Örményország-Grúzia

Örményország – Grúzia: Miért éppen ide?

Szeretné látni a helyet, ahol a hagyomány szerint a bibliai Noé letelepedett? Vagy rálátni a fenséges  Ararat-hegyre Khor Virap kolostorából? Szívesen megtapasztalná az örmények vendégszeretetét? Akkor kalandozzon velünk a Kaukázus két legszebb országában! Örményország után ugyanis Grúziát keressük fel, mely fenséges hegyeivel és a kereszténység legkorábbi időszakából származó emlékeivel magával ragadó, s felejthetetlen élményeket nyújt látogatóinak. 2021-es programunkat közkívánatra kibővítettük a lélegzetelállító Garni-kanyonnal, ahová jeepekkel megyünk fel. Utunkat ezúttal is dr. Sárközy Miklós, a Kelet avatott szakértője kíséri, a tőle megszokott profizmussal!

 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a “csilláron is lógnak” az érdeklődők!

Vélemények

Csupán jelezni szeretném, hogy szuper jó volt az augusztus 3-10 között megszervezett Örményország-Grúzia körút. A két országot a szakszerű idegenvezetésnek köszönhetően a rövid idő ellenére is sikerült alaposan megismerni, rengeteg információval és adattal lettünk gazdagabbak. A szállás és ellátás mindenhol kifogástalan volt. A csoport igazán jó összetételűre sikerült, nagyon kedves, nyitott és jókedélyű társaság gyűlt össze. Öröm volt a többi résztvevővel való utazás.

Dóró Szilvia


Kedves Miklós,

köszönöm, hogy ismét veled utazhattam, az élményeket, a rengeteg értékes tudást és ismeretet, amit megosztottál és a csábítást a jövőbeli utakra……Remélem, lesz rá módom és lehetőségem, hogy éljek velük.

K.Edit


Sejtettem, hogy Miklós személye, az iroda/Miklós előzetes és alapos előkészítése, valamint a helyi partner (idegenvezetők) profizmusa garancia lesz a csodálatos, problémamentes, felejthetetlen élményeknek.Egy kivételes, remek csapat jött össze!

D.Tamás


A szerencsés visszaérkezés után azt mondhatom,hogy nagyon jól sikerült az utazásom.Miklós nagyon alapos volt nagyon sokkal több ismeretet nyújtott mint az eddigi idegenvezetőim.Szerencsés volt,hogy a fővárosok központjában szálltunk meg.A szállásaink jók voltak.Bőséges és változatos volt az étkezésünk,ami a helyi ételek megismertetésére törekedett.A betegségeimet figyelembe véve próbálkoztam étkezni.

Vné Katalin


Az AlmaVía Grúzia-Örményország kirándulása nagyon jó volt minden szempontból. Látványos úticélok, jó szállodák és nagyszerű vacsorák.Tetszett a vacsorák különböző helyszine és a változatos helyi ételek kavalkádja. Az idegenvezetés ezúttal is első osztályú volt, ahogy megszoktuk Sárközi Miklóstól, és jók voltak a helyiek is. Az autóbuszokra és sofőrökre sem lehet panaszunk. Endre pontosan megszervezte a zökkenőmentes csatlakozásunkat Bukarestből tapasztalt utastársainkhoz. Köszönjük a különleges élményt.

Dr Albert István és Ildikó


Kedves Éva!

Az utazás számomra nagyon nagy élmény volt. Minden tökéletes volt. Információban élményben összeállításában tökéletes. Remélem tudok még utazni az Önök szervezésében.Köszönöm!

J.Jolán


Először is – nagyon szép utunk volt – köszönjük a profi  szervezést! A szállások kifogástalanok voltak. Miklós a két lábon járó lexikon, tökéletesen hozta formáját. A grúz buszon lévő Wifi az olimpiai lázban külön csemege volt, sajnos ez az örmény oldalon már nem működött.

Pár építő jellegű észrevétel:

-a zsúfolt programokba délután 1-2 óra között egy 30 perces kávészünetet mindenképpen be kellene iktatni – erre többeknek volt igénye, jeleztük is de nem sikerült megoldani, csak néha, talán két alkalommal. Miklós saját szervezésű fakultatív programjai külön csemegék voltak a csoportnak. Ja és még egy : a Lufthansa nagy csalódás volt a maga „fapados” szolgáltatásával. Köszönjük és szívesen várunk az Almavíától hírleveleket a jövőben tervezett utakról!

Ferenc és Léna


Nagyon köszönjük ezt a szép utat, a profi előadásokat és hogy megint Veled fedezhettünk fel egy általunk nem ismert világot.

G.Judit


Mivel Miklóssal már többször utaztunk, ezért az ő személye volt a legfontosabb szempont, ami miatt ezt az utat választottuk. Nagyon örülünk, hogy az Önök irodáját megismerhettük és minden tekintetben pozitív benyomást szereztünk. Profi módon előkészített út volt, gördülékenyen ment az ügyintézés és mind Ön, mind pedig Papp Éva tulajdonos minden kérdésünket gyorsan és megnyugtatóan megválaszolt, amit ezúton is köszönünk.

Miklós idegenvezetésével ezen az úton is élvezhettük az ő hatalmas tudását, nagyszerű előadásait és közvetlen stílusát. A helyi idegenvezetők helyismeretükkel további hasznos információkat adtak.

