Irán

Irán körutazás – Miért éppen ide?

A meseszép és ellentmondásos Iránba invitáljuk a történelmi és kulturális különlegességre vágyódó utazókat!

Az Iráni fennsíkon a civilizáció fejlődése már több évezredes fejlődésre tekinthetett vissza, amikor különböző indoiráni törzsek, a médek, a párthusok és a perzsák megtelepedtek 2500 éve, országukat Iránnak, vagyis az árják országának nevezve el, bár a nyugati világ az országot sokáig Fársznak, latin átiratban pedig Perzsiának hívta.
II. Kürosz uralmának kezdete Kr.e. 553 körül, és ezt követően az Akhaimenida dinasztia felemelkedése a különböző dinasztiák kezdetének tekinthető, mely egészen az utolsó uralkodócsalád, a Pahlavi dinasztia bukásáig tartott.

A hagyományostól eltérő, kibővített körutazásunk során Irán évezredeken átívelő történelmét ezúttal a legavatottabb szakértőtől, dr. Sárközy Miklós iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens szemszögéből ismerhetjük meg, akinek a személye a garancia arra, hogy az út végére a legapróbb részletességgel betekintést nyerünk az egykori Perzsia titkaiba és a mai Irán hátköznapjaiba.

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a “csilláron is lógnak” az érdeklődők!

 

Részvételi díj *

 439.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 119.000 Ft/fő

 

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.

Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak!

*A programban feltüntetett árak 1Euró = 360 Ft árfolyamig érvényesek

 

A részvételi díj tartalmazza

  • Transzferek a helyszínen, privát autóbusz a körutazás során
  • Elhelyezés 3-4* szállodákban, reggelivel
  • Belépők
  • Magyar idegenvezető, csoportkísérő

 

A részvételi díj nem tartalmazza- Árak/fő

  • Nemzetközi repülőjegy+illeték: kb. 200.000 Ft (egyénileg is megvásárolható)
  • félpanzió 55.000 Ft/fő
  • vízum+ ügyintézés 35.000 Ft ügyintézés
  • Storno biztosítás+BBP biztosítás
  • Borravaló, személyes jellegű kiadások

 

Mennyibe kerül ez az utazás minden kötelező elemével – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, vízum – együtt?

 

674.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

793.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a félpanziót és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

 

Tervezett menetrend

Budapest-Doha  16:55 – 22:55

Doha-Síráz 01:55- 04:45

Teherán-Doha 05:40 – 06:15

Doha-Budapest 08:30- 12:55

Szállások

Teherán: Hotel Enghelab****

https://pih.ir/page/parsian+enghelab+hotel

Síráz: Hotel Karim Khan***

http://karimkhanhotel.com/en/

Iszfahán: Hotel Piroozy****

https://piroozyhotel.com/?lang=en

Jazd: Hotel Dad***

https://dadhotel.com/en/

Kásán: Hotel Negarestan***

https://en.negarestanhotel.com/

Az iroda a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát fenntartja!

 

 

Útlevél

A résztvevőknek az utazás megkezdésének pillanatától számított, minimum hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.

 

Vízum

Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető “regisztrációs kód”. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

 

Nagykövetség

 

Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetsége, Budapest
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: +36 1 460-9260

Magyarország Konzuli Hivatala, Teherán

Cím:Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10

Előhívó:(00)-(98)-(21)

Telefon:
2255-04-52, 2255-04-60

Ügyelet:2255-04-71

Fax:
2255-05-03

Konzul:
Balázs Zoltán Árpád

E-mail:
mission.thr@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/teheran

Egészségügy

Iránba utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 RendelésHétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Pénznem

Iráni riál IRR

1 Usd = kb.30.700 IRR

Fontos, hogy az utazásra új címletű bankjegyeket vigyünk, a régi, sérült bankjegyeket már nem váltják be mindenhol! Iránban semmilyen nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban, ezért csak készpénzt hozzunk magunkkal.

Időzóna

GMT + 2.30 óra

Elektromos hálózat

220V 50Hz

Telekommunikáció

Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, a szolgáltatás azonban nem mindig kielégítő. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van internet-kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

Öltözködés

Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Erre legmegfelelőbb az Európában is használatos fejkendő. Színbeli korlátozás nincs. Visszafogott smink javasolt. Egy-két mecsetben a hölgyeknek kölcsön csadort kell felvenni a látogatás idejére.

Uraknak is kötelező a hosszúszárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal. A helyiek sokszor jóindulatúan segítenek, figyelmeztetik az utazókat a helyes öltözködésre. Célszerű a pamutruházat. Kényelmes túracipő és szandál uraknak szalma- vagy vászonkalap, napszemüveg az erős napfény ellen. Rövidnadrág, short nadrág, ujj nélküli és áttetsző blúz, illetve szűk, testhezálló ruházat viselése nem megengedett!!

Éghajlat

Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.
Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.
Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.
A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.