Nepál-Bhután

Nepál-Bhután – Miért éppen ide?

A Himalája egykori királyságaiba korábban alig juthatott el földi halandó: csak az 50-es évektől kezdve látogatható a régió, Bhután pedig még ennél is később nyitotta meg a kapuit a korlátozott számban beutazható turistáknak. A Himalája nyolcezres csúcsai és az áthatolhatatlan dzsungelek szinte hermetikusan elzárták a világ ezen területét, ugyanakkor talán ennek is köszönhető, hogy az évszázados paloták, épületek és hagyományok máig fennmaradtak. A Kathmandu-völgy a világ egyik legszebb kultúrvidéke bujazöld rizsföldeivel, szalmatetős téglaházaival, aranytetejű pagodáival és a három királyváros –Bhaktapur, Patan és Kathmandu- vöröstéglás palotáival és dúsan faragott ablakrácsaival. Bertolucci keresve sem találhatott volna jobb díszletet a Kis Buddha című filmjéhez!

Bhután talán még Nepálnál is különlegesebb, ahol az ősi értékek megtartása és a modernizáció olyan különös harmóniát alkot, hogy a bhutániak méltán kerültek be a világ tíz legboldogabb nemzete közé, ezzel is bizonyítva, hogy a belső béke nem az utak állapotától függ, vagy attól hogy van-e térerő, avagy szakadozik-e az internet.

Aktuális beutazási szabályok, korlátozások

A 2022. március 16.-tól életbe léptetett szabályok szerint a Nepálba beutazó külföldiek, ha oltottak, akkor az oltási igazolásukat, ha nem oltottak, akkor az utazás megkezdése előtt 72 órán belül levett koronavírus tesztjüket ( RTPCR,NAAT, Gene Xpert) kötelesek az utazás megkezdésekor valamint érkezéskor az idegenrendészeti hatóságnál bemutatni. Az oltás/teszt alól az 5 éven aluli gyermekek mentesülnek.

Bővebb információk: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?nepal

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Jándi Attila

Mint a legtöbb idegenvezető, Attila is már fiatalon rákapott az utazás ízére. Először ’91-ben indult el stoppal Marokkóba, majd a hobbyja hamarosan a szakmájává vált. Orientalisztikát, buddhizmust tanult ez egyetemen, és a japán szak elvégzése után ösztöndíjjal egy teljes évet töltött a szigetországban. Élt a Távol-Keleten, megfordult több mint 100 országban, szenvedélyes fotós, aki több ezer képen örökítette meg az elmúlt 25 év kalandjait. Rengeteg visszatérő utasa van, akik rendszeresen részt vesznek az általa vezetett utakon.

Vélemények

Az út tökéletes volt minden szempontból, Ilyen jó, családias hangulatban én még nem utaztam. Igaz, ehhez Vince megtett mindent, a jó vezetés mellett a maximális segítőkészsége is kimeríthetetlen volt, ami a helyi idegenvezetők közül leginkább a tibeti idegenvezetőre mondható még el. A program tökéletes, a maximumot adta, ami időben és emberi energiában csak elképzelhető, mind benne volt. A szállásokról és az ellátásról is csak jót mondhatok. Én két hét alatt nemcsak három országot, de három külön világot “ismertem meg”, így aztán bátran merem ajánlani az ismerőseimnek is az utat.
H.Erzsébet


Kedves Éva! Fantasztikus volt az út . Mindennel meg voltam elégedve . Vince kitűnő , állandóan kérdezte, hogy van-e probléma . A tudása kiemelkedő , nagyon jó választás . A kinti idegenvezetők , a szállások , az ellátás szintén nagyon jók voltak . Nem bántam meg , hogy Téged választottunk G.Rózsi


Ez a körutazás nem kényszerített kompromisszumokra. A himalájai királyságokban bepillantást nyertünk a nyüzsgő nagyvárosokba, a csendes szentélyekbe valamint a vidéki idillbe, és az idegenvezető a történelmi és kulturális háttéren túl rengeteget mesélt az ott élők hétköznapjairól.   A gazdag program és számos látnivaló ellenére mégsem volt fárasztó az út, hiszen esténként luxus körülmények között pihenhettünk a szállodákban. Ahhoz, hogy ez a nyaralás mindannyiunk számára tökéletesre sikeredett, nagyban hozzájárult a remek társaság, és az is, hogy a két hét folyamán kedvünkre válogathattunk a helyi és az európai fogások közül.
J. Rita


Kedves Éva, szeretném megköszönni ezt a csodálatos utat, fantasztikus élményekben volt részem. A programok jól szervezettek voltak, és minden teljesült, amit a leírásban kínált az utazási iroda. Gyönyörű helyeken jártunk. A szállodákkal elégedett voltam, az ellátással úgyszintén. Vince,  az idegenvezetőnk fantasztikus tudása, segítőkészsége, jó humora, és empatikus hozzáállása kitartott az út végéig. A helyi idegenvezetők is nagyon szimpatikusak és készségesek voltak. Talán amit megemlítenék, az, hogy az utolsó nap jutottunk el Katmanduba arra a bazárra, ahol minden létező dolgot meg lehet kapni, de addigra már mindenki megvette amit szeretett volna. Ezt előbbre hoznám az első napokra. Még egyszer köszönöm ezt a felejthetetlen utat.Jó egészséget kívánok az iroda minden dolgozójának, üdvözlettel: Horváth Zsuzsanna


Benne volt életem legjobb tíz utazásában!!

