Azerbajdzsán

Azerbajdzsán körutazás – Miért éppen ide?

 • A Kaukázus-hegyei és a Kaszpi-tenger közé ékelődő ország megannyi kulturális látnivalót és természeti értéket rejt. 
 • Megismerkedünk Azerbajdzsán legérdekesebb természeti látnivalóival, a sárvulkánokkal, melyek ennek a tektonikailag aktív területnek a jelenségei; itt van belőlük a legtöbb az egész Földünkön!
 • A program során ellátogatunk „égő hegyhez” (Yanar Dag), a folyamatos gázszivárgás miatt a hegyoldalon megállás nélkül lobog a tűz. Azerbajdzsán többek között ezért kapta a „tűz földje” elnevezést.
 • Ellátogatunk Sekibe, mely egykor a Selyemút gazdag kereskedővárosa volt.
 • A körutazás során ellátogatunk a Qobusztán Nemzeti Parkban található sziklarajz múzeumba, mely magában foglal ezernyi sziklarajzot, felső paleolitikumi, bronzkori és középkori településmaradványokat és sírokat. (2007 óta UNESCO Világörökség)
 • Azerbajdzsán fővárosa Baku,  a Kaszpi-tengerbe benyúló Abseron-félszigeten található, és turista szemmel igazán eklektikus: kicsit ázsiai, kicsit európai, helyenkét pedig posztszovjet érzetet keltő.

 

 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a “csilláron is lógnak” az érdeklődők!

 

Részvételi díj *

239.000 Ft/fő

Egyágyas felár

69.000 Ft/fő

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1USD = 310 Ft árfolyamig érvényesek.

*Menetrendváltozás esetén irodánk fenntartja a programmódosítás lehetőségét.

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek a körutazás során
 • szállást 4*-os szállodákban, reggelivel
 • magyar nyelvű idegenvezetés
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • tradicionális ebéd Khinaliqban (egyszeri étkezés)
 • belépőjegyek a programban meghirdetett látnivalókhoz

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy oda-vissza Wizzair járattal kb. 95.000 Ft (egyénileg is megvásárolható)
 • 20 kg feladott poggyász  kb. 35.000 Ft (oda-vissza)
 • vízum ügyintézéssel kb. 10.000 Ft/fő
 • félpanziós ellátás  49.000 Ft/fő
 • PCR teszt
 • útlemondási és utasbiztosítás
 • egyéni kiadások, borravaló….

Az utazás bruttó ára

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek+illetékek, 20 kg feladott poggyász, vízum ügyintézéssel, félpanziós ellátással – együtt?

428.000 Ft/fő

Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

497.000 Ft/fő

Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető útlemondási és utasbiztosítást, az egyéni kiadások és a borravaló összegét, valamint az utazáshoz szükséges PCR teszt költségeit. 

Szállás

Arion Hotel**** – Baku
https://arion-hotel-baku.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

Macara Sheki City Hotel**** – Seki
http://www.macarahotel.com/

Macara Lake Park Hotel**** – Quba
http://macaraclub.az/

 

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: magánútlevél. (Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.)

Vízum

Azerbajdzsán 2017. január 10-től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. E-vízum egyelőre csak turizmus céljából igényelhető, az ettől eltérő célú vízumok kiadását továbbra is Azerbajdzsán Budapesti Nagykövetsége végzi. 

Pénznem

Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=2 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.

Időjárás

Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.

Biztosítás

A kellemetlenségek elkerülése miatt még egy néhány napos azerbajdzsáni látogatás előtt is tanácsos és érdemes indulás előtt utas – és balesetbiztosítást kötni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben

Az ügyintézés hivatalos nyelve az azerbajdzsáni, mely a török nyelvhez hasonló. A városokban találhatunk olyan embert, aki oroszul vagy angolul beszél, de vidéken ez kevésbé jellemző. Az azerbajdzsáni nyelv ismerete vagy tolmács nélkül bármilyen hivatalos ügy elintézése nehézkes. Az azeri hatóságok nem minden esetben értesítik a nagykövetséget, amikor eljárás alá vonnak egy magyar állampolgárt. 

Vallási és viselkedési kultúra

Azerbajdzsán lakosainak 99%-a muszlim, az ország szekuláris, az állam és a vallás el van különítve egymástól. Speciális öltözködési szabályok nincsenek, de vidéken nem szívesen látják a férfiakat rövid nadrágban.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az ország közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az ország déli részén, nyáron maláriaveszély van. Az ország több területén, a hegyekben mérges kígyók találhatók, évente pár halálos áldozattal járó kígyóharapás fordul elő. A vidéket járva, különösen lakott területen kívül óvakodni kell a nyájakat őrző pásztorkutyáktól, illetve a nagy számban előforduló kóbor kutyáktól. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet kell vásárolni.                  

Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Bakuban működnek jól felszerelt, jó színvonalú ellátást nyújtó magánklinikák is, oroszul és angolul is beszélő személyzettel. Ha megtörténik a baleset, célszerű ezeket felkeresni. E klinikák díjszabása azonban olyan magas, hogy egy egyszerű baleset is több százezer forintos költségvonzattal járhat, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet az utas-illetve baleset biztosítás kötésének szükségességére.