Iraki Kurdisztán

Iraki Kurdisztán körutazás – Miért éppen ide?

 • A körutazás során látogatást teszünk a kurd művelődés ősi városába, Amadijába, itt született az első kurd nyelvtan a 18. században. 
 • Senidárban felfedezzük a világhírű barlangot, ahol közel hatvanezer évvel ezelőtt jelentős neandervölgyi közösség élt, a neandervölgyiek sírjaiban talált mellékletek a társadalmi hierarchia jeleit és fejlett túlvilági képzetek meglétét mutatják. 
 •  Ellátogatunk Szulejmánijába, amely Kurdisztán második legfontosabb városa, jóllehet, csak 1784-ben született meg és lett a helyi Bábán kurd emirátus központja a 19. század derekáig. Az első világháború után Szulejmánija a kurd függetlenségi eszme bölcsője és kiindulópontja lett. 
 •  A Zagrosz hegység festői völgyein keresztül utazunk.
 •  Ellátogatunk a korábbi iraki diktátor, Szaddám Husszein egyik palotájának maradványaihoz. Szaddám Husszein több tucatnyi palotát építtetett magának egész Irakban, a Gara hegységben levő palotája romjaiban is izgalmas élményt kínál a szép hegyi terepen felkapaszkodva.
 • Az utat dr. Sárközy Miklós kíséri, a Kelet avatott szakértője, aki többször bejárta ezt a területet.

Felhívjuk kedves Utasaink figyelmét, hogy a körutazás teljesítéséhez elengedhetetlen a jó fizikai erőnlét!

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a “csilláron is lógnak” az érdeklődők!

Részvételi díj *

749.000 Ft/fő.

Egyágyas felár

129.000 Ft/fő

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő esetén + 50.000 Ft/fő felár.
*A megadott részvételi díjak 1 USD = 400 HUF árfolyamig érvényesek. A részvételi díj, az egyágyas felár és a félpanzió összege fizethető dollárban is. 

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek a körutazás során
 • szállást a megadott szállodák kétágyas szobáiban
 • reggelis ellátás
 • magyar nyelvű idegenvezetés
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • nemzetközi repülőjegy + illeték kb. 340.000 Ft/fő
 • félpanziós ellátás 75.000 Ft/fő
 • vízum (helyszínen fizetendő) 75 USD/fő
 • PCR teszt
 • borravalók
 • utas és útlemondási biztosítás
 • személyes jellegű kiadások

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek – együtt?

 1.089.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

 1.218.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a félpanziót és a helyszínen fizetendő vízum valamint borravaló összegét.

Tervezett menetrend

BUDAPEST DOHA 1620 2315
DOHA ERBIL 0050 0330

ERBIL DOHA 0430 0655
DOHA BUDAPEST 0840 1220   

Szállások

Erbil: Classy Hotel****
https://classyhotelerbil.com/

Dohuk: Parwar Hotel****
https://parwarhotel.com/

Barzan: Rubar Hotel****
https://rubar-resort-hotel.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

Szulejmánija: Copthorne Hotel Baranan****
https://www.millenniumhotels.com/en/sulaimani/copthorne-hotel-baranan/

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát irodánk fenntartja!

 

Pénznem

Iraki dinár
Az amerikai dollárt a legtöbb helyen szintén elfogadják.

Időjárás

Erbil időjárása márciustól októberig jellemzően napos, meleg, a legforróbb időszakokban a hőmérséklet állandó jelleggel nagyon magas, az 50 fokot is meghaladja. Mivel az áramellátás jellemzően nem folyamatos, az időjárás a légkondicionálás hiánya miatt kifejezetten megterheli még az egészséges szervezetet is. A napfény égető, a napsugárzás kifejezetten káros és veszélyes. A téli hónapokban a fűtés jellemzően légkondicionáló berendezéssel vagy olajradiátorral történik, de mivel a lakóépületek nagy részében a szigetelés ismeretlen, különösen a szigeteletlen ingatlanokban ez nem jelent megfelelő megoldást. A épületek rossz minősége miatt a téli hónapokban, bár a hőmérséklet a síkságokon nem süllyed -15 fok alá, az ingatlanokban jellemzően folyamatosan hideg van még a fűtés ellenére is. A hegyekben és az utakon jellemzően januárban az európaihoz hasonló téli időjárásra, csúszós, jeges utakra, nagyobb hóakadályokra és -15 fok alatti hőmérsékletre is kell számítani. 

Biztosítás

Utasbiztosítás tekintetében az ország utazásra nem javasolt jellegére figyelemmel különös körültekintés indokolt, mivel az általános szabályok nem érvényesek. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben

Helyi hatóságoknál és intézményeknél való ügyintézés meglehetősen nehézkes, nincsenek weboldalak, címek, irányítószám, szabályzatok és kapcsolattartók, helyi segítő közreműködése nélkül gyakorlatilag lehetetlen. 

Vallási és viselkedési kultúra

Irak muzulmán államvallású ország, ahol a kisebbségek tiszteletben tartják a muszlim előírásokat. Kérjük az országba látogató állampolgárainkat, hogy hasonlóképpen, a vallási és öltözködési előírásokat mindenkor betartva járjanak el. Az öltözködés tekintetében nőknél a visszafogottabb, vállat, térdet takaró öltözet ajánlott az ország egész területén, így a Kurdisztáni Régióban is. Az egyéb iraki területeken, azonban az egyes (például a síita, a szunnita, a keresztény vagy yezidi) területeken az eltérő szokások és további vallási-, illetve öltözködési előírások fokozott figyelemmel kísérése és betartása ajánlott.  

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi ellátórendszer alacsony színvonalú, a népesség nem teljes egésze rendelkezik védőoltásokkal, így a járványügyi helyzet bármikor változhat. Kérjük, védőoltásokkal kapcsolatosan érdeklődjön az alábbi oldalról.

Magyarország Erbili Főkonzulátusa

319/246-5 Ankawa – Gulan Út, Erbil, Kurdisztán Régió (a Capitol Hotelhez közel, a NoNo benzinkút mellett)
Munkaidőben: +964 (0) 751 184 3391 és +964 (0) 751 184 3392
E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu
Ügyeleti telefonszám:
Magyarországról: 06 80 36 80 36
külföldről: 00 36 80 36 80 36,
vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111