Jordánia

Jordánia körutazás – Miért éppen ide?

 • Egy teljes napot töltünk Jordánia varázslatos romvárosában, mely egykor a nabateusok virágzó fővárosa volt. 
 • Ellátogatunk a Nébó-hegyre, ahonnan az Ószövetség szerint Mózes megpillanthatta az Ígéret Földjét. 
 • Dzsiptúrán veszünk részt a Wadi Rumban. A mintegy 720 km²-nyi sivatagos terület természeti és kulturális Világörökség, mivel ezen a helyen ősi sziklarajzok, feliratok és egy nabateus templom romjai is megmaradtak.
 • Felfedezzük Dzserash ókori romvárosát. A feltárt terület csak elenyésző része az eredeti városnak, mégis nyomon követhetjük a civilizációk nyomait a bronzkortól az Abbaszidákig.
 • A program során ellátogatunk a Holt-tengerhez. Az erőteljes párolgásnak és egy sor geológiai tényezőnek köszönhetően a Holt-tenger 9-szer sósabb, mint más tenger, ez a magyarázata a gyógyhatásának is. Nap végén a wellness szállodánkban megtapasztalhatjuk az iszapkezelés jótékony hatásait is. 
 • A hagyományos programoktól eltérően körutazásunk végén egy tengerparti szállodában töltődünk fel.  

 

Aktuális beutazási szabályok, korlátozások

2022. március 1-től negatív PCR teszt nélkül lehet beutazni az országba, és érkezéskor, a repülőtéren sem kell PCR tesztet elvégezni. (Ugyanakkor a légitársaságok kérhetik a PCR tesztet az utazáshoz, ezért kérjük, ezzel kapcsolatban közvetlenül az adott légitársaságnál tájékozódjanak!) 

Kell-e regisztrálni? Igen. Minden utazónak (oltottságtól függetlenül) előre, a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html honlapon (kivéve az 5 év alatti kiskorúak, lsd. 1. i) pont). A sikeres regisztrációt követően kapott QR-kódot indulás előtt és az érkezés során is ellenőrzik. 

Az oltással rendelkező személyek korlátozás nélkül látogathatják a hoteleket, szállodákat, éttermeket és üzleteket. Oltás nélkül negatív PCR teszthez köthetik a belépést (lsd. e) pont.) 
Elfogadott oltások: Jordánia minden vakcinatípust elfogad, továbbá a jordán hatóságok az oltási igazolással egyenértékűnek tekintik a gyógyultsági igazolást is. Az oltási igazolás kapcsán nincs kitétel sem a beadott oltások számát, sem az igazolás érvényességét illetően. 

Az oltással nem rendelkező beutazóknak szintén regisztrálniuk kell a megadott honlapon, a QR kód megléte általános beutazási feltétel. A szállodákba, éttermekbe, üzletekbe történő belépéshez azonban az országba érkezést megelőző 72 órán belül készült, negatív PCR teszt felmutatása szükséges. Ezt követően, hosszabb távú itt tartózkodás esetén, egy héten egyszer elegendő újabb PCR tesztet elvégezni.

Bővebb információk: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?jordania

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Józsa Anetta

Anetta 20 éve járja a világot és főleg annak eldugott helyei, kis szigetei a kedvencei. Egyre kevesebb fehér foltja van a térképen, de van olyan hely ahová mindig szívesen újra és újra visszatér. Nem szeret túl sokáig távol lenni Afrikától, mert egy idő után elvonási tünetei lesznek. Ez a k edvenc kontinense és szerinte sehol nincsenek olyan színek, illatok, hangok, mint ott, a természet vad ölelésében. Nyelvtanári végzettségét főként idegenvezetőként kamatoztatja és arra a kérdésre hogy hol érzi magát a legjobban, – Hát a repülőn! – vágja rá szélesen elmosolyodva.

 

Részvételi díj *

419.000 Ft/fő

Egyágyas felár

129 .000 Ft/fő

Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy a megadott részvételi díjak 1 USD = 350 HUF árfolyamig érvényesek. A feltüntetett árakat az út indulása előtt több hónappal, az akkor aktuális árfolyam szerint határozzuk meg. Nagymértékű árfolyam-ingadozás esetén elszámoláskor történik a korrekció. A részvételi díj fizethető az adott ország devizanemében is, elkerülve ezzel az árfolyam-különbözetből adódó esetleges árnövekedést.  

