Amazónia-Mato Grosso-Pantanal

Brazília körutazás – Miért éppen ide?

Kuriózum utazásra invitáljuk a vadregényes természet kedvelőit, Brazília kevésbé ismert területeire! A megszokott  látnivalóktól eltérően ezúttal Amazónia felé vesszük az irányt. Amazonas-medencének azt az óriási trópusi esőerdővel borított mélyföldet nevezik, amely Dél-Amerika északi részén helyezkedik el, és amely a  nevét a területét nyugatról keletre átszelő Amazonas folyóról kapta. Hajózunk a Rio Negro-n, majd elrepülünk Mato Grosso do Sul államba, melynek különleges ökoszisztémája a Pantanal, a világ legnagyobb mocsaras területe, alföldekkel,  szelíd lejtőkkel és kanyargós folyókkal.

 

Aktuális beutazási szabályok, korlátozások:

Brazíliába az a külföldi vagy brazil állampolgár léphet be, aki rendelkezik:

 • a brazil járványügyi szabályok betartására vonatkozó nyilatkozattal (ANVISA), 
 • (az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított) 24 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén teszttel, VAGY
 • (az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított)  72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszttel.

ÉS

 • Brazíliában, a WHO által vagy Magyarországon jóváhagyott oltóanyaggal (köztük a Szputnyik és a Sinopharm) történő oltást igazoló nyomtatott vagy elektronikus formátumú angol nyelvű oltási igazolvánnyal.

Az oltási igazolvány a brazil hatóságok számára akkor elfogadható, ha az oltást az utas a belépés előtti egy évben kapta, és az oltás felvétele után pedig már eltelt 14 nap.

Bővebb információk: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?brazilia

 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Elter Károly

Karesz több mint huszonöt éve dolgozik az idegenforgalomban. A világjárást a hetvenes években hátizsákos turistaként kezdte, s kalandos utazásai során több mint 160 országban járt, valamint az Antarktiszra is eljutott. Alapvetően mikrobiológiát tanult, szakdolgozatát a trópusi parazitózisokról írta. Utazásszervezői munkája előtt újságíró-riporterként a tudományos ismeretterjesztés területén tevékenykedett. Megalapítója és vezető oktatója volt az Utazási Akadémiának, s más idegenforgalmi vonatkozású intézményekben is tanított földrajzot és szakismereteket. Szűkebb értelemben vett munkakörén kívül továbbra is szívügyének tekinti a tudományos ismeretterjesztést; cikkeket ír, előadásokat tart, szakért. Szenvedélyes fotós, eddig mintegy ötven könyvben és kiadványban jeletek meg képei, s hét magyarországi városban volt kiállítása.

 

Részvételi díj *

1.149.000 Ft/fő

Egyágyas felár

139.000 Ft/fő

Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy a megadott részvételi díjak 1 USD = 330 HUF árfolyamig érvényesek. A feltüntetett árakat az út indulása előtt több hónappal, az akkor aktuális árfolyam szerint határozzuk meg. Nagymértékű árfolyam-ingadozás esetén elszámoláskor történik a korrekció. A részvételi díj fizethető az adott ország devizanemében is, elkerülve ezzel az árfolyam-különbözetből adódó esetleges árnövekedést.  

*A részvételi díj minimum 10 fő esetén érvényes. 8 fő részvétele esetén 149.000 Ft/fő felár.

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek
 • elhelyezés 3-4* szállodákban, hajón, eco-lodge-okban
 • leírás szerinti ellátás
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar idegenvezető

 

A részvételi díj nem tartalmazza- Árak/fő

 • nemzetközi és belföldi repülőjegyek + illetékek: kb.435.000 Ft
 • kilépési illetékek (esetleges)
 • PCR teszt
 • útlemondási és utasbiztosítás
 • borravaló, személyes jellegű kiadások

 

Irodánk támogatja az utazások teljes árának a feltüntetését, ezért összeadtuk, hogy mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek – együtt:

 

1.584.00 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.723.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

 

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető útlemondási-és/vagy balesetbiztosításokat, borravaló összegét, a PCR tesztet és az esetleges kilépési illetéket.

Tervezett menetrend:

BUDAPEST AMSTERDAM 0630 0845
AMSTERDAM RIO DE JANEIRO 1045 1840

CAMPO GRANDE SAO PAULO 1550 1835   
SAO PAULO PARIS 2040 1210+1
PARIS BUDAPEST 1430 1640   

 

 

Beutazás

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

 • Magánútlevél (elvárt érvényesség: belépéstől számított 6 hónap)

Vízum

Beszerzése turista célú beutazás esetén: nem szükséges. Turisztikai céllal az országban 180 napos időkereten belül maximum 90 nap tölthető.

