a Csatornánál és a környékén: mindenekelőtt a Csatorna-övezet, azaz a zsilipes átkelés megtekintése a Miraflores-gátnál. Rabul ejtő látvány, amint az óriási hajók elhelyezkednek a keskeny csatornában, s föl-le lifteznek a vízszintingadozások alatt.

Szállás: Panamaváros (3 éj)

Közép-Amerika körutazás-Panama City

Közép-Amerika körutazás-Panama City

Közép-Amerika körutazás-Panama-csatorna

Közép-Amerika körutazás-Panamaváros

15.nap Gatún-tó > Embera indiánok

Délelőtt kirándulás a Gatún-tóhoz, mely a Panama-csatorna zsiliprendszerét táplálja. A tó híres gránitalapú természetes szűkülete a Culebra, mely a tapasztalt hajósoknak is kihívást jelent. A Gatún-tó tulajdonképpen a Chagres folyó felduzzasztott vize,  mely a Panama-csatorna jelentős részét képzi. A tó mintegy hét év alatt töltődött föl, ezzel a világ egyik legnagyobb, ember által készített tava lett. Motorcsónakkal túrát teszünk a tavon, meglátogatunk több szigetet is, ahol majmokat fotózhatunk. A nap hátralevő részében  csónakba ülünk, és felkeressük a Chagres folyón az embera indiánokat. Délután visszatérés Panamavárosba.

Szállás: Panamaváros

Közép-Amerika körutazás-Panama-csatorna

Közép-Amerika körutazás-Panamaváros

Közép-Amerika körutazás-Embera indián

Közép-Amerika körutazás-Embera indián

16.nap Portobelo

A mai napon Portobeloba kirándulunk, melynek öblét Kolumbusz Kristóf fedezte fel. A város hosszú időn keresztül az Új Világ egyik legfontosabb kikötője volt, melyen áthaladtak a kincsekkel megrakott spanyol gályák. A főleg Peruból származó aranyat a Camino de las Cruces és a Camino Real útvonalakon juttatták el a kikötőbe. A sorozatos kalóztámadásoknak köszönhetően több erődöt is építettek a városkában. A gyönyörű öböl partján fekvő  Portobelo ma már csak egy kis falu, mely erődjein túl híres a sokszor 40 napig is eltartó ünnepeiről, színes folklórjáról. Programunk után visszatérünk Panamavárosba.

Szállás: Panamaváros

Közép-Amerika körutazás-Portobelo

Közép-Amerika körutazás-Portobelo

Közép-Amerika körutazás-Portobelo

Közép-Amerika körutazás-Portobelo

17.nap Panama City

Transzfer a repülőtérre, repülés egy átszállással Európába.

18.nap Budapest

Érkezés Budapestre.

 

Közép-Amerika körutazás

Guatemala-Honduras-El Salvador-Nicaragua-Costa Rica-Panama

2018. október 21 – november 7.

18 nap/16 éj

 

Részvételi díj *

795.000 Ft/fő

Egyágyas felár

229.000 Ft/fő

 

*A részvételi díj minimum 16 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1Usd = 275 Ft árfolyamig érvényesek

 

Indulás

2018. október 21.

Érkezés

2018. november 7.

Időtartam

18 nap/16 éjszaka

Utazás módja

repülő

Helyi közlekedés

légkondicionált autóbusz

Elhelyezés

3-4* hotelek

Idegenvezető

Kállay Tibor

 

A részvételi díj tartalmazza

 • légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
 • elhelyezést 3-4* szállodákban, reggelivel
 • repülőjegy Tikalba
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • nemzetközi repülőjegyek+ illetékek: kb.420.000 Ft
 • kilépési illetékek a határokon kb. 70 Usd
 • Storno, BBP biztosítás
 • borravalók, személyes fogyasztás
 • félpanzió ( kb. 10-15 USD-ba kerül egy főétkezés)

 

Antigua: Hotel Villa Colonial***

http://www.villasdeguatemala.com/hoteles

Atitlán: Hotel Villa Santa Catarina***

http://www.villasdeguatemala.com/hoteles

Tikal: Hotel Villa Maya****

http://www.villasdeguatemala.com/hoteles

San Salvador: Hotel Mirador Plaza****

http://www.miradorplaza.com/

Granada: Hotel La Gran Francia****

http://www.lagranfrancia.com/eng/bienvenidos.htm

San José: Hotel Country Inn****

https://www.countryinns.com/san-jose-heredia-hotel-cr-40701/cossanj

Panama City: Hotel Country Inn Amador****

http://www.panamacanalcountry.com/amador/HotelPictures.html

Irodánk a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát fenntartja!

