Iraki Kurdisztán

Iraki Kurdisztán körutazás – Miért éppen ide?

Iraki Kurdisztán különleges élmény, a Zagrosz hegység és a Torosz hegység vízesései, Ravendúz, a Közel-Kelet legmélyebb és leghosszabb kanyonja, Senidár hatalmas, egykor neandervölgyiek lakta barlangja, ősi vallási (jazídi, zsidó, keresztény, zoroasztriánus, muszlim) zarándokhelyek, Lális:: a jazídik szent völgye, az Újasszír Birodalom és az Adiabénéi Királyság régészete Dzsirvánban, Khaniszban és Amediben, Gaugaméla: ahol Nagy Sándor legyőzte az Óperzsa Birodalmat, Akre: a kurd szúfi misztikusok legendás hegyi városa, ősi keleti keresztény kolostorok a moszuli síkság peremén, Náhum zsidó próféta sírja Alqosban, egy máig kereszténynek megmaradt városban, középkori kurd várkastélyok Dvinben (ahol Szaladín szultán született talán) és Khánzádban, Barzán: idill és pihenés a Nagy Záb folyó partján, Erbil ötezer éves citadellája, Kojszindzsák oszmán török karavánszerája, Szaddám Huszein megrázó kínzókamrái Szulejmániában, pezsgő kurd bazárok, kiváló hotelek, hagyományos kurd vendégszeretet, ízletes kurd konyha, szépséges tájak. Az utat dr. Sárközy Miklós kíséri, a Kelet avatott szakértője, aki többször bejárta ezt a területet.

Felhívjuk kedves Utasaink figyelmét, hogy a körutazás teljesítéséhez elengedhetetlen a jó fizikai erőnlét!

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a „csilláron is lógnak” az érdeklődők!

Vélemények

Köszönöm a profi módon megszervezett utazást, érdekesek voltak a helyszínek, nagyon jók a szállások, külön szerencse a rendkívül szimpatikus csoport, és a két kiváló guide Haana és Miklós.Érdeklődéssel figyelem a tervezett programokat, mert mindenképpen szeretnék még további, nem szokványos utazásokon részt venni.

Köszönettel: HI


Kedves AlmaVía,

köszönöm a lehetőséget, hogy ilyen rugalmas szervezéssel sikerült eljutnom erre a különleges helyre.
Szerintem mindent kihoztunk belőle, amit ki lehetett hozni. Megérte! Nagyon tartalmas szintézist kaptam a történelmi múlt, a tragikus közelmúlt, a jelen sokszínűsége és a formálódó jövő képéről.
Miklósra nem „pazarolok” sok szót, csak vele érdemes arrafelé barangolni (és a kinti partner, Hanaah is páratlan volt, a hihetetlen proaktivitásával, rugalmasságával és dinamizmusával). Összességében minden rendben volt.

dr. K.Edit


Maga az út és a program nagyon jó volt. A helyi idegenvezetőnk Haana és Miklós tudásukkal és kedvességükkel az amúgy is érdekes utazást és látványt teljessé tették. A csoport is nagyon jó volt. Vasárnap beszéltünk Haanával telefonon és azt mondta, hogy máris hiányzik neki a csoport, Ő is nagyon jól érezte magát velünk.

Javasoljuk megismételni az utat. Tegnap egy társaságban találkoztunk egy ismerősünkkel akivel más utakon is jártunk már, érdeklődött és azt mondta, hogy ha újra lesz, szívesen elmenne ő is. Megadtam az iroda elérhetőségét.

Köszönet a szervezésért és a segítségért. Üdvözlettel K. Ica és K. Zoli


Kedves Éva és Ádám!

