Dél-Irán és a Perzsa-öböl

Dél-Irán körutazás – Miért éppen ide?

Mert a közelmúltban Irán déli részén több, fantasztikus régészeti lelőhely is felkerült az UNESCO Világörökség listájára

Mert a program során elrepülünk a Perzsa-öbölbe

Mert Qeshm és Hormoza szigetét is meglátogatjuk

Mert a hagyományostól eltérő körutazásunk során Irán évezredeken átívelő történelmét ezúttal is a legavatottabb szakértőtől, dr. Sárközy Miklós iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens szemszögéből ismerhetjük meg, akinek a személye a garancia arra, hogy az út végére a legapróbb részletességgel betekintést nyerünk az egykori Perzsia titkaiba és a mai Irán hátköznapjaiba.

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a “csilláron is lógnak” az érdeklődők!

Vélemények

Nagyon élveztük az utat, minden nagyon jól sikerült. Miklós lenyűgöző tudása, előadása szuper. Ezenfelül mint idegenvezető is gondoskodó, figyelmes, türelmes volt, pedig nem mindig volt egyszerű helyzetben, de remekül oldotta meg, le a kalappal előtte.  A helyi idegenvezető is a legmesszebbmenőkig látta el a feladatát. Imádtuk Afit.

K.Judit


Miklós és Afi szenzációs, Miklósnak lexikális tudása van minden Iránt érintő eseményről, nála felkészültebb vezetőm még nem volt. Nekem mint fotósnak – és bárkinek aki szeret fotózni -, elsősorban a természeti látványosságokra fordított idő volt túl rövid és nemcsak Hormuzon.Ettől függetlenül örülök, hogy ezt az utat választottam és nem a másik programot, az nekem túl egyhangú lett volna. A szállások, a busz és az étel is kiváló volt.

T.Csaba


 

 

Részvételi díj *

589.000 Ft/fő

Egyágyas felár

109.000 Ft/fő

 

A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.

12-13 fő esetén + 30.000 Ft/fő felár!

*A programban feltüntetett árak 1Euró = 410 Ft árfolyamig érvényesek

 

A részvételi díj tartalmazza

  • légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
  • elhelyezést 3-4* szállodákban, reggelivel
  • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
  • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

  • nemzetközi repülőjegyek+ illeték + 3 db belső repülőjegy kb.360.000 Ft (egyénileg is megvásárolható)
  • félpanzió 68.000 Ft
  • vízum ügyintézéssel 35.000 Ft
  • Storno, BBP biztosítás
  • borravalók, személyes fogyasztás

 

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, vízum – együtt?

 

984.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.093.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

 

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a helyszínen fizetendő borravaló összegét, és a félpanziós ellátást.

 

Tervezett menetrend

Budapest – Isztambul 20:20-00:20

Isztambul-Teherán 01:45-05:20

Teherán-Isztambul 15:00-18:00

Isztambul-Budapest 19:25-19:30

 

Szállások

Teherán: Hotel Mashad

https://hotelmashad.ir/en/

Queshm: Hotel Arta****

https://www.artahotel.com/en/

Síráz: Hotel Karimkhan***

https://karimkhanhotel.com/en/

Ahwáz: Hotel Pars****

http://www.pars-hotels.com/en

Busehr: Hotel Delvar Tourist Inn***

https://www.toiran.com/en/city-bushehr/hotels/delvar-tourism-hotel/250

Teherán: Hotel Remis****

https://www.hotelsclick.com/hotels/iran/tehran/273065/hotel-remis-ex-ibis-tehran-imam-khomeini-international-airport.html

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

 

Útlevél

A résztvevőknek az utazás megkezdésének pillanatától számított, minimum hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.

 

Vízum

Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető “regisztrációs kód”. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

 

Nagykövetség

 

Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetsége, Budapest
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: +36 1 460-9260

Magyarország Konzuli Hivatala, Teherán

Cím:Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10

Előhívó:(00)-(98)-(21)

Telefon:
2255-04-52, 2255-04-60

Ügyelet:2255-04-71

Fax:
2255-05-03

Konzul:
Balázs Zoltán Árpád

E-mail:
mission.thr@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/teheran

Egészségügy

Iránba utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 RendelésHétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Pénznem

Iráni riál IRR

1 Usd = kb.30.700 IRR

Fontos, hogy az utazásra új címletű bankjegyeket vigyünk, a régi, sérült bankjegyeket már nem váltják be mindenhol! Iránban semmilyen nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban, ezért csak készpénzt hozzunk magunkkal.

Időzóna

GMT + 2.30 óra

Elektromos hálózat

220V 50Hz

Telekommunikáció

Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, a szolgáltatás azonban nem mindig kielégítő. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van internet-kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

Öltözködés

Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Erre legmegfelelőbb az Európában is használatos fejkendő. Színbeli korlátozás nincs. Visszafogott smink javasolt. Egy-két mecsetben a hölgyeknek kölcsön csadort kell felvenni a látogatás idejére.

Uraknak is kötelező a hosszúszárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal. A helyiek sokszor jóindulatúan segítenek, figyelmeztetik az utazókat a helyes öltözködésre. Célszerű a pamutruházat. Kényelmes túracipő és szandál uraknak szalma- vagy vászonkalap, napszemüveg az erős napfény ellen. Rövidnadrág, short nadrág, ujj nélküli és áttetsző blúz, illetve szűk, testhezálló ruházat viselése nem megengedett!!

Éghajlat

Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.
Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.
Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.
A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.

Utunk során várható időjárás

 

február

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Síráz

20

12

48