Kelet-Irán

Kelet-Irán körutazás – Miért éppen ide?

Mert ez az Irán nem az az Irán, amelyet eddig talán már sokan láthattak.  A keleti országrész érintetlen részeit fogjuk feltérképezni, távol a turizmustól, ahol olyan különlegességeket láthatunk, mint:

 • Bam hatalmas, agyagból épült citadellája 
 • Sahdád sivatagjának hatalmas homokdűnéi és homokkő sziklái
 • Gandomberján, ahol egykor a világ legmagasabb hőmérsékletét mérték nyáron
 • Kermán város hatamas főtere
 • Máhán fantasztikus díszkertje és szúfi zarándokhelye
 • a Kevír és a Lút sivatag csodálatos vintage falvai 
 • Tabasz oázis ősi építeszete, hatalmas gátja, érintetlen szépségű szurdoka
 • Nastifán világhírű, ősi szélmalmai az afgán határ közelében
 • Mashad: Irán leghatalmasabb síita zarándokhelye
 • Nisápúr: Omar Khajjám, a Magyarországon is jól ismert édesbús négysorosok szerzőjének sírja

Ha lárni akarja Irán rejtett arcát, ha látni akar egy teljesen másik Iránt, akkor mindenképpen  jöjjön el a Kelet-Irán túránkra Dr. Sárközy Miklós iranista, Irán-specialista idegenvezető kalauzolásával, aki már negyedszázada járja Iránt.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az utazáshoz elengedhetetlen a jó kondíció!!

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a “csilláron is lógnak” az érdeklődők!

 

Részvételi díj *

 749.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 169.000 Ft/fő

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő részvétele esetén + 50.000 Ft/fő felár.

*A programban feltüntetett árak 1 EUR = 400 Ft árfolyamig érvényesek

A részvételi díj tartalmazza

 • Transzferek a helyszínen, privát autóbusz a körutazás során
 • Elhelyezés 3-4* szállodákban, Najbandban és Kháfban családi házaknál!!
 • Belépők
 • Félpanzió
 • Magyar idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza- Árak/fő

 • Nemzetközi repülőjegy+illeték: kb. 300.000 Ft (egyénileg is megvásárolható)
 • Belföldi repülőjegy 33.000 Ft
 • Jeep szafari kb. 100 USD/fő, a helyszínen fizetendő
 • vízum+ ügyintézés 35.000 Ft
 • Storno biztosítás+BBP biztosítás
 • Borravaló, személyes jellegű kiadások

 

Mennyibe kerül ez az utazás minden kötelező elemével – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, vízum – együtt?

 

1.117.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.286.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

Tervezett menetrend

QR 202  29JAN  BUDAPEST DOHA         0915 1630  

QR 498  29JAN  DOHA TEHRAN IKA       1900 2140  

QR 493  10FEB  MASHHAD MHD DOHA      0320 0540  

QR 199  10FEB  DOHA BUDAPEST         0910 1305  

Szállások

Teherán: Hotel Remis****
https://booking.apochi.com/remis-hotel-tehran/

Bam: Hotel Parsian****
https://pih.ir/page/Parsian-Bam-Hotel

Kerman: Hotel Tourist Inn***
https://www.iranroute.com/online-booking/iran-hotels/kerman/255/kerman-tourist-inn-hotel

Shahdad: Hotel Payab***

Birjand: Hotel Tourist Inn***
https://www.toiran.com/en/city-birjand/hotels/birjand_tourism_hotel/571

Tabas: Hotel Narenjestan***
https://www.ravis.ir/en/hotels/tabas/narenjestan

Ferdous: Hotel Emad-Nezam***
https://www.alaedin.travel/en/hotels/ferdows/emad-nezam

Mashhad: Hotel Iran***
https://ar.trivago.com/en-145/oar/hotel-iran-mashhad-maschhad?search=100-9153190

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az utazás olyan helyeket is érint, ahol NINCS a megszokott turisztikai infrastruktúra, jelen esetben hotelek. A körutazás során Naybandban és Khafban családi háznál van a szállás, esetenként megosztott fürdőszoba használattal!

Az iroda a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát fenntartja!

 

Útlevél

A résztvevőknek az utazás megkezdésének pillanatától számított, minimum hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.

Vízum

Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető “regisztrációs kód”. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

Nagykövetség

Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetsége, Budapest
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: +36 1 460-9260

Magyarország Konzuli Hivatala, Teherán

Cím:Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10

Előhívó:(00)-(98)-(21)

Telefon:
2255-04-52, 2255-04-60

Ügyelet:2255-04-71

Fax:
2255-05-03

Konzul:
Balázs Zoltán Árpád

E-mail:
mission.thr@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/teheran

Egészségügy

Iránba utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 RendelésHétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Pénznem

Iráni riál IRR

1 Usd = kb.30.700 IRR

Fontos, hogy az utazásra új címletű bankjegyeket vigyünk, a régi, sérült bankjegyeket már nem váltják be mindenhol! Iránban semmilyen nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban, ezért csak készpénzt hozzunk magunkkal.

Időzóna

GMT + 2.30 óra

Elektromos hálózat

220V 50Hz

Telekommunikáció

Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, a szolgáltatás azonban nem mindig kielégítő. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van internet-kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

Öltözködés

Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Erre legmegfelelőbb az Európában is használatos fejkendő. Színbeli korlátozás nincs. Visszafogott smink javasolt. Egy-két mecsetben a hölgyeknek kölcsön csadort kell felvenni a látogatás idejére.

Uraknak is kötelező a hosszúszárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal. A helyiek sokszor jóindulatúan segítenek, figyelmeztetik az utazókat a helyes öltözködésre. Célszerű a pamutruházat. Kényelmes túracipő és szandál uraknak szalma- vagy vászonkalap, napszemüveg az erős napfény ellen. Rövidnadrág, short nadrág, ujj nélküli és áttetsző blúz, illetve szűk, testhezálló ruházat viselése nem megengedett!!

Éghajlat

Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.
Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.
Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.
A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.