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő esetén + 20.000 Ft/fő felár.

A részvételi díj tartalmazza

 • légkondicionált autóbusz a körutazás során
 • elhelyezés 4* szállodákban, reggelivel
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • jordán vízum 
 • 2 órás dzsiptúra a Wadi Rum-ban
 • rövid lovaglás a romvárosban
 • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • Ryanair/ Wizz Air repülőjegyek kb. 50.000 Ft/fő (egyénileg is megvásárolható)
 • 20 kg feladott poggyász (oda-vissza) kb. 25.000 Ft/csomag
 • félpanzió 30.000 Ft/fő
 • PCR teszt
 • Storno, BBP biztosítás
 • borravalók, személyes fogyasztás

 

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, vízum – együtt?

 

469.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

598.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

 

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a PCR tesztet, a félpanziót, a feladott poggyász és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

Tervezett menetrend

15:00 Budapest (BUD) 19:20 Amman (AMM)
21:05 Akaba (AQJ) 23:50 Budapest (BUD)

Szállások

Toledo Hotel**** – Amman
https://www.toledohotel.jo/en/

Ramada Resort**** – Daed Sea
http://www.ramadaresortdeadsea.com/

Petra Elite Hotel**** – Petra
https://petraelitehotel.com/

Grand Tala Bay Resort**** – Aqaba (Tala Bay)
https://www.talabay.net/

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát irodánk fenntartja!

 

Biztonság 

A térségen belül Jordánia biztonságos úticélnak számít, ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Javasoljuk, hogy legyenek mindig körültekintőek, kerüljék az esetleges helyi csoportosulásokat – különösen a péntek déli ima után – vagy tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket.   

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

 • Magánútlevél (elvárt érvényesség: belépéstől számított 6 hónap)

Vízum, határátkelés

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges. 

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani.

A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap. Fontos! Elveszett/eltulajdonított úti okmány esetén a belépő pecsétet az országból történő kilépés előtt a hazautazásra kiállított ideiglenes magánútlevélbe is be kell pecsételtetni, melyet bármelyik rendőrségen megtehetnek.

Időjárás

Jordánia északon mediterrán, az ország többi részén alapvetően sivatagi éghajlatú, az esősebb időszak decembertől-márciusig tart. A hőmérséklet ebben a téli időszakban –4 C° és +10 C° között ingadozik, nyáron a déli területeken elérheti a 45-50 C°-ot is.

Biztosítás

Fontos az általános utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megléte. Súlyos megbetegedés vagy baleset esetén a sürgősségi ellátás költségeit a két ország között hatályos egészségbiztosítási egyezmény alapján a jordán fél felvállalja, azonban azt csak utólag fizeti vissza, ezért mindenképpen javasoljuk kiegészítő biztosítás megkötését.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az ajánlott védőoltásokról az Országos Epidemiológiai Intézet tud tájékoztatást adni.

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén, több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta – elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó – egészségügyi megállapodás van hatályban. 

Pénznem

Jordánia pénzneme a jordán dinár (JOD), árfolyama az USD-hoz kötött (1 USD=0,709 JOD). 

További hasznos információk

Jordánia modern, Nyugat-orientált ország, de az idelátogatónak figyelembe kell vennie a tradíciókat, a helyi szokásokat, valamint az iszlám előírásait. A feltűnő viselkedés kerülendő.

A Jordániába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. A külföldi turisták által látogatott tengerpartokon illetve szállodai úszómedencék esetében elfogadott ugyan a fürdőruha vagy bikini viselete, de egyéb helyszíneken a könnyű pamutruha viselete célszerű. A hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat, póló, és lábakat takaró nadrág vagy háromnegyedes szoknya viselete az elfogadott.

Hölgyek lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

A körültekintő viselkedés, mint mindenütt, alapvető fontosságú. Táskát, iratokat ne hagyjanak a gépkocsiban, dokumentumaikra, értékeikre vigyázzanak. A sivatagban lehetőleg ne kiránduljanak vezető nélkül. Tradicionális öltözetű embereket, különösen beduinokat, az engedélyük nélkül ne fényképezzenek.

