Irán

Irán körutazás – Miért éppen ide?

A meseszép és ellentmondásos Iránba invitáljuk a történelmi és kulturális különlegességre vágyódó utazókat!

Az Iráni fennsíkon a civilizáció fejlődése már több évezredes fejlődésre tekinthetett vissza, amikor különböző indoiráni törzsek, a médek, a párthusok és a perzsák megtelepedtek 2500 éve, országukat Iránnak, vagyis az árják országának nevezve el, bár a nyugati világ az országot sokáig Fársznak, latin átiratban pedig Perzsiának hívta.
II. Kürosz uralmának kezdete Kr.e. 553 körül, és ezt követően az Akhaimenida dinasztia felemelkedése a különböző dinasztiák kezdetének tekinthető, mely egészen az utolsó uralkodócsalád, a Pahlavi dinasztia bukásáig tartott.

A hagyományostól eltérő, kibővített körutazásunk során Irán évezredeken átívelő történelmét ezúttal a legavatottabb szakértőtől, dr. Sárközy Miklós iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens szemszögéből ismerhetjük meg, akinek a személye a garancia arra, hogy az út végére a legapróbb részletességgel betekintést nyerünk az egykori Perzsia titkaiba és a mai Irán hátköznapjaiba.

 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a „csilláron is lógnak” az érdeklődők!

Vélemények

Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az útról. Csodálatos, felejthetetlen élményben volt részünk. Mindennel maradéktalanul elégedettek vagyunk, a szállodákkal, az étkezéssel, a közlekedéssel, az iráni partnerirodával. Engedtessék meg azonban, hogy külön kitérjek dr. Sárközy Miklós teljesítményére. Lelkiismeretesen és lelkesen osztotta meg fantasztikus tudását és helyismeretét Irán múltjáról és jelenéről. Emellett mi sem áll messzebb tőle, mint az elvont szobatudós figurája. Mesterien segítette át a csoportot az ilyen út során óhatatlanul előforduló zökkenőkön. Remélem, lesz még alkalmam vele és az Önök szervezésében utazni.

Tisztelettel és üdvözlettel, Tibor


Minden vonatkozásban felülmúlhatatlan színvonalú volt nem csak a Professzor Úr idegenvezetése, hanem a szervezés, a kivitelezés, a szállodai , az éttermi és a helyi utazási színvonal is.

Köszönettel Sz. Dezsőné


Minden tökéletes volt.
Köszönettel: E. Enikő


Kedves Miklós,

Szeretnék köszönetet mondani az értékes iráni útért, amelyet az Ön körültekintése és tájékozottsága tett tökéletessé. Változatos, kulturált, tiszta ország, büszke, kedves emberekkel. Nem hasonlítható a környezetében levő országokkal, mivel perzsák! Itthon, igyekezetem arra összpontosul, hogy eloszlassam az Iránnal kapcsolatos false információkat!! Sajnálatosan, félre ismert ország, köszönhetően a médiának.

Üdvözlettel:  G. Katalin


 

 

Részvételi díj *

 619.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 189.000 Ft/fő

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő részvétele esetén + 50.000 Ft/fő felár.

*A programban feltüntetett árak 1 EUR = 400 Ft árfolyamig érvényesek

A részvételi díj tartalmazza

  • Transzferek a helyszínen, privát autóbusz a körutazás során
  • Elhelyezés 3-4* szállodákban, reggelivel
  • Belépők
  • Magyar idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza- Árak/fő

  • Nemzetközi repülőjegy+illeték: kb. 280.000 Ft (egyénileg is megvásárolható)
  • félpanzió 75.000 Ft/fő
  • vízum+ ügyintézés 35.000 Ft ügyintézés
  • Storno biztosítás+BBP biztosítás
  • Borravaló, személyes jellegű kiadások

 

Mennyibe kerül ez az utazás minden kötelező elemével – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, vízum – együtt?

 

934.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.123.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a félpanziót és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

Tervezett menetrend

BUDAPEST ISTANBUL 14:00 – 17:10
ISTANBUL SHIRAZ 20:40 – 00:55

TEHERAN ISTANBUL 12:30 – 15:25
ISTANBUL BUDAPEST 18:35 – 19:30

Szállások

Teherán: Hotel Grand****
https://tehrangrandhotel.com/

Síráz: Hotel Karim Khan***
http://karimkhanhotel.com/en/

Iszfahán: Hotel Piroozy****
https://piroozyhotel.com/?lang=en

Jazd: Hotel Dad***
https://dadhotel.com/en/

Kásán: Hotel Negarestan***
https://en.negarestanhotel.com/

Az iroda a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát fenntartja!

 

Útlevél

A résztvevőknek az utazás megkezdésének pillanatától számított, minimum hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.

Vízum

Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető „regisztrációs kód”. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

Nagykövetség

Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetsége, Budapest
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: +36 1 460-9260

Magyarország Konzuli Hivatala, Teherán

Cím:Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10

Előhívó:(00)-(98)-(21)

Telefon:
2255-04-52, 2255-04-60

Ügyelet:2255-04-71

Fax:
2255-05-03

Konzul:
Balázs Zoltán Árpád

E-mail:
mission.thr@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/teheran

Egészségügy

Iránba utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 RendelésHétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Pénznem

Iráni riál IRR

1 Usd = kb.30.700 IRR

Fontos, hogy az utazásra új címletű bankjegyeket vigyünk, a régi, sérült bankjegyeket már nem váltják be mindenhol! Iránban semmilyen nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban, ezért csak készpénzt hozzunk magunkkal.

Időzóna

GMT + 2.30 óra

Elektromos hálózat

220V 50Hz

Telekommunikáció

Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, a szolgáltatás azonban nem mindig kielégítő. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van internet-kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

Öltözködés

Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Erre legmegfelelőbb az Európában is használatos fejkendő. Színbeli korlátozás nincs. Visszafogott smink javasolt. Egy-két mecsetben a hölgyeknek kölcsön csadort kell felvenni a látogatás idejére.

Uraknak is kötelező a hosszúszárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal. A helyiek sokszor jóindulatúan segítenek, figyelmeztetik az utazókat a helyes öltözködésre. Célszerű a pamutruházat. Kényelmes túracipő és szandál uraknak szalma- vagy vászonkalap, napszemüveg az erős napfény ellen. Rövidnadrág, short nadrág, ujj nélküli és áttetsző blúz, illetve szűk, testhezálló ruházat viselése nem megengedett!!

Éghajlat

Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.
Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.
Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.
A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.