Algéria

Algéria körutazás – Miért éppen ide?

Mert Algériában találhatóak Észak-Afrika legszebb római építészeti emlékhelyei, mint Djamila, Tipaza vagy Timgad, mert a városokban keverednek a francia gyarmati korszak stílusai a mór építészettel, a sivatag pedig számtalan kanyonnal, oázissal és erődítményfalvakkal bűvöli el az idelátogatókat.

A főváros, Algír franciás, sugárutakkal átszőtt, nagyvárosi szerkezetéhez helyenként neo-mór hangulat társul, híres Kashbája akár egy labirintus: kanyargós, szűk sikátorok vezetnek a hegyről egészen a tengerig.

A hidak városának nevezett Constantine számtalan emléket őriz az oszmán időszakból. Algérián a mai napig érződik Rejtő Jenő könyveinek a hangulata, és most érdemes felfedezni, amíg nincs sok turista. 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr. Lassányi Gábor

Régész, egyiptológus, Északkelet-Afrika ókori emlékeit és a Római Birodalom régészetét kutatja közel 20 éve. Hosszú időt dolgozott Egyiptomban és az első magyar régészeti expedíciót vezetője volt Szudánban, a Nílus negyedik zuhatagánál épülő gát építésekor folytatott nemzetközi leletmentéseken. Kutatásairól számos régészeti és népszerűsítő publikációt írt, Szudánról több kiállítást is rendezett Magyarországon. Az ókori Római Birodalom régészeti szakértője, rengeteg időt töltött a Szaharában az elmúlt 20 évben, és az iszlám kultúra jó ismerője. Algériát nagyon szereti, a Djanet környéki tuareg kultúra nagy tisztelője, és sziklarajzok rajongója. Közel hat éve vezet évente több alkalommal csoportos utakat Algériába.

 

Részvételi díj *

710.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 70.000 Ft/fő

A megadott árak 1 EUR = 390 HUF árfolyamig érvényesek!

A részvételi díj minimum 10 fő esetén érvényes.

A részvételi díj tartalmazza

 • szállás 3-4*-os hotelekben, vendégházakban, a sivatagban sátorban
 • magyar nyelvű, szakértői idegenvezetés
 • teljes ellátás (reggeli, ebéd, vacsora)
 • transzferek a körutazás alatt (busszal, terepjárókkal)
 • belépők a meghirdetett látnivalókhoz
 • helyi idegenvezető

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • Vízum: 105 EUR/ fő, budapesti ügyintézéssel
 • Nemzetközi repülőjegyek + illetékek kb. 172.000 Ft/fő
 • Algír- Djanet- Algír belföldi repülőjegy kb. 120 EUR/ fő
 • Utasbiztosítás, borravalók, költőpénz (kb. 200 EUR/ fő)
 • további, a programban nem részletezett ital és ételfogyasztás.

Tervezett járatok

09:00 Budapest (BUD) 12:15 Isztambul (IST) TK1036
15:00 Isztambul (IST) 16:50 Algír (ALG) TK653

00:20 Algír (ALG) 05:50 Isztambul (IST) TK656
12:05 Isztambul (IST) 13:05 Budapest (BUD) TK1033

Várható szállodák

Algír: Hotel Hani****
https://www.hotel-hani.com/

Djanet: vendégházbaz

Szahara: sátorban

Constantine: Hotel Protea Mariott
5-Star Hotel in Constantine, Algeria | Constantine Marriott Hotel

Timgad: Trajan Hotel****
http://www.trajan-hotel.com/home.php

Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy Djanetben tuareg típusú többágyas, közös fürdős szálláson történik az elhelyezés, a sivatagban pedig sátrakban. 

Irodánk fenntartja a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát!

Általános információk

Általános adatok Algériáról:
Főváros: Algír
Terület: 2.381.740 km2
Tengerpart: 998 km
Nemzetiség: algériai
Etnikumok: arab-berber 99%, európai 1%
Vallás: szunnita muzulmán 99%, katolikus és zsidó 1%
Nyelv: hivatalos az arab (francia, berber nyelvjárások)
Pénznem: algériai dínár, 1 euró kb. 105 algériai dínár.