Az út a legismertebb valamennyi nevezetességet magában foglalta, a szállások és a választott éttermek is igényesek voltak.

Mi az utazásaink során szeretünk a turisták által kevésbé látogatott helyeket is megnézni, ilyen ezen az úton nem volt.

A hajnali érkezést és a hajnali visszautazást jó lett volna elkerülni, de megértjük, hogy ezt nem tudták megoldani.

Köszönjük a munkájukat és mi is reméljük, hogy még lesz alkalmunk Önökkel utazni!

Üdvözlettel: G. Judit és V. Károly


Minden rendben volt, jól szervezett, jó szállások és étkezés, kitűnő idegenvezető – Miklós. A járatkésésekről az iroda nem tehet. Egy apróság: az örményországi idegenvezető zavaróan elfogult az örmények felé, ráadásul Miklós sokkal többet tudott nála az országról.

L. László


Mi jól éreztük magunkat.A program tartalmas,az ennivaló finom volt,a szállások nagyszerűek.A helyi idegenvezetők felkészültsége ámulatba ejtő.Szabadidőt is kaptunk,lehetett nézelődni.Az a kényelmetlenség,hogy a gép késve indult és,hogy lehetetlen időpontokban repül nem az iroda hibája.

Szeretjük az iroda által szervezett utakat.

Üdv Éva és Kolos


 

 

Részvételi díj *

 469.000 Ft/fő

Egyágyas felár

 109.000 Ft/fő

A megadott részvételi díjak 1 USD = 410 HUF árfolyamig érvényesek.

*A részvételi díj minimum 15 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén felár!

A részvételi díj tartalmazza

  • transzferek, minibuszok a körutazás során
  • elhelyezés 4-5* hotelekben
  • belépők
  • reggeli
  • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

 

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

  • repülőjegy+illetékek kb.260.000 Ft
  • félpanzió 59.000 Ft
  • storno+BBP biztosítás
  • egyéni kiadások, borravaló…

Tervezett menetrend

Budapest-Varsó 20:20 – 21:40

Varsó-Tbiliszi 22:45-04:20

Jereván-Varsó 04:20-06:10

Varsó-Budapest 07:45-09:10

Az utazás bruttó ára

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, belépők – együtt?

 

729.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

838.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

 

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a helyszínen fizetendő borravaló összegét és a félpanziós ellátást.

 

Szállások

Jereván: Hotel Ani Central Inn****

https://anicentralinnyerevan.com/

Tsaghkadzor: Hotel Marriott*****

https://www.marriott.com/en-us/hotels/evntk-tsaghkadzor-marriott-hotel/overview/

Tbiliszi: Hotel Citrus****

https://www.booking.com/hotel/ge/citrus.hu.html

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

 

 

 

 

 

Útlevél

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Grúziába és Örményországba, és egyszeri belépéssel 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie.

Az útlevélben esetlegesen található korábbi azeri vízum, vagy beléptető pecsét önmagában nem zárja ki a beléptetést Örményország területére, de semmiképpen nem segíti elő a zökkenőmentes beutazást.

Pénznem

Hivatalos pénznem: Grúz Lari (GEL) és Örmény Dram (AMD)

Nyelv

Grúzia: grúz, orosz, oszét, örmény, azeri

Örményország: örmény

 

Vallások

Grúzia: A lakosság túlnyomó többsége ortodox keresztény 82% a grúz ortodox egyház tagja. A szomszédos népekkel gyakori történelmi konfliktusok és a több felekezet együttélése ellenére Grúziában hagyományosan béke uralkodott a különböző vallásokhoz tartozók között és a vallási alapú diszkriminációnak nincs hagyománya az országban.

Örményország: örmény gregoriánus 94,7%, egyéb keresztény 4%, jezidi 1,3%

Időzóna

+ 3 óra

 

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz

https://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/

 

Egészségügy

Grúziában az állami egészségügyi infrastruktúra meglehetősen elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja. 

Medi Club Georgia
22a, Tashkenti Street, 0160 Tbilisi
Tel: + 995 32 2251991
Fax: +995 32 2250911
E-mail: mcg@mediclubgeorgia.ge

Örményország egészségügyi infrastruktúrája sem túl modern. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető. 

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

 

Éghajlat

Grúzia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A tavasz (különösen május-június) rendkívül esős, a nyár (különösen július-augusztus) általában forró. A tél enyhe. Nagy a különbség a főváros és a lankásabb területek, valamint a hegyvidékek időjárása között, ahol általában 4-5 fokkal mindig hűvösebb van. 

Örményország kontinentális éghajlatát nagy hőmérsékleti ingás és kevés csapadék, sokszor száraz időjárás jellemzi. Klímáját a hegységek jelenléte jelentősen befolyásolja, az éghajlati jellemzők a tengerszint feletti magassággal együtt változnak. A Földközi-tenger és a Fekete-tenger felőli nedves légtömegek ritkán érik el az országot, ezért a csapadékmennyiség viszonylag kicsi, és jelentős az éves hőingás. 

Időjárás

Várható időjárás a körutazásunk során.

Augusztus

nappali átlag °C

éjjeli átlag°C

csapadék mm átlag

Tbiliszi

28

20

48

Jereván

25

20

7