Albánia

Albánia – Miért éppen ide?

A legenda szerint, amikor Isten teremtette a világot, körbeküldte az egyik arkangyalát, hogy egy teli zsákból szórjon szét szépségeket a jövendő világ minden zegzugában. Arkangyalunk zsákja azonban fennakadt egy hegycsúcson, és tartalma egy apró kis területre – 29 ezer négyzetkilométerre – hullott. Ez ma Albánia, a szkipetárok, Világörökségek és lélegzetelállító hegyi utak földje, amelyet a világgal szakító albán vezér, Enver Hodzsa mintegy 800 ezer tengerparti bunkere sem tudott tönkretenni. Albánia, a Balkán-félsziget legkevésbé ismert országa még ma is számos titkot rejt. Tudta például, hogy Trója pusztulása után Butrintba menekültek a város lakói? Hogy az Albán Királyság volt Európa legrövidebb életű monarchiája? Vagy, hogy az egyetlen albán királyné egy magyar grófnő volt?

Ha szeretné alaposan megismerni Albániát, akkor most itt az alkalom, hogy keresztül-kasul bejárja velünk ezt a különös országot, és az idei októberre meglepetéssel is készültünk: beiktattunk két nap tengerparti pihenést is a programunkba Albánia legszebb tengerpartján, Ksamilban.

Első albániai körutazásunk emlékei pár percben

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte kultúráját, szereti népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Az Experience Balkan nemzetközi baráti társaság és magyarországi civil szervezetének, a Balkan Calling Egyesületnek az egyik alapítója. http://www.facebook.com/experience.balkan

 

Vélemények

”Az albán út csodás volt, jó volt a szervezés, kitűnőek voltak a szállások és az étkezések. Az idegenvezető csillagos ötös, felkészült, jó kommunikációs érzékű, dinamikus és magával ragadó előadó.A helyi kísérők alapos, profi háttérmunkások voltak. Ha nagyon keresnem kell javítani valót, akkor egy kicsit több szabadidő Berát-ban, hogy a város hangulatát egy kicsit élvezni lehessen.”

Üdvözlettel: Király Gyula


”Minden rendben volt az albániai úttal! Nem tudok semmi olyat írni, ami nem tetszett volna és ez valószínűleg azért van, mert mindkét oldal nagyon rendben volt. Gondolok itt egyrészt az országra – fantasztikus adottságokkal, rengeteg izgalmas hellyel, sajnos! hihetetlenül jó ellátás, és ételek – ja, és kávék! – mindenhol, nagyon kedves, igazán európai emberekkel (lenne mit tanulnunk tőlük!!) -, másrészt az útszervezés – nagyon jó!!! szállodák, végiggondolt útvonal, nekünk nagyon ideális “menés-pihenés” arány. Mit csinálnék másként? Beratra nagyon kellene még egy nap, de legalább egy fél plusszban! Annyira izgalmas hely, mindenhol kerestük a régi Albániát, és Gjirokastra mellett – amire azért volt egy teljes nap! – itt megtaláltuk. Zoli édes volt, hatalmas energiával, és tudással is a Balkánról. Mikor jó egy út? Ha miután hazaértél, másnap úgy érzed, hogy ismét indulnál vissza. Ez ilyen volt! Ajánlom is sok embernek!”

Gulyás Erika


Ami tetszett:

Nagyon jó volt a program. Berat-ban több időt igényeltünk volna, ott 2 éjszakát is lehetne tölteni, hogy lehessen bóklászni a városkában. Gyönyörű hely!!!

Nagyon jók voltak a szállodák (a csúcs a berati, welcome drinkkel, gyönyörű fehér malamuddal)

Szuper volt a halas vacsora Saranda-ban, főleg a citromos halleves és a tejszínes kagyló (most is nagyokat nyelünk)

Nagyon élveztük Zoli “kölyök-vizslás” idegenvezetését. Bohókás, rengeteg sztorival, közvetlen, de nem tolakodó.

Köszönjük!!

Puszi:

Bori, Lajos


 

 

Részvételi díj *

 229.000 HUF/fő

Egyágyas felár

 59.000 HUF/fő

Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy a megadott részvételi díjak 1 EUR = 370 HUF árfolyamig érvényesek. A feltüntetett árakat az út indulása előtt több hónappal, az akkor aktuális árfolyam szerint határozzuk meg. Nagymértékű árfolyam-ingadozás esetén elszámoláskor történik a korrekció. A részvételi díj fizethető euróban is!

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő részvétele esetén a felár + 10.000 HUF/fő

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, buszok a körutazás során
 • elhelyezés 3-4* hotelekben, reggelivel
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy Wizz Air Budapest-Tirana-Budapest kb. 40.000 Ft-tól (egyénileg is megvásárolható)
 • csomagjegy oda-vissza kb. 25.000 Ft
 • félpanzió 44.000 Ft
 • Kruja-Tirana-Shkodra fakultatív program: 45 Euró*
 • Butrint romváros + borkóstolás fakultatív program: 35 Euró*
 • borravaló 25 Euró
 • PCR teszt

*A fakultatív programok min. 5 fő esetén érvényesek, és a helyszínen fizetendők!