Nagyszerű volt az Iraki Kurdisztáni utuk. Mind a látnivalók sokasága, mind pedig a magyar és a kurdisztáni  idegenvezetés és a szervezés, amely  az átlagosnál jóval magasabb színvonalú volt, hozzájárult ahhoz, hogy feltöltődve, élményekben gazdagon térhessek haza. Sárközy Miklós lenyűgöző tudása mellett az egész úton zökkenőmentesen vezette a csoportot,  profi módon szervezte a programokat. A helyi idegenvezető is magas színvonalon végezte a munkáját. Az utazás során mindennel ellátott bennünket a helyi iroda, ivóvizet, gyümölcsöket nem kellett vásárolni, azt  az út során végig biztosították a számunkra. Jó kezdeményezés volt az is, hogy a félpanzió során egy késői ebéd volt, így a mozgalmas napok után nem nyúlt az éjszakába a vacsora.

Érdekes, informatív utazásban volt részünk, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ez az út úgy volt jó, ahogy volt, nem tudnék semmit hozzátenni.

Köszönöm, hogy részt vehettem rajta!

Üdvözlettel: Ny. Beáta


Kedves AlmaVía!

Részünkről annyit tudunk mondani, hogy nagyon jól sikerült.A program kiváló volt, érdekes,tartalmas.A szállodák az ellátás szintén. A két idegenvezető rengeteg információt közölt és max.intézték a dolgokat.Ez egy nagyon jól szervezett és lebonyolított út volt.Mi nagyon köszönjük.

Üdv É. és K.


Az út csodálatos és kalandos volt, épp kellően fárasztó, de ennek köszönhetően élményekben gazdag. Szerintem mindenki élvezte a csoportban. Sárközy Miklós tudása legendás, amit csillogtatott is, ugyanakkor végig összetartotta a csapatot. Segített, ahol csak tudott és ahol lehetett. Ami Hannát, a helyi guide-ot illeti. csodálatos, nagylelkű  nő, szerintem mindenki megkedvelte. Néha kislány, néha amazon, de mindkettő jól áll neki. Nélküle nem ment volna minden ilyen simán, különösen ami engem illet. Barátsággal gondolok (gondolunk) rá! Az út jól szervezett volt, egy hétbe ennyi fért, bár szerintem még sokan maradtunk volna.

Jobban ráérünk mint az amerikaiak, ezért a magyaroknak talán érdemes lenne külön programot szervezni. Szerintem nekünk a kicsit kevésbé elegáns szállodák és éttermek is megfelelnének, ami jó hatással lehet az árra. Mindez nem kritika, csak ötlet, vagy kéretlen tanács.

Hálás köszönettel: K. László


Várakozáson felül sikerült ez az út!

Köszönettel: A.


Szerintem nagyon jól sikerült az iraki kurdisztáni út, nagyon sok ismerettel gazdagodtunk a régió régmúlt és közelebbi történetéről. Várakozáson felül fejlett és biztonságos volt Kurdisztán, jó szállásokkal, remek ételekkel. Miklós lenyűgöző tudását már ismertük, és a helyi partneriroda is nagyon jó volt. A szervezés tökéletes, minden klappolt, a helyi kísérőnk nagyon tehetséges, lelkes, remek szervező, és mindenben a kedvünket kereste. Nagyon kellemes meglepetés volt a búcsúest is, amelynek során a saját házában látott vendégül minket néhány barátjával együtt, némi bepillantást engedve a mindennapi életükbe. Igazán köszönet minden szervezőnek!

M.Zsuzsanna


 

Részvételi díj *

789.000 Ft/fő.

Egyágyas felár

139.000 Ft/fő

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő esetén felár fizetendő.
*A megadott részvételi díjak 1 USD = 380 HUF árfolyamig érvényesek. 

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek a körutazás során
 • szállást a megadott szállodák kétágyas szobáiban
 • reggelis ellátás
 • magyar nyelvű idegenvezetés
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • nemzetközi repülőjegy + illeték kb. 225.000 Ft/fő
 • félpanziós ellátás 99.000 Ft/fő
 • vízum (helyszínen fizetendő) 75 USD/fő
 • PCR teszt
 • borravalók
 • utas és útlemondási biztosítás
 • személyes jellegű kiadások

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek – együtt?

 1.014.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

 1.153.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a félpanziót és a helyszínen fizetendő vízum valamint borravaló összegét.

Tervezett menetrend

08MAR BUDAPEST VIENNA 0650 0740
08MAR VIENNA ERBIL 1005 1550

17MAR ERBIL VIENNA 1645 1850
17MAR VIENNA BUDAPEST 2130 2215

Szállások

Erbil: Classy Hotel****
https://classyhotelerbil.com/

Dohuk: Parwar Hotel****
https://parwarhotel.com/

Barzan: Rubar Hotel****
http://rubarresort.com/

Szulejmánija: Ramada Hotel*****
https://www.ramadasulaymaniyah-salimstreet.com/

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát irodánk fenntartja!

Pénznem

Iraki dinár
Az amerikai dollárt a legtöbb helyen szintén elfogadják.

Időjárás

Erbil időjárása márciustól októberig jellemzően napos, meleg, a legforróbb időszakokban a hőmérséklet állandó jelleggel nagyon magas, az 50 fokot is meghaladja. Mivel az áramellátás jellemzően nem folyamatos, az időjárás a légkondicionálás hiánya miatt kifejezetten megterheli még az egészséges szervezetet is. A napfény égető, a napsugárzás kifejezetten káros és veszélyes. A téli hónapokban a fűtés jellemzően légkondicionáló berendezéssel vagy olajradiátorral történik, de mivel a lakóépületek nagy részében a szigetelés ismeretlen, különösen a szigeteletlen ingatlanokban ez nem jelent megfelelő megoldást. A épületek rossz minősége miatt a téli hónapokban, bár a hőmérséklet a síkságokon nem süllyed -15 fok alá, az ingatlanokban jellemzően folyamatosan hideg van még a fűtés ellenére is. A hegyekben és az utakon jellemzően januárban az európaihoz hasonló téli időjárásra, csúszós, jeges utakra, nagyobb hóakadályokra és -15 fok alatti hőmérsékletre is kell számítani. 

Biztosítás

Utasbiztosítás tekintetében az ország utazásra nem javasolt jellegére figyelemmel különös körültekintés indokolt, mivel az általános szabályok nem érvényesek. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben

Helyi hatóságoknál és intézményeknél való ügyintézés meglehetősen nehézkes, nincsenek weboldalak, címek, irányítószám, szabályzatok és kapcsolattartók, helyi segítő közreműködése nélkül gyakorlatilag lehetetlen. 

Vallási és viselkedési kultúra

Irak muzulmán államvallású ország, ahol a kisebbségek tiszteletben tartják a muszlim előírásokat. Kérjük az országba látogató állampolgárainkat, hogy hasonlóképpen, a vallási és öltözködési előírásokat mindenkor betartva járjanak el. Az öltözködés tekintetében nőknél a visszafogottabb, vállat, térdet takaró öltözet ajánlott az ország egész területén, így a Kurdisztáni Régióban is. Az egyéb iraki területeken, azonban az egyes (például a síita, a szunnita, a keresztény vagy yezidi) területeken az eltérő szokások és további vallási-, illetve öltözködési előírások fokozott figyelemmel kísérése és betartása ajánlott.  

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi ellátórendszer alacsony színvonalú, a népesség nem teljes egésze rendelkezik védőoltásokkal, így a járványügyi helyzet bármikor változhat. Kérjük, védőoltásokkal kapcsolatosan érdeklődjön az alábbi oldalról.

Magyarország Erbili Főkonzulátusa

319/246-5 Ankawa – Gulan Út, Erbil, Kurdisztán Régió (a Capitol Hotelhez közel, a NoNo benzinkút mellett)
Munkaidőben: +964 (0) 751 184 3391 és +964 (0) 751 184 3392
E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu
Ügyeleti telefonszám:
Magyarországról: 06 80 36 80 36
külföldről: 00 36 80 36 80 36,
vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111