Idegenvezetők

Csaba Sheperd

Csaba Új-Zélandon élő idegenvezetőként évek óta segít az utazóknak megismerkedni ezzel a lélegzetelállítóan szép országgal és a Csendes Óceáni térséggel. Munkája révén sok gyönyörű helyre eljutott, jól ismeri a helyi kultúrát, szokásokat. Mindezt a tudást és tapasztalatot örömmel osztja meg utasokkal. Szenvedélyesen szereti Új-Zélandot és a Csendes-Óceáni térséget, ebből adódóan mindent megtesz azért, hogy feledhetetlenné váljon az itteni utazást. Nemcsak a helyi nevezetességekhez viszi el az utazókat de sok érdekes információt is megoszt velük. Beszél a történelemről, kultúráról, a különleges élővilágról és mindarról ami az utazókat érdekli. Intenzív utazásainak köszönhetően sok “titkos” és izgalmas helyet tudok mutatni – kinek-kinek az érdeklődési köre szerint.

Dr Hidas Gergely

Dr Hidas Gergely indológus, főiskolai és egyetemi oktató és kutató. Sokszor bejárta már India, Pakisztán és a Himalája olyan vidékeit, mint Nepál, Tibet és Bhután, de ugyanilyen otthonosan mozog Srí Lankán és Indokína országaiban is. Az angol és német mellett kiválóan beszéli a hindi és urdu nyelvet.

 

 

Bertók Kata

Buddhológiai tanulmányait Magyarországon, Hamburgban és Nápolyban végezte, ahol szanszkrit és tibeti nyelvekre és kéziratokra specializálódott. Nem csoda, hogy India és a Himalája térsége közel áll a szívéhez. India és Nepál mellett sokat utazott Mexikó szerte is.
Utazásain kívül projektmenedzserként dolgozik, emellett aktív a magyar és nemzetközi buddhista közösségi életben, így nem csak törtélnemi, de kortárs ismeretei is vannak a mai tibeti kolóniák életéről.

Timár Zsuzsanna

Atavisztikus módon Latin-Amerikába érkezve mindig „megérkezik”. Ez a közeg a sajátja, rezdülései nyilvánvalóak számára. Még mielőtt a munka világába lépett volna, már foglalkozott az aztékok világképével és első munkahelyén a szegedi József Attila Egyetemen máris prekolombián kultúrtörténetet tanított. Az összes ősi indián kultúra lenyűgözi, legyen az maja, inka, vagy akár kevésbé ismert előző kultúrkörök. Idegenvezetői pályafutása 30 éve alatt számtalanszor megfordult Latin-Amerika számtalan országában, de a portugál világ a szívének a másik csücske. Egyszóval a spanyol-portugál világ bűvkörében él, ahova nagy örömmel kalauzolja utasait, akik útról-útra szívesen követik őt.

Jakubinyi Sándor

Jakubinyi Sándor  eredetileg közgazdász, de hosszú évek óta járja Afrikát: felkészült szakember, aki régóta a fekete kontinens elkötelezett rajongója.Telepített idegenvezetőként évekig dolgozott Kenyában, Tanzániában és Zanzibáron, mellette rengeteget utazott, így ma már 18 afrikai országban mozog otthonosan! Ugandát egyénileg járta be, érdekes tapasztalatokkal gazdagítva a tudását. Az úti célokat lelkesen, szakmailag felkészülten mutatja be és biztonsággal kalauzolja utasainkat a távoli vidékeken.

 

 

 

Dr. Szivák Júlia

Dr. Szivák Júlia másfél évtizede a dél-ázsiai régió szerelmese. Kezdetben a bollywoodi filmek színes világa ejtette rabul, majd az ELTE Indológia Tanszékén tanult hindiül, urduul és szanszkritul. 2015 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportjának munkatársa, az Orient Expressz című podcast szerkesztője és műsorvezetője. 2021-ben fejezte be doktori tanulmányait a Birmingham City University-n, ahol a bollywoodi zeneipar működéséről írt disszertációt. Szívesen és sokat utazik Ázsia különböző tájain, kedvenc úticéljai közé India, Sri Lanka és Vietnam tartoznak.

Dr. Lassányi Gábor

Régész, egyiptológus, Északkelet-Afrika ókori emlékeit és a Római Birodalom régészetét kutatja közel 20 éve. Hosszú időt dolgozott Egyiptomban és az első magyar régészeti expedíciót vezetője volt Szudánban, a Nílus negyedik zuhatagánál épülő gát építésekor folytatott nemzetközi leletmentéseken. Kutatásairól számos régészeti és népszerűsítő publikációt írt, Szudánról több kiállítást is rendezett Magyarországon. Az ókori Római Birodalom régészeti szakértője, rengeteg időt töltött a Szaharában az elmúlt 20 évben, és az iszlám kultúra jó ismerője. Algériát nagyon szereti, a Djanet környéki tuareg kultúra nagy tisztelője, és sziklarajzok rajongója. Közel hat éve vezet évente több alkalommal csoportos utakat Algériába.