P.Zoltán


Szia Évi! Az út mindennel együtt csodálatos volt. Klasszul fel volt építve a sorrend az egymást követő programok és országok tekintetében. Különösen tetszett, hogy fokozatosan szokhattunk hozzá a fizikai terheléshez és a magaslati levegő változásához. A hotelek és az ellátás jó volt, a bhutánitól egyenesen el voltunk ragadtatva! A Vince egy nagyon klassz idegenvezető, a partnerirodák delegáltjai szintén. Teljesen rendben volt minden. Összegezve minden szép és jó volt, sőt csodálatos. Nagyon szépen köszönjük, szervezz még ilyeneket, és a Te ill. a Ti irodátok lesz a Number 1. Sok-sok puszi: Márti és Tibor

Részvételi díj *

 779.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 189.000 Ft/fő

Felhívjuk a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy Bhután 2022. elejére tervezi a nyitást a turisták számára. A bhutáni kormány még nem adott naprakész árakat a következő szezonra, így az árakban előfordulhatnak kisebb változások!

Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy a megadott részvételi díjak 1 USD = 340 HUF árfolyamig érvényesek. A feltüntetett árakat az út indulása előtt több hónappal, az akkor aktuális árfolyam szerint határozzuk meg. Nagymértékű árfolyam-ingadozás esetén elszámoláskor történik a korrekció. A részvételi díj fizethető az adott ország devizanemében is, elkerülve ezzel az árfolyam-különbözetből adódó esetleges árnövekedést.  

*A részvételi díj 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén felár!

 A részvételi díj tartalmazza

 • légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
 • elhelyezés 3-4* szállodákban
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
 • félpanzió
 • Bhutánban teljes ellátás
 • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

 

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • nemzetközi repülőjegyek+illetékek kb.490.000 Ft
 • mely tartalmazza a:
  • Budapest-Kathmandu-Budapest
  • Kathmandu-Paro-Kathmandu szakaszokat
 • Nepáli vízum 35 USD (érkezéskor fizetendő)
 • Storno, BBP biztosítás
 • borravaló, személyes kiadások

 

Tervezett menetrend

Budapest-Isztambul 14:10 – 17:15

Isztambul-Kathmandu 20:15 – 06:05

Kathmandu-Isztambul 07:45 – 12:50 

Isztambul-Budapest 18:35 – 19:35

Az utazás teljes ára

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, félpanzió, belépők – együtt?

 

1.269.000 Ft/fő

 Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.458.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

 

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a vízumot és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

 

 

Szállások 

 

Kathmandu: Hotel Shambala****

http://www.shambalahotel.com/

Chitwan: Green Park Resort****

http://www.greenparkresort.com

Pokhara: Temple Tree Resort***

http://www.templetreenepal.com

Punakha: Drubchhu Resort***

http://www.drubchhu.com/rooms/

Thimpu: Namselling Boutique Hotel***

http://namselinghotel.com/

Paro: Tashi Namgay Resort****

http://www.tashinamgayresort.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

 

BHUTÁN

 

Beutazás

Magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak be az országba. Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Vízum

Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában, még egyénileg is csak államilag szervezett keretek között utazhatnak be a Bhutáni Királyságba. Az országba utazás napi 200 USD (fő szezonban 250 USD) turisztikai díj befizetése mellett lehetséges, mely magában foglalja a szállás, utazás, étkezés és helyi kísérő költségeit. Egyéni utazás is kizárólag helyi utazási irodával, állandó kísérettel lehetséges, melynek különdíja a turisztika díjhoz hozzáadódik (kb. napi 35-40 USD). 
Az ország egyes részeire csak előzetes engedély birtokában lehet ellátogatni, melyet a helyi utazási ügynök szerez be. További információ és a regisztrált bhutáni utazási irodák listája megtalálható a Bhutáni Turisztikai Tanács honlapján (www.tourism.gov.bt).

Pénznem

Bhutáni ngultrum (BTN), váltópénze a chhertum (1 ngultrum = 100 chhertum). 1 ngultrum = 4 forint (2018 július). Az aktuális árfolyam itt található.
Csak helyben váltható, leginkább dollár ellenében. Bankkártyát csak nagyon kevés helyen fogadnak el.
Beszélt nyelvek:
Az országban a hivatalos nyelv a dzonghka (bhutáni), amely a tibeti nyelvcsalád egyike. Főbb beszélt nyelvek még a tibeti és a nepáli.
A dzongkát elsősorban az ország nyugati felén beszélik, míg a nepálit a déli határvidéken.

Időzóna

+6 óra

Elektromos áram

Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően.

Egészségügy

 Sárgaláznál kötelező az oltás, ha fertőzött országokból érkezik vagy országon utazik át valaki. Bhután déli határa menti alacsonyabb területeken nagy a malária fertőzés kockázata, az óvintézkedéseket meg kell tenni. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források víz, jég, nem főzött zöldségfélék elkerülése érdekében. Általában javasolt, hogy az utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek, különös tekintettel a megfelelő kiegészítő biztosításokra Bhutánba tervezett tevékenységre. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Országos Epidemiológiai Intézet oldalán.

Magyar külképviselet

A legközelebbi magyar konzulátus az indiai Újdelhiben található, címe: 2/50-M Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110-021., Telefon: 00-91-11/2688-1135.

Időjárás

Az éghajlat nagyon függ a magasságtól. Az északi magas hegységekben magashegyi éghajlat uralkodik. Dél felé haladva – és ereszkedve lefelé – az éghajlat egyre melegebb. A központi hegyvidék éghajlata mérsékelt, a déli síkságé szubtrópusi. A csapadékmennyiség nyugatról kelet felé haladva csökken. A  monszun a nyári hónapokra jellemző; az ország több csapadékot kap, mint a himalájai régió többi része. Egyes helyeken évente 5500 mm csapadék esik.