Tanzánia – Szafari a Big Five nyomában 3.rész

A Kenya és Tanzánia területén élő maszájok Kelet-Afrika legismertebb etnikuma. Ez a félnomád, egykoron harcias néptörzs mára megszelídült, bár a férfiak szálfa termete, vörös és kék színű öltözete, agyaggal és birkafaggyúval begyúrt hajviselete ma is tekintélyt parancsoló.

A mzunguk, azaz fehér turisták tiszteletére rögtön be is mutatják a híresen magasra ugráló numbatáncukat, amelyet a helyi asszonykórus ütemes éneke kísér. Meglátogatjuk az egyszerű iskolájukat, és bemerészkedünk a gallyakból épült, agyaggal és tehéntrágyával „vízhatlanított” kunyhóikba, melyek a legminimálisabb kényelmet is nélkülözik.

 

A törzsfőnökkel és Bálinttal...:-)

A törzsfőnökkel és Bálinttal…:-)

 

Míg a jeepben eltűnődünk azon, hogy vajon boldogabbak vagyunk-e mi az európai kőházainkban, már meg is érkezünk a Serengeti Nemzeti Park bejáratához. Ez már a végtelen szavanna, ahol a horizont szinte fekete a vándorló gnúk csapataitól. A február a legjobb hónap arra, hogy ezt a látványos állatvándorlást megfigyelhessük. Az esőfelhők vonulását követve mintegy másfélmillió gnú, zebra és gazella indul ilyenkor a Serengeti déli részéről a kenyai Masai Mara Nemzeti Parkba a zöld legelők felé. Októberben, amikor beköszönt az esős évszak és újra kizöldül a Serengeti, akkor megint útra kelnek, így a csorda az éves vándorlása során mintegy 3000 km-t tesz meg.

 

 

Peterrel, kedvenc sofőrünkkel...:-)

Peterrel, kedvenc sofőrünkkel…:-)

 

A Serengetiben érezzük leginkább Afrika színeit és hangjait, különösen a hajnali vadleseken, amikor ébred a szavanna. Látunk sok elefántot, kölykeiket vadászni tanító oroszláncsaládot, méltóságteljesen bandukoló zsiráfokat, és utolsó nap még a hőn áhított leopárdot is becserkésszük. Bár még előttünk áll a tengerparti vakáció az egzotikus Zanzibáron, mégis nehezen veszünk búcsút Kelet-Afrika állatparadicsomából. A Serengetiből kijelentkezve éppen a helyi shopban próbáljuk beszerezni az utolsó szuveníreket, amikor egy érkező német csoport ijedt kiabálására leszünk figyelmesek. Két hölgytagjuk pánikszerűen irányt váltott a női mosdó felé tartó ösvényen, amikor váratlanul szembetalálkozott egy elefánttal. Hogy egy elefántnak éppen a női mosdó mellett támad kedve legelészni? Mi ezen már meg sem lepődünk. Az eltelt napokban megtanultuk, hogy I.H.A. Ilyen Hely Afrika.

Megjelent: Világutazó Online Magazin, 2014.