Algéria a Földközi-tenger partján terül el. Északon a tengerpart mellett húzódik az Atlasz-hegység, délre haladva a terület túlnyomó részét sivatagok borítják. A klíma mediterrán és/vagy sivatagi. Enyhe a tél, forró, száraz a nyár a partok mentén; száraz hideg a tél és meleg a nyár a magas fennsíkokon. Nyáron jellemző a sirokkó, amely egy meleg, vöröses-barnás homokszemeket hozó szél. Nincs Magyarországhoz képest időeltolódás. A fizetőeszköz az algériai dinár, 1 euró kb. 105 algériai dinár. Főbb látványosságok: Algír óvárosa, a sivatagi oázistelepülések, a berber kultúra megismerésének lehetőségei, érdekes falvak, berber várak, olyan UNESCO világörökségek, mint Djemila római kori maradványai, a Tipasa-i vár romjai, a M’zab völgye, Beni Hammad erődítménye, Tassili-n Ajjer-nél a sziklafestmények.

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok magánútlevéllel utazhatnak be az országba. Elvárt érvényesség: 6 hónap.

Vízum

Algériába magyar állampolgárok vízum ellenében utazhatnak be, ami Magyarországon kerül beszerzésre, 105 EUR/fő. 3 db igazolványkép, kitöltött vízumkérőlap és az útlevél  szükséges hozzá.

Vám

17 évnél idősebb utas vámmentesen behozhat az országba 200 db cigarettát és 1 liter szeszes italt. Értékes elektronikai eszközök (hordozható számítógép, stb.) bevitelét a vámnyilatkozaton jelezni kell.
Magyar rendszámú gépkocsi beléptetése lehetséges, de az adminisztratív eljárás jelentősen megnöveli a határon a várakozási időt. A belépés közúton csak Tunézia felől, komphajóval Algír, Oran és Annaba kikötőiben lehetséges.
Algériai dinárt az országból kivinni tilos, algériai állampolgárok előzetes engedéllyel maximum 7500,- EUR készpénzt vihetnek ki az országból.
Professzionális kamerák, valamint távcsövek, optikai berendezések beviteléhez előzetes engedély, nem magáncélú film-és videofelvételek készítéséhez előzetes forgatási engedély szükséges. Kérdéses esetekben előzetes konzultáció javasolt Algéria Budapesti Nagykövetségével.

Pénznem

Az ország hivatalos pénzneme az Algériai Dinár (DZD).

A beutazóknak számolniuk kell azzal, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel (jellemzően EUR, USD) rendelkezzenek, mert a pénzkiadó automaták (ATM) kevéssé megbízhatóan működnek, a bankkártyákat is csak néhány nagy szálloda fogadja el. Algériai Dinárt (DZD) váltani a nemzetközi repülőtéren található irodában, nagyobb szállodákban, vagy a nagyvárosokban található bankokban lehet.

Időjárás

Mediterrán, sivatagi. Enyhe tél, forró és száraz nyár a partok mentén; száraz hideg tél és meleg nyár a magas fennsíkokon. Nyáron jellemző a sirokkó, amely egy meleg, vöröses-barnás homokszemeket hozó szél.

Biztosítás

A teljeskörű utas- és balesetbiztosítás megkötése minden esetben javasolt.

Munkaidő, üzletek, bankok nyitvatartása

Algériában a hivatalos munkahét vasárnaptól csütörtökig tart. A hétvégi szabad- és pihenőnap a péntek és szombat. Pénteken minden hivatal, továbbá az éttermek, üzletek és szolgáltatók többsége zárva tart. Szombaton egyes boltok és szolgáltatók rövidített nyitvatartással üzemelnek. Az üzletek többsége általában 18:00 vagy 20:00 óráig tart nyitva. Egyes kiemelt élelmiszerboltok és benzinkutak 22:00 óráig is nyitva tarthatnak, éjjel-nappal nyitva tartó üzletről azonban nincs tudomásunk.