Az utazás bruttó ára

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, belépők – együtt?

269.000 Ft/fő *

 Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén

328.000 Ft/fő

 Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető útlemondási-és/vagy balesetbiztosításokat, a fakultatív programokat és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

Tervezett menetrend

Budapest – Tirana 15:15 – 16:40

Tirana – Budapest 17:10 – 18:35

Szállások 

Tirana: Hotel Boka****

https://bokahotel.al/

Gjirokastra: Hotel Bineri****

http://hotel-bineri.gjirokaster.hotels-al.com/en/

Saranda: Hotel Saranda International****

http://saranda-international.sarande.hotels-al.com/hu/

Berat: Hotel Mangalemi***

http://www.mangalemihotel.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges. 

Nagykövetség, konzulátus

Cím: Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Telefon: + 335 4 22 32 238 vagy + 335 4 22 34 903
Ügyelet:+ 335 4 22 32 238
Fax: + 335 4 22 33 211 vagy + 335 22 25 411

Pénznem

Hivatalos pénznem: 1 lek = 100 qintar ( 1 ALL ̴  2,18 HUF)

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet már bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.  

Nyelv

albán, görög 

Vallások

Iszlám hívő / szunnita kb. 65 %; keresztény ortodox kb. 20 %; római katolikus kb. 13 %; egyéb kb. 2 %      

Időzóna

GMT + 1óra

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

Egészségügy

A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:

“Nene Tereza” Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Éghajlat

Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.

Időjárás

Várható időjárás a körutazásunk során.

Október

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Tirana

23

12

150

Saranda

24

14

120

COVID információk

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, az alábbiak szerint:

Az Albániába való karanténmentes belépést, illetve az országon történő átutazást 6 éves kor fölött oltási igazoláshoz (amennyiben a teljes oltottságtól számítva legalább két hét eltelt) vagy 72 órán belüli negatív PCR teszt meglétéhez vagy 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt meglétéhez vagy a koronavírus fertőzésből való 6 hónapon belüli felépülést igazoló dokumentum bemutatásához kötik. 

Az oltási igazolásnak nincs érvényességi határideje. 

A harmadik oltással történő utazásra vonatkozóan még nincs szabályozás.

A magyar – oltottságot igazoló vagy átesettséget igazoló – védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a velük utazó 18 év alatti gyermekek korlátozásmentesen léphetnek be Albániába. 

Az albán Európa és Külügyminisztérium alábbi linkjén tájékozódhatnak az egyéb országokból történő beutazásra vonatkozó esetleges korlátozásokról is, az oltásokról és további járványügyi intézkedésekről is.

Elfogadott oltások: nincs erre vonatkozó külön szabályozás.

Tájékoztatjuk Önöket továbbá, hogy az Albániába történő korlátozásmentes belépést – mind a papír, mind a digitális formájú – uniós Covid-igazolvány is biztosítja.

b. Kell-e teszt? Igen, az alábbiak szerint (lásd még: a. pont)

2021. szeptember 6. után – 6 éves kor fölött – csak az alábbi dokumentumok birtokában lehetséges az Albániába történő belépés amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal vagy 6 hónapon belüli átesettséget igazoló dokumentummal:

 • 72 órán belüli PCR teszt vagy
 • 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

 • 6 hónapon belüli átesettséget igazoló dokumentum,
 • 72 órán belüli PCR teszt vagy
 • 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt birtokában léphetnek be. (lásd még: a. pont) 

f. Karanténkötelezettség: Nincs (főszabály szerint). Albán tájékoztatás az alábbi oldalon

Az országba történő belépés csak az a. pontban felsorolt esetekben lehetséges.

Albániában tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok 10 napos házi karanténra kötelezettek, amennyiben az országba történő belépéskor nem rendelkeznek az a. pontban felsorolt dokumentumok egyikével sem. 

Albániában tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok 14 napos házi karanténra kötelezettek, amennyiben az alábbi linken felsorolt országokban (folyamatosan frissített lista) tartózkodtak a beutazást megelőző 14 nap során.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön feltételek. 

h Tranzitálási szabályok: Jelenleg az országon keresztül történő tranzitálás nincs időbeli korláthoz kötve.

2021. szeptember 6-tól a tranzitálásra is a belépésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (lásd a. pont), vagyis a tranzitálás oltási -, vagy átesettségi igazoláshoz, illetve teszthez kötött.

i. Beutazási feltételek alóli mentesség:

2021. szeptember 6-tól a belépésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (lásd a. pont), vagyis a temetésre, halaszthatatlan családi eseményre történő beutazás oltási -, vagy átesettségi igazoláshoz, illetve teszthez kötött.