1066 Budapest, Teréz körút 38. +36 1 255 2212

Koszovó

Koszovó – Miért éppen ide?

Az egy hetes utazás során felfedezzük és megismerjük Koszovót, Európa legfiatalabb és a világ talán egyik legvendégszeretőbb országát. Az Experience Balkan (www.facebook.com/experience.balkan) együttműködésével létrejött utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat.

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte kultúráját, szereti népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Az Experience Balkan nemzetközi baráti társaság és magyarországi civil szervezetének, a Balkan Calling Egyesületnek az egyik alapítója. http://www.facebook.com/experience.balkan

 

Vélemények

“Köszönöm a szép utat!
Nekem legjobban Prizren tetszett, és a speciális helyzete miatt Mitrovica.”
dr.B.Anikó

“Jó volt veletek!!!”
Bori és Lajos

“Köszönöm a sok szép élményt és figyelmességet. Igazán jó “bandácska” volt.Külön köszönöm a személyes segítséget! Remélem nem voltam a terhetekre és a csoport mozgását se akadályoztam nagyon.”
Szeretettel: Köves Kati

“Fantasztikus a helyiek vendégszeretete!! Mérhetetlen előítélet él bennünk – sajnos -, de ha le tudjuk győzni, akkor csodát láthatunk! Hihetetlen élmény volt a kulla-falu, hogy szinte bárhová behívtak bennünket, Gjakova és Prizren nagyon hangulatosak este, és amit az idegenvezető mesél, az csúcs!!”
P.É.

“Koszovói utunk 3. városában tartunk szálláshelyileg, egyre jobbak.Az ellátás pazar, az idegen vezetés főleg. Huszty Zoltán szerelmese a Balkánnak, fejből tud mindent, az alvását kivéve a csoport rendelkezésére áll, szervezetten  fennakadás nélkül működik az út, a szállodai fogadás, éttermekben a vacsorák. Miden nap más étteremben vacsorázik a csoport, új ízek, új emberek, uj benyomások. Nekem és azt gondolom a túra társaknak is tetszik a koszovói út, eddig fennakadás nélkül. Dícséret illeti őt az iroda részéről is. Üdvözlettel az útról, S. Mária ”


„Az út meghirdetett programjában a lehető legideálisabb arányban keveredtek a városlátogatások, műemléki-, régészeti-, és természeti látnivalók valamint kulináris élvezetek, ami általában viszonylag kevés szervezett körutazásra mondható el. Mindezek maradéktalanul meg is valósultak, sőt az egészen imponáló hely-, és történelmi ismerettel rendelkező idegenvezetőnk külön szervezésében még jó néhány plusz programot is kaptunk. Különleges élményt jelentett számunkra például a Pristinában élő magyar származású hölggyel megszervezett beszélgetés.Különösen kiemelnénk az utazás hazaérkezésünk utáni ,,utógondozását” az idegenvezetőnk Huszty Zoltán részéről, az általa e-mailben megküldött kiegészítő dokumentumokkal, zenékkel, könyvekkel stb. Korábbi utazásaink során erre még soha nem volt példa, a legkiválóbb idegenvezetők részéről sem. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni felé mindezért és az út során tapasztalt lelkiismeretes munkájáért. Nagyon tetszett a kiválasztott szállodák városközponti elhelyezkedése, mely így lehetőséget adott a közös programokon túl is városi barangolásra, nézelődésre. Összességében az előzetesen vártnál nagyobb élménnyel gazdagodtunk és így bátran ajánljuk minden utazást kedvelő számára ezt a körutat. Javaslunk az út programjába lehetőség szerint beiktatni valamilyen kisebb helyi kulturális programot (népzene, néptánc stb.) is, amellyel még teljesebb lenne az egyébként is nagyszerű kínálat.

Német Jolán és Béla, Debrecen”


 

Részvételi díj *

169.000 Ft/fő

Egyágyas felár

39.000 Ft/fő

 

*A részvételi díj minimum 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1€ = 325 Ft árfolyamig érvényesek

 

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, mikrobuszok a körutazás során
 • elhelyezés 3* hotelekben, reggelivel
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető

 

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy Wizzair kb. 20.000 Ft
 • csomagjegy kb.7.500 Ft/út
 • félpanzió 29.000 Ft
 • Fakultatív: Dranoc-Dekán-Peja-Rugova-völgy 35 €
 • Storno+ BBP biztosítás
 • Egyéni kiadások, borravaló….

*A fakultatív programok min. 10 fő esetén érvényesek, és a helyszínen fizetendők!

 

 

Szállások

Prishtina: Hotel Parlament***

http://www.hotelparlament.com/

Gjakova: Hotel Carshia e Jupajve***

http://www.qarshiaejupave.com/about_us.html

Prizren: Hotel Kacinari****

http://hotelkacinari.com/

 

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Gjakova

Koszovó körutazás-Gjakova

Koszovó körutazás-Velica Hoca

Koszovó körutazás-Velica Hoca

Koszovó körutazás-Junik

Koszovó körutazás-Junik

Koszovó körutazás-Rugova-völgy

Koszovó körutazás-Rugova-völgy

Koszovó körutazás-Mirusha-vízesés

Koszovó körutazás-Mirusha-vízesés

Koszovó körutazás-Mitrovica

Koszovó körutazás-Mitrovica

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Prishtina

Koszovó körutazás-Pravalla

Koszovó körutazás-Pravalla

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Prizren

Koszovó körutazás-Gracanica-kolostor

Koszovó körutazás-Gracanica-kolostor

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Koszovóba, és egyszeri belépéssel 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges. 

Pénznem

Hivatalos pénznem: Euró

Az UNMIK (ENSZ koszovói békefenntartó misszió) 2001-ben egy pénzügyi reform keretében bevezette a tartományban az eurót, mint hivatalos pénznemet. Feladata a korábban széles körben használt német márka leváltása volt, amely az 1999-es háború előtt ténylegesen használt pénznem volt. Ennek ellenére, a szerb dinár maradt a hivatlos fizetőeszköz, noha leginkább a koszovói szerbek által lakott területeken használják csak. Ezeken kívül csak elszórtan van forgalomban. A kereskedelemben főként euróban számolnak, a koszovói közigazgatás kizárólag eurót fogad el, és az összes kereskedelmi banknak is euró az elsődleges pénzneme. A többi nemzetközi pénznem közül az USA dollár és a svájci frank a legelterjedtebb.

 

Nyelv

albán, szerb

 

Vallások

Koszovó lakosságának mintegy 90%-a szunnita muszlim. A koszovói háború előtt több mint 500 mecset volt és sok szufi tekke (imahely). Ezek felét a háborúban megsemmisítették. A háború óta többségüket újraépítették, és szaúdi támogatással számos új mecset épült és épül. Koszovóban mintegy 65 000 katolikus is él, akik albánok vagy horvátok. A szerb kisebbség ortodox vallású.

 

Időzóna

GMT + 1óra

 

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

 

Egészségügy

A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

 

Éghajlat

Koszovó klímája kontinentális, meleg nyarakkal és hideg, havas telekkel.

 

Időjárás

Várható időjárás a körutazásunk során.

Április

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Prishtina

20

10

80