Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia körutazás – Miért éppen ide?

 •  Ellátogatunk Szaúd-Arábia első UNESCO világörökségéhez, a nabateus civilizáció régészeti helyszínére. A monumentális sírépítményeiről ismert ókori Hegrát a Nabateus királyság második legjelentősebb városaként tartják számon a jordániai Petra után.
 •  Elutazunk Ushaygar-ba és megcsodáljuk a hagyományos najdi építészet gyönygyszemeit. Ushaygar az egyik legrégebbi falu a szaudi Najd régióban és ez volt a Kuvaitból, Irakból és Iránból érkező zarándokok fő megállóhelye
 •  A megszokott programoktól eltérően utazásunk során ellátogatunk a rózsák városaként is ismert Taifba. 
 •  Felfedezzük Szaúd-Arábia egyik legnagyobb és leggazdagabb városát, Rijádot. 

Program

+ Összes nap kinyitása

Idegenvezető

Jándi Attila

Mint a legtöbb idegenvezető, Attila is már fiatalon rákapott az utazás ízére. Először ’91-ben indult el stoppal Marokkóba, majd a hobbyja hamarosan a szakmájává vált. Orientalisztikát, buddhizmust tanult ez egyetemen, és a japán szak elvégzése után ösztöndíjjal egy teljes évet töltött a szigetországban. Élt a Távol-Keleten, megfordult több mint 100 országban, szenvedélyes fotós, aki több ezer képen örökítette meg az elmúlt 25 év kalandjait. Rengeteg visszatérő utasa van, akik rendszeresen részt vesznek az általa vezetett utakon.

 

Részvételi díj *

1.049.000 Ft/fő.

Egyágyas felár

429 .000 Ft/fő

Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy a megadott részvételi díjak 1 USD = 350 HUF árfolyamig érvényesek. A feltüntetett árakat az út indulása előtt több hónappal, az akkor aktuális árfolyam szerint határozzuk meg. Nagymértékű árfolyam-ingadozás esetén elszámoláskor történik a korrekció. A részvételi díj fizethető az adott ország devizanemében is, elkerülve ezzel az árfolyam-különbözetből adódó esetleges árnövekedést.  

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. 12 fő esetén + 70.000 Ft/fő felár.

A részvételi díj tartalmazza

 • transzferek a körutazás során
 • szállást 4*-os szállodákban
 • reggelis ellátás, Al Ulában félpanzió (2 vacsora)
 • magyar nyelvű idegenvezetés
 • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz

A részvételi díj nem tartalmazza/fő

 • nemzetközi repülőjegy + illeték kb. 355.000 Ft/fő
 • 2 db belső repülőjegy + illeték kb. 65.000 Ft/fő
 • félpanziós ellátás 90.000 Ft/fő
 • vízum ügyintézéssel 60.000 Ft/fő
 • borravaló kb. 5 USD/fő/nap
 • útlemondási és utasbiztosítás
 • személyes jellegű kiadások

Mennyibe kerül ez az utazás mindennel – részvételi díj, repülőjegyek, illetékek, vízum – együtt?

1.529.000 Ft/fő

  Teljes ár kétágyas elhelyezés esetén*

1.958.000 Ft/fő

  Teljes ár egyágyas elhelyezés esetén*

*A teljes árat módosíthatja a repülőjegyárak, árfolyamok esetleges változása, ha a csoport nem éri el a megadott minimum létszámot, valamint a teljes ár nem tartalmazza az opcionálisan köthető storno-és/vagy balesetbiztosításokat, a félpanziót és a helyszínen fizetendő borravaló összegét.

Tervezett menetrend

BUDAPEST DOHA 1620 2315
DOHA RIYADH 0110 0240

JEDDAH DOHA 0440 0655
DOHA BUDAPEST 0840 1220

Szállások

Rijád: Centro Olaya****
https://www.rotana.com/centrohotels/kingdomofsaudiarabia/riyadh/centroolaya

Al Ula: Shaden Resort
http://www.shaden-resort.com/

Dzsidda: Iridium Hotel****
https://www.iridium70.com/

A kategórián belüli szálloda változtatás jogát irodánk fenntartja!

Beutazási, tartózkodási feltételek

Magyar állampolgárok magánútlevéllel utazhatnak az országba. Az útlevél elvárt érvényessége: belépéstől számítva min. 6 hónap.

Vízum

Történelmi jelentőségű lépés keretein belül 2019. szeptember 27-én Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt, lehetővé téve a turista célú vízumkérelmezést több, mint 50 ország, köztük magyar állampolgárok számára is.

Pénznem 

szaúdi rijál (SAR). 

Időjárás

Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom.

Biztosítás 

A Szaúd-Arábiába utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött szaúdi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

Közlekedés

Szaúd-Arábiában nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés, nők 2018. június 1. óta vezethetnek autót. Az országon belül taxival, bérsofőrrel (Über, Careem), bérelt autóval vagy repülőgéppel lehet közlekedni. Egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozott, 3 hónapig tartó időtartamban fogadják el, ezt követően szaúd-arábiai vezetői engedélyt kell kiváltani. A rövid idejű szaúd-arábiai tartózkodás során az autóbérléshez a nemzetközi jogosítvány elfogadott. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a külföldieknek helyi jogosítványt kell kiváltani. Ehhez szükséges a szponzor kérelme, a vércsoport megállapítása, melyet feltüntetnek a jogosítványon, valamint szemészeti vizsgálat és gyakorlati vizsga az erre kijelölt vizsgaközpontban.

Vallási és viselkedési kultúra 

Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok behozatala, és fogyasztása. Tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

A fent említett turisztikai nyitás kapcsán Szaúd-Arábia Belügyminisztériuma elfogadott egy ún. Viselkedési Kódexet a turisták számára, ami 19 pontból áll. A Viselkedési Kódex kitér az öltözködésre, illetve a kódex megsértésére vonatkozó pénzbírságokra is. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy az abaya (abaja) viselése már nem kötelező a nők számára, de a vállat és térdet el kell fedni. Az alábbi weboldalak további információkkal szolgálnak az elvárt öltözködést és viselkedést illetően: https://www.visitsaudi.com/en/laws-and-etiquette.html és https://visa.visitsaudi.com/Home/PublicDecorum.

A Viselkedési Kódex jelentős reformokat és könnyítéseket vezet be, melyek gyakorlati megvalósulása időbe telhet, ezét javasoljuk a korábbi szokások tanulmányozását és szaúd-arábiai tartózkodáskor ezen szokások esetleges betartására való felkészülést.  

A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek, nőt nem szólíthatnak meg, csak a kísérőjét. Nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Közegészség, egészségügyi helyzet 

Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. A MERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus – Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes), a koronavírus törzs egyik mutációja, jelen van az országban. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján elérhető a MERS vírussal foglalkozó angol nyelvű weboldal, ahol folyamatosan frissített információk találhatók, illetve az ingyenesen hívható arab nyelvű belföldi telefonszámon (8002494444) az érdeklődők tájékozódhatnak a betegséggel kapcsolatban.

Magyarországról történő beutazás esetén kötelező oltás nincs, kivéve a Hajj-ra (éves zarándoklat) utazóknak (Meningococcus ACWY, Influenza). Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

 • Hepatitis A elleni védőoltás 
 • Hepatitis B elleni védőoltás
 • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
 • Hastífusz elleni védőoltás
 • Veszettség elleni védőoltás

A COVID-19 járvány időszakára vonatkozó beutazási információk

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?szaud-arabia