Közép-Amerika 3 országa

Közép-Amerika körutazás – Miért éppen ide?

 • Ellátogatunk az Arenal Volcano Nemzeti Parkba, mely egyike a hét történelmileg aktív Costa Rica-i vulkánnak, köztük a legfiatalabb és a legaktívabb. A tudósok több mint 7000 éves múltra datálják tevékenységét.
 • Costa Rica az amerikai kontinens ökológiai hídja, ahol találkozik az északi és a déli földrész élővilága. Tudósok szerint a világ növény-és állatfajainak öt százaléka megtalálható az országban, nem véletlenül Costa Rica az ornitológusok és a természetkedvelők Paradicsoma!
 • Felkeresünk egy kávé farmot, hiszen Costa Ricában kihagyhatatlan élmény a kávékóstolás, az országot a világ fő kávétermelő területei között tartják számon.
 • A program során átutazunkNicaraguaba, ez a csodálatos vulkánokban, tavakban, nemzeti parkokban és kultúrában gazdag ország igazi időutazás lehet sok honfitársunk számára, ahol a szocreál békésen megfér a koloniális örökséggel.
 • Panamában felkeressük az embera indiánok faluját és megismerkedünk szokásaikkal, a mindennapi életükkel. Az embera indiánok Kolumbia és Panama területén élnek, bár létszámuk összességében alig haladja meg a 80 ezer főt.
 • Elutazunk a Panama-csatornához, ahol megtekintjük a zsilipes átkelést a Miraflores-gátnál. A 82 km hosszú csatorna a Csendes- és az Atlanti-óceánt köti össze. 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Timár Zsuzsanna

Atavisztikus módon Latin-Amerikába érkezve mindig „megérkezik”. Ez a közeg a sajátja, rezdülései nyilvánvalóak számára. Még mielőtt a munka világába lépett volna, már foglalkozott az aztékok világképével és első munkahelyén a szegedi József Attila Egyetemen máris prekolombián kultúrtörténetet tanított. Az összes ősi indián kultúra lenyűgözi, legyen az maja, inka, vagy akár kevésbé ismert előző kultúrkörök. Idegenvezetői pályafutása 30 éve alatt számtalanszor megfordult Latin-Amerika számtalan országában, de a portugál világ a szívének a másik csücske. Egyszóval a spanyol-portugál világ bűvkörében él, ahova nagy örömmel kalauzolja utasait, akik útról-útra szívesen követik őt.

 

Részvételi díj *

 969.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 299.000 Ft/fő

A megadott árak 1 USD = 385 HUF árfolyamig érvényesek!

A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő részvétele esetén felár fizetendő!

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek, buszok a körutazás során
 • elhelyezés 3-4* szállodákban, reggelivel
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • nemzetközi repülőjegyek + illetékek kb. 670.000 Ft/fő
 • be/-és kilépési illetékek Nicaragua kb. 12 USD/fő
 • félpanzió kb.10-15 USD/főétkezés
 • útlemondási és utasbiztosítás
 • egyéni kiadások, borravaló..

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek+illetékek, be,-és kilépési illetékek – együtt?

1.644.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.943.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a félpanziót és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

Tervezett menetrend

AF1695 08APR BUDAPEST PARIS CDG 0600 0825
AF 430 08APR PARIS CDG SAN JOSE 1340 1655

AF 475 20APR PANAMA CITY PARIS CDG 1940 1305+1
AF1494 21APR PARIS CDG BUDAPEST 1555 1805

CM 105 16APR MANAGUA PANAMA CITY 1404 1645

Szállodák

San José: Hotel Isla Verde***
https://www.hotelislaverdecostarica.com/

Sarapiquí: La Quinta de Sarapiquí Lodge
https://laquintacostarica.com/

Granada: la Gran Francia***
https://www.lagranfrancia.com/

Managua: Hotel Camino Real*****
https://www.hotelesglobales.com/en/hoteles/internacionales/nicaragua/managua/globales-camino-real?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=GMB&utm_content=GlobalesCaminoReal

Panamaváros: Hotel Radisson Panama Canal****
https://www.choicehotels.com/en-uk/panama/amador/radisson-hotels/pn011

A megadott szállodák csak tájékoztató jellegűek! Irodánk fenntartja a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát!

COSTA RICA INFORMÁCIÓK

VÍZUM

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar és európai uniós állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Costa Ricába turista céllal. A turistaként való tartózkodás feltételei: a belépéstől számított minimum három hónapig érvényes útlevél, maximum 90 napig tartó tartózkodás, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy.

PÉNZNEM

Costa Rica-i colón (CRC)

IDŐJÁRÁS

Éghajlata trópusi. Az ország legtöbb régiójában a május–novemberi időszak esős, a december–áprilisi időszak pedig száraz. A tengerpartok közelében, illetve a Kordillerák magaslatai és szélirányos völgyei az átlagosnál többször kapnak csapadékot.

VALLÁSI ÉS VISELKEDÉSI KULTÚRA

A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

KÖZEGÉSZSÉG, EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET

Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. Utazás előtt javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központot: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/oltokozpont, ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Az EU-ból érkezőktől nem kérnek külön oltást, kivétel ez alól, ha sárgalázzal fertőzött területeken jártak a korábbiakban és erről az útlevélben lévő pecsét árulkodik. Ebben az esetben egy legalább tíz nappal korábban beadott sárgaláz elleni oltásra és az ezt igazoló oltási könyv bemutatásra van szükség érkezéskor.

BŐVEBBEN

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/costa-rica#

 

NICARAGUA INFORMÁCIÓK

BEUTAZÁS

A beutazástól számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet.