Pénznem

Brazil Reál (BRL)

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széleskörűen elfogadják, bemutatása szállodába történő bejelentkezésnél kötelező. A hitelkártyák gyakori klónozása okán fontos, hogy a fizetésre mindig a tulajdonos jelenlétében kerüljön sor.

Időjárás 

Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérséklet akár fagypont alá is süllyedhet. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek mind az országutakon, mind a városokban gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben.

Biztosítás 

Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely a magyar állampolgárságú beutazóknak ingyenes orvosi ellátást biztosítana. Ezért  utas és egészségügyi biztosítás nélkül nem ajánlatos útnak indulni.

Közlekedés

A turista céllal beutazók útlevelükkel együtt használhatják magyar jogosítványukat, azonban a jogosítvány mellé ajánlatos portugál nyelvű fordítást tenni, mert a brazil közlekedési rendőrök általában nem tudnak angolul. 

Közegészség, egészségügyi helyzet 

A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak, és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket vendéglátóhelyeken nagyobb biztonsággal lehet fogyasztani, de salátákat csak drágább éttermekben.

Az oltások közül az egy-hat év közötti gyermekeknél megkövetelik a gyermekbénulási oltás meglétét. A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úticél olyan ország, ahol a sárgaláz behurcolását az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyennek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

Malária előfordulása az ország amazóniai vidékén gyakori, ideutazásnál feltétlenül szedjünk malária ellenes gyógyszert, emellett szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel védekezzünk.

A dengue-láz (csonttörő- láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Szúnyog terjeszti. A védekezés ebben az esetben is szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A zika vírust szintén szúnyog terjeszti, és az országban bárhol előfordulhat. Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos, krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt konzultáljanak orvosukkal vagy valamely utazási egészségügyi központtal. A vírussal kapcsolatban az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján érhető el folyamatosan frissülő információ. 

Az elmúlt két évben az ország különböző területein megnőtt a kanyaróban (portugálul: sarampo) megbetegedettek száma. A lakosság kanyaró elleni oltottsága az elmúlt évtizedben csökkent, amit a kormány újabb oltási kampányokkal igyekszik javítani. Javasolt kiutazás előtt ellenőrizni, hogy az utazó rendelkezik-e kanyaró elleni védőoltással.

COVID-19 információk

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Brazíliába az a külföldi vagy brazil állampolgár léphet be, aki rendelkezik:

 • a brazil járványügyi szabályok betartására vonatkozó nyilatkozattal (ANVISA), 
 • (az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított) 24 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén teszttel, VAGY
 • (az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított)  72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszttel.

ÉS

 • Brazíliában, a WHO által vagy Magyarországon jóváhagyott oltóanyaggal történő oltást igazoló nyomtatott vagy elektronikus formátumú oltási igazolvánnyal, amelynek kötelezően tartalmaznia kell:
  – az utas nevét;
  – az oltóanyag kereskedelmi nevét, vagy gyártójának nevét;
  – a gyártási számo(ka)t;
  – az oltás(ok) dátumát.
  QR-kód leolvasásával vagy más kódolt nyelven elérhető oltási igazolványt nem fogadnak el. Az oltási igazolványt nem helyettesíti a koronavírus által okozott betegségen való átesettséget igazoló védettségi igazolvány. 
 • A teljes védettséget jelentő oltás dátumának 14 nappal korábbinak kell lennie a belépési dátumnál. Aki egészségügyi okból nem tud védőoltást felvenni, arról angol vagy portugál nyelvű orvosi igazolást kell bemutatnia, és az országba való belépéskor 14 napos karanténba kell vonulnia a végső úticélnak megjelölt városban, az ANVISA fent említett nyilatkozatában bejegyzett címen. A karantén akkor hagyható el, ha az ötödik napon elvégzett PCR teszt negatív eredményt mutat.

Oltási igazolvány vagy annak hiányát indokló orvosi igazolás nélkül az országba való belépést a hatóságok megtagadják.

Kiskorúakra vonatkozó szabályok:

 • A 12 éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR ill. antigén teszt felmutatásának kötelezettsége alól, amennyiben minimum egy nagykorú kísérővel utaznak. A kísérő személynek vagy személyeknek negatív PCR vagy antigén teszttel és oltási igazolvánnyal kell rendelkezni. 
 • Azoknak a 2 és 12 év közötti gyermekeknek, akik kísérő nélkül utaznak, a repülő indulásától számított 24 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 antigén tesztet, VAGY 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet kell felmutatniuk. 
 • A 2 évnél fiatalabb kiskorúak RT-PCR vagy antigén teszt nélkül is beléphetnek az országba.

Belépéskor a fenti  tartalommal rendelkező oltási igazolást kötelező bemutatni..

Brazíliába külföldi állampolgárnak vízi úton jelenleg csak kereskedelmi hajójárattal lehet belépni ugyanazon negatív COVID-19 teszt és oltási bizonyítvány bemutatásával, mint a légi belépésnél. 

A szárazföldön történő határátlépésnél a beutazóknak a fenti tartalommal rendelkező oltási igazolvány felmutatása kötelező. 

b. Kell teszt? Igen. 

Az országba belépni szándékozóknak  a magyarországi induló járatra való felszállásnál egy, az ottani beszállás előtti 72 órában elvégzett negatív „RT-PCR” vagy 24 órával az ottani beszállás előtt elvégzett COVID-19 antigén teszteredményt mutató angol, spanyol vagy portugál nyelvű igazolást kell bemutatniuk. A negatív teszteredménynek az indulási országban hivatalos működési engedéllyel rendelkező egészségügyi intézménytől vagy laboratóriumtól kell származnia. Annak felmutatása a Brazíliába való belépés feltétele. A 72 vagy 24 órát az utazásnál igénybe vett első légijáratra történő beszállástól számítják, amennyiben az utazás során az utazó az érintett repülőterek tranzitzónáit nem hagyja el.

Kiskorúakra vonatkozó szabályok:

 • A 12 éven aluli gyermekek mentesülnek az RT-PCR ill. antigén teszt felmutatásának kötelezettsége alól, amennyiben minimum egy kísérővel utaznak. A kísérő személynek vagy személyeknek negatív PCR vagy antigén teszttel kell rendelkeznie. 
 • Azok a 2 és 12 év közötti gyermekek, akik kísérő nélkül utaznak, a repülő indulásától számított 24 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén tesztet, VAGY a repülő indulásától számított 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR tesztet kell felmutatniuk. 
 • A 2 évnél fiatalabb kiskorúak RT-PCR vagy antigén teszt nélkül is beléphetnek az országba. 

c. Kell regisztrálni? Igen. 

A Brazíliába érkezésnél a beutazónak egy a brazil COVID-19 járványügyi  szabályok betartására és egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozattal kell rendelkeznie. A nyilatkozat angol nyelven letölthető a  brazil egészségügyi felügyelet (ANVISA) alábbi honlapjáról. 

nyilatkozatot a Brazíliába indulás előtti 72 órán belül kell kitölteni és beutazáskor  azt, vagy a kitöltést igazoló elektronikus válaszdokumentumot kinyomtatva felmutatni. A beutazásnak továbbra sem feltétele a meglévő egészségügyi biztosítás, azonban annak megkötése ajánlott.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Beutazáskor oltási igazolvány felmutatása kötelező, melynek tartalmaznia kell:

 • az utas nevét;
 • az oltóanyag kereskedelmi nevét, vagy gyártójának nevét;
 • a gyártási számo(ka)t;
 • az oltás(ok) dátumát.

A fent említettek értelmében az EU-s COVID-19 oltási igazolvány, illetve a magyar QR kódot tartalmazó oltási kártya határátlépésnél nem használható

e. Oltatlanokra /nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az oltatlanok vagy nem elfogadott formátumú vagy oltóanyagú vakcinával oltottak belépését a határellenőrzésnél megtagadják, az utast a következő géppel visszafordítják, amelyet polgári, eljárásjogi vagy büntetőjogi felelősségre vonás követhet.

f. Karanténkötelezettség: Oltási igazolás hiányában van.

Azoknak az állampolgároknak, akik jogszabály szerint oltási igazolás nélkül is beléphetnek (akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy az oltás beadása számukra ellenjavallott: pl. várandósok, stb.) a belépéskor 14 napos karanténba kell vonulniuk a végső úticélnak megjelölt városban, az ANVISA nyilatkozatában bejegyzett címen.

Brazíliában a Szövetségi Rendőrség (Polícia Federal) a határellenőrzésért felelős szerv: https://www.gov.br/pf/pt-br

A Konzuli Szolgálat a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja. Továbbá, a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést adni. Tekintve, hogy az illetékes hatóság döntéseit kell követni, a Konzuli Szolgálat az ország járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban további tájékoztatást nem ad, azokat nem értelmezi. Kérjük, hogy további kérdéseivel a megadott linken szereplő hatósághoz forduljon.