 

 

Közép-Amerika körutazás

Guatemala-Honduras-El Salvador-Nicaragua-Costa Rica-Panama

2018. október 21 – november 7.

18 nap/16 éj

 

Útlevél

Az útlevélnek a beutazástól számított min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Vízum

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel és vízummentesen utazhatnak be és 90 napig tartózkodhatnak a körutazásban szereplő mindegyik ország területén. Az útlevélnek a beutazástól számított min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egészségügy

Kötelező védőoltás egyik országban sincs, de a hepatitis (A, B) és a malária elleni védekezésre ajánlatos felkészülni. Aki az utazás előtt sárgalázzal fertőzött országban járt, annak be kell mutatnia a határokon az ún. sárga könyvet. Amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló egyéb megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 Rendelés Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Fizetőeszközök

Guatemala: GTQ (guatemalai quetzal), árfolyama kb. 1 GTQ = 24,5 Ft

Hitelkártyák, utazási csekkek használata nem nagyon működik (kizárólag jobb szállodákban). Készpénzfizetés helyi valutával a legjobb, a pénzváltók és a bankok elsősorban amerikai dollárt váltanak.

El Salvador: amerikai dollár

Nicaragua: NIO (nicaraguai cordoba oro)

Hitelkártyák, utazási csekkek használata a szállodákban működik. Készpénzfizetés csak helyi valutával lehetséges, a pénzváltók és a bankok elsősorban amerikai dollárt váltanak.

Costa Rica: CRC (costa ricai colon)

A fejlett bankrendszer lehetővé teszi készpénz helyett a hitelkártyák, utazási csekkek széles körű, biztonságos használatát. Készpénzfizetés esetén a szállodákat kivéve csak helyi valutát fogadnak el, a pénzváltók és a bankok elsősorban amerikai dollárt váltanak.

Panama: PAB (panamai balboa)

Hitelkártyák, utazási csekkek használata a szállodákban működik. Készpénzfizetés csak helyi valutával lehetséges, a pénzváltók és a bankok elsősorban amerikai dollárt váltanak.

Nyelv

Hivatalos nyelv mindegyik országban a spanyol, mellette még számtalan indián nyelvet is beszélnek.

Időzónák

Gatemala,El Salvador, Costa Rica, Nicaragua: GMT – 6 óra

Panama: GMT – 5 óra

Elektromos hálózat

110-120 V /60 Hz, amerikai típusú csatlakozó

Telekommunikáció

A mobiltelefonok működnek, az internet szolgáltatás a nagyobb városokban kielégítő, de általában fizetni kell 2-3 USD-t óránként a használatáért.

Éghajlat

Guatemala: Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A két adat alig tér el egymástól. A kellemesen meleg nappalok és az enyhülést nyújtó éjszakák közötti különbség az évszaktól függően 10–13 Celsius-fok.

A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le.

El Salvador: Salvador éghajlata trópusi, száraz és esős évszak különböztethető meg. A hőmérséklet nagyon függ a tengerszint feletti magasságtól és kevéssé az évszaktól. A partvidék egyenletesen forró; a központi fennsík és a hegyvidéki területek jóval mérsékeltebbek. Az esős évszak májustól októberig tart. Csaknem a teljes évi csapadékmennyiség ekkor hullik. Mennyisége a déli lejtőket kivéve elérheti a 2170 mm-t.

Nicaragua: A trópusi éghajlatot a központi hegyvidéken a magasság enyhíti. A passzátszeleknek kitett keleti (atlanti) partvidék lényegesen csapadékosabb, mint a nyugati (csendes-óceáni).

Costa Rica: Az ország a trópusi éghajlati övbe tartozik. Az évi csapadék mennyisége 1500–3000 mm között van. A száraz időszak december és április között van, a csapadék főleg június és augusztus között van. Az évi középhőmérséklet San Joséban 20 Celsius-fok.

Panama: Éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi, mely rendkívül kedvező az idegenforgalom szempontjából. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak.

Időjárás

Várható időjárás a körutazásunk során.

október

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Antigua

22

12

3

San Salvador

25

15

3

Managua

28

24

0

San José

24

14

0

Panama City

29

22

25