VÍZUM

Vízum turista célú beutazás esetén:
90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges, belépéskor azonban turista kártya vétele kötelező.

VÁM

Bevihető:

 • 5 liter szeszesital;
 • 20 doboz cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 500 gramm dohány.

További információ: https://www.eaai.com.ni/index.php/component/k2/item/621-customs?lang=en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

PÉNZNEM

Nicaraguai córdoba (NIO)

IDŐJÁRÁS

Ciklonok időszakában érdemes a National Hurricane Center figyelmeztetéseit, valamint a helyi időjárás előrejelzéseket követni. A májustól novemberig tartó esős időszak alatt gyakran előfordulnak árvizek, földcsuszamlások.

VALLÁSI ÉS VISELKEDÉSI KULTÚRA

 A lakosság túlnyomó többsége hívő katolikus vallású. A társadalom patriarchális, a családok népesek, általában több generáció él együtt. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

KÖZEGÉSZSÉG, EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET

Nicaraguában is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddg észlelt esetek számának növekedése.

Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett megbetegedések, valamint dengue-láz esetek. A trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

BŐVEBB INFORMÁCIÓK

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nicaragua

 

PANAMA INFORMÁCIÓK

VÍZUM

Vízum turistacélú beutazás esetén: magyar állampolgárok 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával (500 USD készpénzben vagy bankkártyán), valamint érvényes útlevél, – amely legalább a célországból való távozás napjától számított 6 hónapig érvényes – birtokában utazhatnak Panamába.

VÁM

PÉNZNEM

Panamai balboa (PAB), USD.

Érdemes amerikai dollárt vinni magunkkal az országba, eurót csak nagyon kevés bankban váltanak, és akkor is többnyire kedvezőtlen árfolyamon. A szállodákban nem megszokott a pénzváltás. A hamisítás gyanúja miatt a legtöbb üzletben nem fogadják el az 50-es vagy 100-as címletű dollár bankjegyet – vagy csak hosszas vizsgálódás, az üzletvezető bevonása, nyomtatvány kitöltése után – így a 20 dolláros és annál kisebb címletek használata ajánlott. Ha az országba való beutazáskor 10.000 dollárnál nagyobb értékű pénzösszeg van nálunk, azt bevallási kötelezettség terheli.

A bankkártyás fizetés széles körben elfogadott, a legtöbb helyen csak MasterCard vagy Visa hitelkártyát fogadnak el. Ha kisebb, vidéki helyekre utazunk, érdemes készpénzt is vinni magunkkal

IDŐJÁRÁS

Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Turisztikai szempontból a száraz évszak a kellemesebb.

VALLÁSI ÉS VISELKEDÉSI KULTÚRA

A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, strand ruházat viselete nem illendő. Az ország üzleti kultúrájában nincs helye az alkunak, ellentétben más latin-amerikai országokkal. Panamában nem illik anyagiakról beszélni. Társalgás során lehetőleg kerüljük a rasszizmus, a vallás, a politika és a kábítószer-kereskedelem témáit. A homoszexualitást, szexuális vagy vallási hovatartozást a törvény nem bünteti. A homoszexualitás 2008 óta legális, az azonos neműek közötti házasságra azonban nem ad lehetőséget a törvény.

KÖZEGÉSZSÉG, EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET

Esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok, jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz. A Panamába való beutazáskor az egyes sárgaláz-veszélynek kitett országokból érkezők esetében a belépés előfeltétele a legalább 10 napnál régebbi sárgaláz elleni oltás, amelynek megtörténtét a nemzetközi oltóközpontokban kiadott igazolvánnyal kell bizonyítani. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont, https://oltokozpont.hu/hu oldalán.

Panamavárosban és a turisták által legtöbbet látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, azonban az orvosi és kórházi kezelések költsége meglehetősen magas, éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő utas- és balesetbiztosítást.

A csapvíz Panamavárosban és a megyeszékhelyeken iható, egyéb helyeken kerülni kell a csapvíz fogyasztását. Általánosságban véve is biztonságosabb a palackozott víz fogyasztása.

Amennyiben az utazó látogatást tervez a városoktól távoli, főleg őserdei területekre, ajánlatos védekezni a malária ellen, mert az utóbbi években az előforduló maláriás esetek száma megnőtt.

A Panamai Köztársaságban előfordulhat hantavírus-fertőzés. A fertőzés nem gyógyítható, az esetek egy részében halálos kimenetelű betegség. A megelőzése érdekében fontos, hogy az utcán, tengerparton vásárolt, esetlegesen állati vizelettel és ürülékkel szennyezett üdítős és sörös dobozokat felbontás előtt alaposan mossuk meg.

Panamában továbbra is jellemző a Zikavírus-fertőzés veszélye. Főként az esős évszakban (áprilistól novemberig) terjed a vírus, jellemzően Nyugat-Panamában, Guna Yala és Chitré régióiban. Tanácsos, hogy különösen a terhes nők kerüljék el ezeket a területeket, ideértve a San Blas-szigetet is a Karib-tengeren.

Szintén a szúnyogok által terjesztett, jellemző betegségek közé tartozik a chikungunya vírus, melynek főként az esős, meleg hónapokban vannak kitéve a Panamában tartózkodók. Különösen veszélyes ez a betegség is a gyenge immunrendszerű emberekre, a terhes nőkre, a gyermekekre és az idősekre.

Felhívjuk a térségbe, főként az esőerdei és tengerpartok mentén lévő településekre készülők figyelmét a szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozott használatára.

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

BŐVEBB INFORMÁCIÓK

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/panama#