Delhi mozaik

Az Arany háromszögnek nevezett Delhi-Agra-Jaipur triumvirátusnak kétségkívül Delhi a legkevésbé homogén tagja. Hatalmas metropolisz, melynek területén hét korábbi város nyomai láthatók. 1911-es látogatásakor V. György király tette meg brit India fővárosává, és húsz év alatt épült fel európai mintára a mai Új-Delhi, melynek széles sugárútjai, köztük a helyi Andrássy út, a Rajpath, a kormányzati negyed épületei, és az India Kapu diadalíve a neves építész, Edward Lutyens ízlését tükrözi.

 

Delhi-India Kapu

Delhi-India Kapu

 

Tudta, hogy a delhi Nagymecsetet ugyanaz a mogul uralkodó építtette, aki a Taj Mahalt, és hogy akár húszezren is imádkozhatnak itt egyidejűleg? 1526-ban a szamarkandi Bábur, aki Dzsingisz kánig vezette vissza illusztris felmenőit, a pánipati csatában legyőzte a delhi szultánt, és császárrá kiáltatta ki magát. A muzulmán vallású mogulokkal új időszámítás kezdődött India történelmében, amely a brit gyarmatosításig tartott, bár igazi fénykora az első hat uralkodó regnálására esett.

 

Delhi, Nagymecset

Delhi, Nagymecset

 

A Laxmi Narayan templom viszont a hinduk bonyolult hitvilágába enged bepillantást. A szabályos geometriai formákon, tájoláson és pontos, matematikai számításokon alapuló hindu templomépítészet alapjai évszázadok óta változatlanok, csak a stílusjegyekben lehetnek eltérések. A Laxmi Narayant elsősorban annak okán keresik fel a turisták, hogy a gazdag iparmágnás által finanszírozott templom kapuit Mahatma Gandhi nyitotta meg 1938-ban, de csak azzal a feltétellel, ha oda a kasztokon kívüli „érinthetetlenek”, a dalitok is beléphetnek.

 

Delhi, Laxmi Narayan templom

Delhi, Laxmi Narayan templom

 

És jöjjön egy kis delhi életkép! Chandni Chowk egykor elegáns sétány volt, ma egy elképesztően zsúfolt, keskeny sikátorokkal szabdalt bazár negyed. Ha biciklis riksán ülve mélyebben is szeretnénk elmerülni a káoszban, akkor a fatalizmus nem elég: India valamennyi istenének s segítségére szükségünk van ahhoz, hogy a szűk sikátorokban a fejünket súroló kábelkötegek közül a hömpölygő tömeget, valamint a heverésző teheneket, kecskéket kikerülve fél óra múlva épségben előkerüljünk