San Fermín-ünnep: Pamplona

Miről híres Pamplona? A július 6-án kezdődő San Fermín-ünnepről, a bikafuttatásról, amikor a legbátrabbak a bikák előtt rohanva tehetik próbára magukat kilenc napon át.
Hagyományosan a város polgármestere nyitja meg az „Éljen San Fermín!” felkiáltással az ünnepet a fehérbe és pirosba öltözött emberek tengere előtt.
A fesztivál július 14-ig tart. Ilyenkor spanyol és külföldi turisták özönlik el a 200 ezer lakosú Pamplonát, a városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író – San Fermín ünnepének nagy rajongója – 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.
A bikafuttatás minden reggel 8 órakor kezdődik. A macskaköves szűk utcákon 848,6 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott bikák előtt a bátor próbálkozóknak. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz, anélkül hogy megsérülnének.
Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos.
Lehet, hogy innen ered az „őrült spanyol” kifejezés?

 

San Fermín-ünnep, Pamplona

San Fermín-ünnep, Pamplona

 

San Fermín-ünnep, Pamplona

San Fermín-ünnep, Pamplona

 

San Fermín-ünnep, Pamplona

San Fermín-ünnep, Pamplona