A jordán emberek általában nagyon barátságosak és vendégszeretők. A turistáktól azonban elvárt a helyi szokások, hagyományok tiszteletben tartása.

Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól.

A kábítószer birtoklását, használatát, a kábítószerrel való kereskedést Jordániában rendkívül szigorúan büntetik. Az elkövetők súlyos börtön- és pénzbüntetésre számíthatnak. 

A munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat.

A legtöbb üzletben és étteremben, valamint a bankokban a bankkártyát elfogadják. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról.

Készpénzzel történő fizetés esetén a helyi valutát fogadják el, de pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb településen, általában a bevásárló helyek közelében lehet. Az üzletek péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.

Az országban működnek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetők rendelkeznek a megfelelő szerződéssel és roaming beállítással.

Általános segélyhívószám (mentők, rendőrség, tűzoltó): 911

A turisták esetleges panaszaikkal az ún. Tourism Police helyi kirendeltségeihez fordulhatnak, elérhetőségek a következő honlapon találhatók: https://www.psd.gov.jo/index.php/en/external-divisions

A Tourism Police 24 órás ügyeleti telefonszáma: 117 777

COVID információk

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen

A beutazás feltételei: regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html jordán honlapon, negatív PCR teszt, melyet az érkezéskor a reptéren újabb PCR tesztelés követ, és az esetleges COVID ellátás költségeit is fedező (magyar és/vagy angol nyelven kiállított) egészségbiztosítás. (Nincs arra vonatkozóan megkötés, hogy az utazó hazai vagy külföldi/nemzetközi biztosító társaság szolgáltatását vegye-e igénybe. A biztosítás kapcsán a legfontosabb tényező, hogy tartalmazza az esetleges COVID-19 ellátáshoz kapcsolódó költségek megtérítését, és hogy a biztosítási kötvény angol nyelven is rendelkezésre álljon.)

A beutazás feltételei érvényesek mind az ammani Queen Alia Nemzetközi Repülőtérre, mind az aqabai King Hussein Nemzetközi Repülőtérre történő érkezéskor.

b) Kell-e teszt? Igen

Az országba történő beutazás egyik feltétele az érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, arab vagy angol nyelvű negatív PCR teszt, melyet érkezéskor a repülőtéren (a regisztráció során előre kifizetett) újabb tesztelés követ. (Kivéve 5 év alatti kiskorúak és diplomaták, lsd. 1. h) pont.) A reptéren elvégzett PCR teszt eredményét nem kell megvárni a helyszínen, azt a regisztráció során megadott telefonszámra és email címre küldik meg kb. 2-5 óra elteltével. Épp ezért fontos, hogy valós, élő kontaktokat adjanak meg az adatok kitöltésekor! 

c) Kell-e regisztrálni? Igen

Minden utazónak előre, a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html honlapon. A regisztráció során a megadott oldalra kell feltölteni a negatív PCR teszt eredményét, ill. ekkor kell kifizetni a reptéri PCR teszt költségét is (20 JOD). A sikeres regisztrációt követően kapott QR-kódot indulás előtt és az érkezés során is ellenőrzik. 

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs

A járványügyi helyzet romlása miatt 2021. december 12-től ismét kötelező minden beutazónak – oltottságtól függetlenül – nem csak a hozott, hanem az érkezéskor, repülőtéren elvégzett PCR teszt. 

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok

A jelenlegi beutazási szabályok nem tesznek különbséget az oltással rendelkező, ill. oltatlan beutazók között, így mindenkire azonosan az 1. (a-c) pontban leírtak vonatkoznak. (Jordánia minden vakcinatípust elfogad.)

f) Karanténkötelezettség? Nincs (főszabály szerint), kivétel ha: 

Az érkezéskor elvégzett tesztelést követően pozitív teszteredményt mutató személyeket egészségi állapotuk függvényében (saját költségen) karantén kórházba szállítják vagy 14 napos házi karantént rendelnek el számukra. (Jordán tájékoztatás: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/)

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.