Vallási és viselkedési kultúra

A böjti hónap (Ramadán) idején nyilvános helyen, napközben kerülendő az étkezés, ivás illetve a dohányzás. Az éttermek, kávézók, illetve a boltok napközben zárva tartanak, kizárólag az esti időszakban nyitnak ki, azonban a nemzetközi hotelláncok szállodáinak éttermei, kávézói – korlátozott választékkal – ilyenkor is nyitva lehetnek. A vallási ünnepek muszlim szokás szerint a holdnaptárhoz kapcsolódnak, így évente más-más időpontra esnek. A muszlim szokásokat mindenképpen tartsuk tiszteletben. Az öltözködés legyen megfelelően konzervatív, kerüljük a provokatív viselkedést, továbbá ajánlott, hogy a nők csak férfi kísérettel közlekedjenek az utcán.

Közbiztonság

Az algériai közbiztonság szintje alapvetően közepes. A leggyakrabban előforduló bűncselekmények között a lopás, betörés említhető. A nagyobb rendőri jelenléttel őrzött, külföldiek által lakott városrészekben, valamint a tengerparti régióban a biztonsági helyzet valamelyest megnyugtatóbbnak mondható, azonban bűncselekmények ezeken a területeken is előfordulhatnak.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Algéria 2022. november 1-től a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos minden beutazási korlátozást eltörölt, így jelenleg járványügyi korlátozások nélkül lehet az országba beutazni és az országban tartózkodni. Algériában a csapvíz fogyasztása kerülendő, az édesvízi fürdőzés (folyókban, tavakban) nem ajánlott. Élelmiszerek esetében fokozottan ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására (alapos tisztítás, tárolás, sütés, fertőtlenítés).
Az országban leggyakrabban előforduló,
– étel- és víz fogyasztás által elkapható betegségek: utazók hasmenése (E. coli; salmonella; giardia; entamoeba; shigella;) hastífusz; hepatitis; endémiás hepatitis E; brucellosis;
– ízeltlábúak által terjesztett fertőző betegségek: malária; időszakos, chloroquin érzékeny malária; leishmaniasis;
-egyéb betegségek: hepatitis B; schistosomiasis; veszettség; HIV/AIDS; járványos megbetegedések (pl.: influenza; covid)

Az Algériába utazók számára kötelező oltás nincs, azonban a következő védőoltások javasoltak: Hepatitis A; Hepatitis B; Hastífusz; Diftéria-tetanusz; Veszettség; Poliomyelitis.

Fotózás

A túravezető utasításait, javaslatait érdemes követni. Helyzetenként és helyenként változó, hogy mennyire lehet könnyen fotózni.
Fényképezni és filmezni általában lehet, a következők figyelembe vételével:
– vallási intézmények, mecsetek, rítusok, szertartások fényképezése előtt általában külön engedélyt kell kérni az alany(ok)tól,
– FONTOS! A nőktől mindig engedélyt kell kérni a fényképezéshez!
– piacon árusoktól, magánszemélyektől szokás gesztikuláció vagy kérdezés útján engedélyt kérni a felvételek készítéséhez
– ha az alany a fényképezéshez nem járul hozzá, ne fényképezzük le (némelyeknél ez vallási tilalom alá esik), legyen bármilyen csábító is a téma!
-Fontos a türelem és a tapintat, főképp a vallási szertartások során. Lesznek olyan szituációk, ahol először tiszteletteljesen ki kell várnunk, míg „megszoknak” bennünket, a jelenlétünket, mielőtt engedélyt tudunk kérni a fotografálásra, filmezésre. Kérjük utastársaink türelmét ezekben a helyzetekben!

Kommunikáció

A magyar SIM-kártyák működnek. Smsezni, hívást kezdeményezni-fogadni lehet, de nagyon drága.

Fontosabb telefonszámok

Rendőrség:1548 és 17
Csendőrség: 1055
Mentők: 115
Mérgezés gyanúja esetén: 021 97 98 98
Tűzoltók: vezetékes telefonról: 14; mobiltelefonról: 021 711 414
SOS segélyhívó: 112