Papp Éva


Az AlmaVía Travel alapítója. Húsz éves idegenvezetői pályája alatt eljutott mintegy 100 országba, számtalanszor megjárta Latin-Amerikát és az arab világot: az utóbbi években Ázsia és Afrika országait veszi sorra. Szeret tanulni és tanítani, utazási élményeit néha könyvek társszerzőjeként, néha pedig olyan újságok hasábjain kamatoztatja, mint a Világjáró Magazin, vagy a MOM Park Magazin exkluzív kiadványa.

dr. Varga Bálint

Magyarországon csak kétféle utas létezik: aki már utazott vele, és aki majd fog. Bálint a szakma doyenje, háta mögött közel 30 év tapasztalattal, és több mint 100 országgal. Földrajztanári végzettségét ideálisan kamatoztatja Afrikában, vagy az USA nemzeti parkjaiban, de bármiről órákon át tud mesélni, legyen szó bár a kínai uralkodódinasztiákról, vagy Angkor építészetének a rejtelmeiről. Precíz felkészültség, humor és karizmatikus előadásmód jellemzi azokat az utakat, melyeket ő kísér, nem véletlen, hogy a vele utazók alig várják a következő alkalmat az élmények begyűjtésére

Dr.Sárközy Miklós

Ha Irán, vagy Közép-Ázsia, akkor csakis vele!! Iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens, több egyetemen oktatott Magyarországon (ELTE BTK, PTE BTK jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetemen). Külföldön Iránban, Nápolyban és Londonban dolgozott kutatóként éveken át. Szakterülete a későókori, koraiszlámkori iráni és közép-ázsiai történelem, iráni filológia, vallástörténet, régészet. Számos publikációja jelent meg  magyarul, angolul és perzsául. A Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke  2010 óta. Iránban és Közép-Ázsiában tizenöt éve dolgozik idegenvezetőként és perzsa tolmácsként, de perzsa nyelvű guide-ként Magyarországon is aktív. Közel harminc magyar csoportot vezetett már Iránban, Üzbegisztánban. Miklós tudása lenyűgöző, akik jártak már az élvezetes előadásain, azok tudják, hogy néha még a „csilláron is lógnak” az érdeklődők!

Elter Károly

Karesz több mint huszonöt éve dolgozik az idegenforgalomban. A világjárást a hetvenes években hátizsákos turistaként kezdte, s kalandos utazásai során több mint 160 országban járt, valamint az Antarktiszra is eljutott. Alapvetően mikrobiológiát tanult, szakdolgozatát a trópusi parazitózisokról írta. Utazásszervezői munkája előtt újságíró-riporterként a tudományos ismeretterjesztés területén tevékenykedett. Megalapítója és vezető oktatója volt az Utazási Akadémiának, s más idegenforgalmi vonatkozású intézményekben is tanított földrajzot és szakismereteket. Szűkebb értelemben vett munkakörén kívül továbbra is szívügyének tekinti a tudományos ismeretterjesztést; cikkeket ír, előadásokat tart, szakért. Szenvedélyes fotós, eddig mintegy ötven könyvben és kiadványban jeletek meg képei, s hét magyarországi városban volt kiállítása.

Hamarosan…

Józsa Anetta

Anetta 20 éve járja a világot és főleg annak eldugott helyei, kis szigetei a kedvencei. Egyre kevesebb fehér foltja van a térképen, de van olyan hely ahová mindig szívesen újra és újra visszatér. Nem szeret túl sokáig távol lenni Afrikától, mert egy idő után elvonási tünetei lesznek. Ez a k edvenc kontinense és szerinte sehol nincsenek olyan színek, illatok, hangok, mint ott, a természet vad ölelésében. Nyelvtanári végzettségét főként idegenvezetőként kamatoztatja és arra a kérdésre hogy hol érzi magát a legjobban, – Hát a repülőn! – vágja rá szélesen elmosolyodva.

Szalai Gergely Vince

Orosz, hindí, angol, német,urdú, szanszkrit….Csak a helyhiány akadályoz meg minket abban, hogy Vince összes nyelvtudását itt felsoroljuk. Mivel több évet élt már Indiában, sőt, jelenleg is ott dolgozik idegenvezetőként, így bizton állíthatjuk, hogy avatott szakértőként kalauzolja a turistákat ebben az istenekkel, kasztrendszerrel, és számunkra különös hagyományokkal teli világban.

Jándi Attila

Mint a legtöbb idegenvezető, Attila is már fiatalon rákapott az utazás ízére. Először ’91-ben indult el stoppal Marokkóba, majd a hobbyja hamarosan a szakmájává vált. Orientalisztikát, buddhizmust tanult ez egyetemen, és a japán szak elvégzése után ösztöndíjjal egy teljes évet töltött a szigetországban. Élt a Távol-Keleten, megfordult több mint 100 országban, szenvedélyes fotós, aki több ezer képen örökítette meg az elmúlt 25 év kalandjait. Rengeteg visszatérő utasa van, akik rendszeresen részt vesznek az általa vezetett utakon.

Huszty Zoltán

Zoli, aki eredetileg közgazdász, szenvedélyes szereti, és nagyon jól ismeri a Balkánt, a félsziget minden zegét-zugát bejárta; megismerte kultúráját, szereti népét és legfőbb célja megmutatni értékeit a látogatóknak. Az Experience Balkan nemzetközi baráti társaság és magyarországi civil szervezetének, a Balkan Calling Egyesületnek az egyik alapítója. http://www.facebook.com/experience.balkan