Koszovó – Észak-Macedónia

Koszovó – Észak-Macedónia – Miért éppen ide?

Egy hetes utazás során felfedezzük és megismerjük Európa legfiatalabb és talán a világ egyik legvendégszeretőbb országát a Koszovói Köztársaságot, valamint az azzal határos Észak-Macedónia fővárosát, Szkopjét és az ország északi területeit.

Az Experience Balkan-nal (www.facebook.com/experience.balkan) együttműködésben létrejött utazásunk célja: közös élményeken, örömökön, gasztrokulturális programokon keresztül közelebb kerülni a térségben élők hagyományaihoz, megismerni kulturális sokszínűségüket és történelmüket felfedezni a természeti és épített látnivalókat, világörökségi kincseket és nem utolsó sorban egy nagyszerű csapattal jól érezni magunkat.

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte kultúráját, szereti népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Az Experience Balkan nemzetközi baráti társaság és magyarországi civil szervezetének, a Balkan Calling Egyesületnek az egyik alapítója. http://www.facebook.com/experience.balkan

 

 

Részvételi díj *

199.000 Ft/fő

Egyágyas felár

55.000 Ft/fő

*A részvételi díj minimum 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1 euró = 350 Ft árfolyamig érvényesek

 

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, mikrobuszok a körutazás során
 • elhelyezés 3-4* hotelekben
 • reggelis ellátás
 • belépőjegyek a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • repülőjegy Wizz Air kb. 29.000 Ft/fő
 • csomagdíj kb. 20.000 Ft/oda-vissza
 • félpanzió (7 étkezés, helyi éttermekben) 37.000 Ft/fő
 • Matka-kanyon fakultatív program 9.900 Ft/fő
 • borravaló 20 euró/fő (helyszínen fizetendő)
 • útlemondási és utasbiztosítás

Menetrendváltozás esetén irodánk fenntartja a programmódosítás jogát!

Irodánk támogatja az utazások teljes árának a feltüntetését, ezért összeadtuk, hogy mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek – együtt:

228.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

283.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan kérhető tételeket: útlemondási és utasbiztosítást, feladható poggyászt, félpanziós ellátást és a borravaló összegét.

Szállások

Pristina: Hotel Parlament***
http://www.hotelparlament.com/

Peja: Seraphine Plaza****
https://seraphineplaza.com/

Gjakova: Hotel Carshia e Jupave***
http://qarshiaejupave.com/

Prizren: Hotel Kacinari****
http://hotelkacinari.com/

Szkopje: Hotel Vlaho****
https://www.hotelvlaho.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Koszovóba, és egyszeri belépéssel 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges. 

Pénznem

Hivatalos pénznem: Euró

Az UNMIK (ENSZ koszovói békefenntartó misszió) 2001-ben egy pénzügyi reform keretében bevezette a tartományban az eurót, mint hivatalos pénznemet. Feladata a korábban széles körben használt német márka leváltása volt, amely az 1999-es háború előtt ténylegesen használt pénznem volt. Ennek ellenére, a szerb dinár maradt a hivatlos fizetőeszköz, noha leginkább a koszovói szerbek által lakott területeken használják csak. Ezeken kívül csak elszórtan van forgalomban. A kereskedelemben főként euróban számolnak, a koszovói közigazgatás kizárólag eurót fogad el, és az összes kereskedelmi banknak is euró az elsődleges pénzneme. A többi nemzetközi pénznem közül az USA dollár és a svájci frank a legelterjedtebb.

Nyelv

albán, szerb

Vallások

Koszovó lakosságának mintegy 90%-a szunnita muszlim. A koszovói háború előtt több mint 500 mecset volt és sok szufi tekke (imahely). Ezek felét a háborúban megsemmisítették. A háború óta többségüket újraépítették, és szaúdi támogatással számos új mecset épült és épül. Koszovóban mintegy 65 000 katolikus is él, akik albánok vagy horvátok. A szerb kisebbség ortodox vallású.

Időzóna

GMT + 1óra

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány